Οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να πουν στο Πεκίνο τι να κάνει με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μόσχα.
«Δεν ήταν η κινεζική πλευρά που δημιούργησε την ουκρανική κρίση, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν και δεν έχει παράσχει όπλα σε κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης», δήλωσε ο Zhang Hanhui σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.
«Η Δύση δεν είναι σε θέση να δώσει οδηγίες στην Κίνα και ακόμη περισσότερο δεν έχει την εξουσία να ρίξει την ευθύνη πάνω της», πρόσθεσε ο Zhang.
Η Κίνα θέλει να τοποθετηθεί ως μεσάζων, αλλά παίρνει τη θέση της Ρωσίας
Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους κορυφαίους συμμάχους της Μόσχας, η Κίνα προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσάζων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υποβάλλοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να προμηθεύει όπλα στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, το Politico ανέφερε ότι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μίας η οποία συνδέεται με την κυβέρνηση στο Πεκίνο, έστειλαν σε ρωσικές οντότητες 1.000 τυφέκια εφόδου, εξαρτήματα drone και εξοπλισμό θωράκισης σώματος.
Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν προσπάθησαν να «συνετίσουν» τον Σι Τζινπίνγκ
Τα σχόλια του Κινέζου πρέσβη έρχονται εν μέσω μιας πολυαναμενόμενης κοινής επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Κίνα. Την Πέμπτη, και οι δύο ηγέτες προέτρεψαν τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να εντείνει τις ειρηνευτικές προσπάθειες -αν και με διαφορετικές μεθόδους.
Ο Μακρόν υιοθέτησε μια πιο ήπια στάση, λέγοντας στον Σι ότι «υπολογίζει σε αυτόν για να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική», ενώ η προσέγγιση της φον ντερ Λάιεν ήταν πιο άμεση. Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε κατά της προμήθειας όπλων στη Μόσχα: «Ο οπλισμός του επιτιθέμενου είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου -δεν πρέπει ποτέ να εξοπλίζεται», είπε.
«Αυτό θα έβλαπτε πράγματι σημαντικά τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.
Αμετακίνητη η Κίνα παρά τις εκκλήσεις τις Δύσης
Αλλά ο Σι φάνηκε αμετακίνητος από αυτές τις προσπάθειες και έμεινε στα σημεία συζήτησης του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία απηχούν στενά τη ρωσική θέση.
«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών σε σχέση με τον Χάρτη του ΟΗΕ», είπε ο Κινέζος ηγέτης.
Τα σχόλια της Παρασκευής από τον πρεσβευτή της Κίνας στη Ρωσία ήταν εντυπωσιακά παρόμοια. «Αυτό που κάνει η κινεζική πλευρά μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση: έκκληση για ειρήνη και προώθηση των διαπραγματεύσεων», είπε ο Zhang.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου