Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

«Καταπέλτης» ο Μενέντεζ – Αυστηρό μήνυμα για τα F-16

 

Με ικανοποίηση παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις κινήσεις των Αμερικανών γερουσιαστών, που ζητούν να μην προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών μαχητικών F-16, αν δεν σταματήσουν οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Καταπέλτης και χθες, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Τουρκία έστειλε αυστηρό μήνυμα στην για τα F-16, αναλύοντας τους όρους του για να δώσει το πράσινο φως σε μια τέτοια πώληση.

Το βράδυ που πέρασε στις ΗΠΑ η «αερομαχία» για τα F-16 για την Τουρκία ήταν σφοδρή στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής βουλής, με βουλευτές να τάσσονται υπέρ και κατά ανταλλάσσοντας «βολές». Ο Φρανκ Παλόουν των Δημοκρατικών τόνισε τα στοιχεία της πολιτικής Ερντογάν, που δυναμιτίζουν το κλίμα στην συμμαχία.

«Ο Ερντογάν συνεχίζει να βάζει ως προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα προσωπικά οφέλη πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ και επιτρέποντας την πραγματοποίηση της πώλησης θα είναι μέγα λάθος», δήλωσε ο Παλόουν.

Ο Πιτ Σέσσιον των Ρεπουμπλικανών χρησιμοποίησε την καραμέλα της Τουρκίας σχετικά με το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και επεσήμανε πως το θέμα των F-16 θα έπρεπε να συζητηθεί στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων και όχι εξοπλισμών καθώς είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ

«Στις ΗΠΑ και στους φίλους μας από την Ελλάδα αλλά είναι σημαντικό και για την φίλη μας Τουρκία που στέκεται ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ έτοιμη προετοιμασμένη να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ στην υπεράσπιση της περιοχής του κόσμου που είναι σημαντική», σχολίασε ο Πίτ Σέσσιον.

Ο Παλόουν που πήρε ευθύς αμέσως υπενθύμισε τους όρους που θα πρέπει να τηρηθούν εάν θέλει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να δώσει μαχητικά στην Τουρκία.

«Λεπτομερής περιγραφή των βημάτων που θα ληφθούν ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για επανειλημμένες παράνομες υπερπτήσεις εδάφους της Ελλάδας», συνέχισε ο Φρανκ Παλόουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδια,ς που σήμερα βρίσκεται στη Χάγη, όπου θα συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη με θέμα «Λογοδοσία των εγκλημάτων πολέμου τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τόνισε, τις επιπτώσεις που έχει στην Τουρκική κοινωνία η κλιμακούμενη και διαρκής επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας από τούρκους αξιωματούχους.

«Η κλιμάκωση της ρητορικής εμπεδώνει έναν ανθελληνισμό στην τουρκική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Δενδιας.

Χθες η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, σημείωσε 37 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ υπήρξε και μια αερομαχία όταν οι Τούρκοι χειριστές δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των Ελλήνων πιλότων.

Ξεκινά το «χτίσιμο» της δεύτερης γαλλικής φρεγάτας

Με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, στις ΗΠΑ να συνεχίζει τις επαφές του, προετοίμασε το έδαφος για την μετάβαση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις 18 Ιουλίου, τα εξοπλιστικά προγράμματα τρέχουν, και απ’ ότι φαίνεται πολλά από αυτά θα ολοκληρωθούν πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Εν προκειμένω, κόπηκε χθες σε ναυπηγείο στη Γαλλία το πρώτο έλασμα της δεύτερης φρεγάτας Belharra, που πρόκειται να παραλάβει ο ελληνικός στόλος.

Υπενθυμίζεται πως, τόσο το πρόγραμμα των Viper όσο και των Rafale εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου