Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Σάμος: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες από την πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου

 

Θλίψη έχει προκαλέσει το τραγικό χθεσινό δυστύχημα με την πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη Σάμο, όπου έχασαν τη ζωή του δύο μέλη του πληρώματος και τραυματίστηκαν ακόμη δύο.

Το ελικόπτερο, συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στο νησί και η οποία συνεχίζει και σήμερα το καταστροφικό της έργο.

Είναι δευτερόλεπτα πριν πέσει το ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Μηνά, βόρεια του Παλαιοχωρίου Σάμου.

Μέσα σε αυτό υπάρχει πλήρωμα 4 ατόμων  δύο εξ αυτών, ανασύρθηκαν νεκροί. Το Mil Mi-8 ήταν ένα από τα δύο ελικόπτερα που είχε νοικιάσει το πυροσβεστικό σώμα για την δασοπυροσβεστική περίοδο και επιχειρούσε στην πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης στον όρμο της Πλάκας, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6 μποφόρ .

Σύμφωνα με τον μηχανικό, που είναι ένας εκ των δύο διασωθέντων, αιτία της τραγωδίας ήταν οι καιρικές συνθήκες. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως, «όταν κατεβήκαμε να πάρουμε νερό μία ριπή του αέρα γύρισε τούμπα το ελικόπτερο. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου, Υπήρχαν υψηλοί κυματισμοί και ισχυρά ρεύματα. Όταν πέσαμε στη θάλασσα όλοι βγήκαμε από το ελικόπτερο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους δύο νεκρούς, ο ένας πιθανόν να πνίγηκε, ενώ ο δεύτερος είχε χτύπημα στο κεφάλι.

«Την ώρα που πήγε να σηκωθεί έμφορτο μία ριπή αέρα το καθήλωσε χτες ο αέρας ήταν τέτοιος που δεν μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι», δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πλωτά του Λιμενικού, ιδιώτες με τα σκάφη τους, καθώς επίσης και το ελικόπτερο ετοιμότητας της Πολεμικής Αεροπορίας Super Puma και ένα Μη Επανδρωμένο Αεροόχημα.

τον τέταρτο αγνοούμενο εντόπισε ζωντανό μία περίπολος του Ελληνικού Στρατού σε ακτή του νησιού.

Εκκενωθήκαν χωριά

Η φωτιά έκαιγε όλο το βράδυ ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί .

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 πυροσβεστών που μετέβησαν χθες το βράδυ αεροπορικώς από την Αττική,  15 οχήματα και 2 Ε/Π.

Η φωτιά οριοθετήθηκε νωρίς το μεσημέρι, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν προληπτικά στο σημείο.

Καλά στην υγεία τους οι διασωθέντες

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της πτώσης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που επιχειρούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σάμο.

Το ελικόπτερο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Πλάκα νοτιοδυτικά του νησιού.

Οι δύο διασωθέντες παραμένουν στο νοσοκομείου του νησιού για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου:

Στις 13 Ιουλίου 2022 προσεκομίσθησαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 08.40μμ και 11.30μμ, δυο εκ των τεσσάρων επιβαινόντων του ελικοπτέρου που συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς, νοτιοδυτικά της Σάμου, στη θέση «Παλαιοχώρι», ο αλλοδαπός μηχανικός του ελικοπτέρου και ο πιλότος αντίστοιχα.

Υποβλήθηκαν σε εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Σάμου για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση.

Έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Στις 11.30μμ μεταφέρθηκαν επίσης οι σωροί των δύο άλλων επιβαινόντων στο ελικόπτερο. Αναμένεται η  διενέργεια της νεκροψίας –νεκροτομής.

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου παραμένει σε ετοιμότητα πάντα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους έχουν ανάγκη και από την καταστροφική πυρκαγιά.

Έρευνα για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου

Φως στα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου στη Σάμο που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, αναμένεται να ρίξουν οι καταθέσεις των δύο διασωθέντων μελών.

Ο αερολιμενάρχης Σάμου έχει ήδη ενημερώσει την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων να προχωρήσει στη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης, ενώ ο αλλοδαπός μηχανικός που σώθηκε, αναφέρθηκε στην στιγμή της πτώσης, σημειώνοντας ότι είδε να βγαίνουν από το ελικόπτερο τους άλλους τρεις επιβαίνοντες, κάτι που σημαίνει ότι δεν σκοτώθηκαν από την πτώση.

Αρχικά, πρώτος εντοπίστηκε ο πιλότος του ελικοπτέρου, ο οποίος ήταν καλά στην υγεία του, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των διασωστών για επιτυχή έκβαση της επιχείρησής τους.

Ωστόσο, τα επόμενα δύο άτομα που κατάφερε να περισυλλέξει το Λιμενικό από τη γύρω θαλάσσια περιοχή, δεν είχαν τις αισθήσεις τους, με ιατρικές πηγές να αναφέρουν ότι είναι νεκροί.

Μάλιστα, στη μία περίπτωση οι άνδρες του Λιμενικού επιχείρησαν να του κάνουν ΚΑΡΠΑ, χωρίς να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Παρά τις προσπάθειες των διασωστών στη ξηρά για ανάνηψη δεν ανταποκρίθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου θα γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις.

Τα χαμόγελα στο πρόσωπο των διασωστών επέστρεψαν περίπου στις 10 το βράδυ της Τετάρτης, όταν εντοπίστηκε ζωντανός ο τέταρτος άνδρας που βρισκόταν στο ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τέταρτο αγνούμενο εντόπισε ζωντανό περίπολος του Ελληνικού Στρατού σε ακτή του νησιού.

Με ασθενοφόρο του Ε.Σ. μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σάμου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι καλά στην υγεία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου