«Η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή, αλλά όταν εκδηλώνεται κάτι τέτοιο ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, τότε είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να απαντήσει», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, και το δεξί χέρι του Ερντογάν, μίλησε για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στα ελληνοτουρκικά και έδωσε παράλληλα και απαντήσεις σ’ όσους σε Αθήνα ψάχνουν για μια εικόνα πίσω από την πρακτικότητα.
Ξεκινώντας από την πιο πάνω αναφορά όπου είπε πως η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδας ως απειλή.
Με σαφήνεια ο Ιμπραχίμ Καλίν υπέδειξε πως όταν εκδηλώνεται κάτι «ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, τότε είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να απαντήσει». Σε απλά ελληνικά υποδεικνύει πως δεν είναι η Τουρκία που προκαλεί, και ότι είναι η Ελλάδα που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του. Δηλαδή, κατά τη προσέγγιση του στενού συνεργάτη του Ερντογάν, η Ελλάδα προκαλεί με την στρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα προκαλεί στο Καστελόριζο. Άρα όλοι (σε Αθήνα και αλλού αδίκως φώναζαν όλο αυτό το διάστημα περί τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο).Συνεχίζοντας ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ως «η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ του. Οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τα προβλήματά με απευθείας διάλογο, χωρίς τρίτους μεσάζοντες». Και φυσικά η αναφορά αυτή δεν έχει να κάνει είτε με την εμπλοκή του Παρισιού, των Βρυξελλών ή της Ουάσιγκτον, αλλά πάει πολύ πιο πέρα. Ουσιαστικά έρχεται μέσω αυτή της τοποθέτησης και σ’ όσους ονειρεύονται πως μέσω αυτής της νέας κατάστασης πραγμάτων που δημιουργήθηκε πρόσκαιρα θα αλλάξει νοοτροπία η Άγκυρα και θα δεχθεί να πάνε στη Χάγη. Γιατί υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν (και αυτή τη φορά) πως η νέα σχέση που υφίσταται τον τελευταίο ενάμιση μήνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι αρκετή για να κάνει την Άγκυρα να δεχθεί να πάει στη Χάγη. Δεν νομίζω να χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να αναλογιστεί κανείς πως η Τουρκία για να αποφασίσει να δεχθεί προσφυγή στη Χάγη θα πρέπει να είναι σίγουρη ότι θα βγει κερδισμένη. Και επειδή είναι σίγουρη ότι δεν θα βγει κερδισμένη επιμένει να κρατά τα πράγματα εκτός Χάγης. Επιμένει σε μια διμερή συζήτηση όπου πιστεύει ότι η ίδια φεύγει κερδισμένη.
Μια προσεκτική ανάγνωση και των τελευταίων τοποθετήσεων από τουρκικής πλευράς είναι αρκετό να αντιληφθεί κανείς το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τη νέα τουρκική επίθεση φιλίας, η οποία μόνο ειλικρινής δεν μπορεί να θεωρηθεί όσον αφορά την Ελλάδα. Εξάλλου σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν κάνει «επιθέσεις φιλίας» εάν δεν είναι αναγκασμένοι εκ των γεγονότων ή γιατί θεωρεί πως αυτό τη συμφέρει. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο τα τελευταία 20 χρόνια αλλά το είδαμε και προ Ερντογάν εποχής, όταν κυριαρχούσαν οι λεγόμενοι Κεμαλιστές.
Αν υπήρχε ειλικρίνεια στα λόγια και τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς όλα αυτά τα χρόνια σίγουρα δεν θα υπήρχε σήμερα θέμα προς συζήτηση. Γιατί πολύ απλά δεν θα υπήρχε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Ούτε και αυτή τη φορά υπάρχει ειλικρίνεια στις θέσεις και προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Απλώς καιροσκοπικά προσπαθεί να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα ευελπιστώντας ότι μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες θα δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες ώστε να έχει όφελος ο Ερντογάν στις κάλπες.
Εξάλλου μια χώρα η οποία κατάφερε να επιβάλει στο ΝΑΤΟ τη δική της απόφαση – μπαίνει η Φινλανδία, μένει εκτός η Σουηδία – και όχι το αντίθετο, δεν αναμένεται ότι στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα θα υποχωρήσει για το καλό της ειρήνης ή της συνεργασίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και από τις δηλώσεις του Ιμπραχήμ Καλίν, τώρα, αλλά και άλλων αξιωματούχων στην Άγκυρα (όπως του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) στο παρελθόν. Χωρίς όφελος (όχι αμοιβαίο) η Τουρκία δεν κάνει καμία απολύτως κίνηση.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου