Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Συνάντηση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα: Δέσμευση της Ρωσίας για δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία

 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη δέσμευση της Μόσχας να δημιουργηθεί κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ στην αίθουσα εκθέσεων του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα, μετά την συνάντηση που είχαν οι δύο ΥΠΕΞ.

"Είμαστε σε συνεχή επαφή", είπε στις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου. "Έχουμε μια γεμάτη ατζέντα. Συζητήσαμε επίσης περιφερειακά θέματα. Συγκεκριμένα, το θέμα της Ουκρανίας ήταν το κυρίαρχο θέμα. Δυστυχώς, ο συνεχιζόμενος πόλεμος βλάπτει ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα τη Ρωσία και την Ουκρανία. Τονίσαμε ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί στον δρόμο των διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρός μας είναι σε συνεχή επαφή τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τον κ. Ζελένσκι", προσέθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι θέμα συζήτησης ήταν και ο διάδρομος για τα σιτηρά, για την οποία τόνισε: "Συζητήσαμε επίσης το διάδρομο με τον Σεργκέι σήμερα. Δίνουμε σημασία στη συνέχιση της συμφωνίας. Απόδειξη ότι η διαπραγμάτευση λειτουργεί. Είναι επίσης σημαντικό για τη μείωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και ιδιαίτερα του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό στον κόσμο".

 Ο Τσαβούσογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι συμφωνεί με το αίτημα της Ρωσίας να άρει τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών και ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω η συνολική συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή της Ουκρανίας. Δήλωσε δε, ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε να επεκτείνει τη συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευση σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Άλλο θέμα συζήτησης ήταν και η τετραμερής που έγινε στη Ρωσία, για το θέμα της Συρίας, για την οποία μάλιστα ευχαρίστησε τη Ρωσία: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεργκέι και τη Ρωσική Ομοσπονδία για τις προσπάθειές τους", είπε και προσέθεσε: "Στη Μόσχα, κάθε χώρα εξέφρασε τις θέσεις και τις απόψεις της. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί, με διαφάνεια και ανοιχτά. Δεν πιστεύουμε ότι θα λυθεί με συνάντηση, είμαστε ρεαλιστές σε αυτό το θέμα, αλλά η επικοινωνία είναι σημαντική".

Θέματα συζήτησης αποτέλεσαν η Λιβύη, για την οποία ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως "πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για δημοκρατικές εκλογές το συντομότερο δυνατό· υπάρχουν ιδιαίτερα πολλές ομάδες πολιτοφυλακής· η Λιβύη χρειάζεται δυνάμεις ασφαλείας· συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ενοποίηση της χώρας από κάθε άποψη", αλλά και η περιοχή του Καυκάσου για την οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε: "Αξιολογήσαμε τη διαδικασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας· πρέπει να γίνουν βήματα για μόνιμη σταθερότητα και ειρήνη στον Νότιο Καύκασο".

Λαβροφ Τσαβουσογλου

"Τα εγκαίνια της πρώτης φάσης του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ακουγιού θα πραγματοποιηθούν στις 27 Απριλίου, είπε ο Τσαβούσογλου, ενώ για την Κύπρο τόνισε: "Ανταλλάξαμε απόψεις και για την Κύπρο. Αξιολογήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στην παρούσα συγκυρία".

Ως προς το παλαιστινιακό ο Τσαβούσογλου καταδίκασε την "επίθεση της ισραηλινής αστυνομίας κατά των πιστών μουσουλμάνων", αναφερόμενος στην έφοδο των Ισραηλινών στο τέμενος αλ Άκσα, την οποία χαρακτήρισε "απάνθρωπη και απαράδεκτη". Πέραν τούτου επανέλαβε την άποψη της Ρωσίας για μόνιμη λύση στο ζήτημα: "Ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και πρωτεύουσα της Ιερουσαλήμ".

Δηλώσεις Λαβρόφ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε με αναφορά στους σεισμούς ώστε να ακουστεί στην τουρκική κοινή γνώμη η συνδρομή και της Ρωσίας: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω την τουρκική πλευρά και τον κ. Τσαβούσογλου. Στην πραγματικότητα επρόκειτο να κάνουμε αυτή την επίσκεψη τον Μάρτιο. Δυστυχώς, η Τουρκία αντιμετώπισε μια καταστροφή από σεισμό. Η Ρωσία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που άπλωσε χέρι βοήθειας. Με εντολή του Προέδρου μας στείλαμε την ομάδα βοήθειας, το νοσοκομείο υπαίθρου, αεροπλάνα και ανθρωπιστική βοήθεια για κατάσβεση της φωτιάς [στο λιμάνι της Αλεξανρέττας]. Όπως και στην Τουρκία, υπάρχει ένας όρος που ονομάζεται "φίλος για τη σκοτεινή μέρα". Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους φίλους μας όσο μπορούμε. Με την ευκαιρία αυτή εκφράζουμε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά μας στον τουρκικό λαό. Σήμερα εξετάσαμε βασικά ζητήματα. Ο ρυθμός στις διμερείς μας σχέσεις πηγάζει από την ειλικρίνεια μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών. Αυτό φυσικά καθορίζει και το ρυθμό μας και τη δυναμική της δουλειάς μας".

"Μιλήσαμε για τα έργα που είναι η κινητήρια δύναμη στις σχέσεις μας. Συγκεκριμένα, συζητήσαμε για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού. Στις 27 Απριλίου θα έχουμε στείλει πυρηνική ενέργεια στα εγκαίνια του σταθμού παραγωγής ενέργειας", είπε ο Λαβρόφ, επιβεβαιώνοντας τη δήλωση, προηγουμένως, του Τσαβούσογλου.

Επανέλαβε τη δέσμευση να δημιουργηθεί κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία: "Θα δημιουργηθεί κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία. Πέρυσι οι ηγέτες μας πήραν μια απόφαση σχετικά με τη δημιουργία αυτού του κέντρου αερίου. Καταλάβαμε καλύτερα πόσο αρμόζουσα ήταν αυτή η απόφαση.

Ως προς τη διαδικασία εξομάλυνσης με τη Συρία ο Λαβρόφ τόνισε ότι η τετραμερής με Τουρκία, Συρία και Ιράν "είναι πολύ σημαντική".

Λαβροφ Τσαβουσογλου

Στο θέμα της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ είπε: "Συνεχίζουν να ακολουθούν αυτή την μη εποικοδομητική πολιτική. Όταν θα νικήσουν τη Ρωσία, θα είναι η σειρά της Κίνας" και προσέθεσε: "Δεν αποφύγαμε ποτέ τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αυτές οι συναντήσεις μπορούν να αξιολογηθούν μόνο εάν ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες μας. Αγνόησαν τα νόμιμα συμφέροντά μας, είπαν ότι η σχέση μας με την Ουκρανία δεν τους απασχολεί. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους ηγεμονική στάση σε όλους και προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων".

Για το ζήτημα της Συρίας και των συζητήσεων που προηγήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Ειδικότερα, δώσαμε μεγάλη σημασία στο συριακό ζήτημα. Μέσω της Ρωσίας, αυτές οι σχέσεις εξομαλύνονται. Τον Μάρτιο συναντήθηκαν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών στη Μόσχα. Θα ήθελα να μιλήσω για τη σημασία της συνάντησης που ανέφερε ο υπουργός την προηγούμενη μέρα".

Αναφορά φυσικά έκανε ο Λαβρόφ και στη Λιβύη: "Το ζήτημα της Λιβύης είναι επίσης ένα θέμα που απασχολεί στενά όλο τον κόσμο. Θέλουμε να ενώσουμε αυτή τη χώρα ως διεθνή κοινότητα. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία δεν εξελίσσεται με τους ρυθμούς που θέλουμε. Ωστόσο, ο στόχος μας είναι κοινός με τους Τούρκους φίλους μας".

Πηγή: Capital.gr

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου