Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: Τελική έγκριση για όπλα στην Ουκρανία


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε χθες, με δικομματική συντριπτική πλειοψηφία, τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 95 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τα νησιωτικά κράτη του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ μέσα στις αμέσως προσεχείς ώρες αναμένεται η υπογραφή του Τζο Μπάιντεν. Η τελική ψηφοφορία ήταν 79 υπέρ και 18 κατά.

«Σήμερα η Γερουσία στέλνει ένα ενιαίο μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο: ότι η Αμερική θα υπερασπίζεται πάντα τη Δημοκρατία την ώρα της ανάγκης», είπε ο πρόεδρος του νομοθετικού σώματος, Δημοκρατικός γερουσιαστής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Τσακ Σούμερ, σε χθεσινή ομιλία του. «Μην κάνετε λάθος, η Αμερική θα τηρήσει την υπόσχεσή της να ενεργήσει ως ηγέτις στην παγκόσμια σκηνή και να κρατήσει σταθερά τη γραμμή ενάντια σε αυταρχικούς κακοποιούς όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν», συνέχισε. «Δείχνουμε στον Πούτιν ότι το στοίχημα εναντίον της Αμερικής είναι πάντα ένα πολύ σοβαρό λάθος», ανέφερε.

Μετά από μήνες καθυστερήσεων και οπισθοδρομήσεων, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα νομοσχέδια για άμεση χρηματοδότηση σε τρεις πολύ σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ ενέκρινε μία συντηρητική πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανεθνική απαγόρευση της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων TikTok. Η νομοθεσία περιλαμβάνει 60,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση του πολεμικού οπλοστασίου της Ουκρανίας, καθώς προσπαθεί να απωθήσει τη Ρωσία από το έδαφός της, 26,3 δισ. δολάρια για το Ισραήλ και ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους σε ζώνες έντονων συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, του Σουδάν και της Αϊτής, ως και 8,1 δισ. δολάρια για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (κυρίως για την άμυνα της Ταϊβάν απέναντι στην Κίνα και για ορισμένα φιλοδυτικά νησιωτικά συγκροτήματα).

Σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες, ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ότι «κινείται πολύ γρήγορα» για να στείλει την απελπιστικά αναγκαία στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας, στη χώρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και από τη Γερουσία. Αν και το πακέτο ξένης βοήθειας μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το μέτρο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία τον Φεβρουάριο, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που το καταψήφισαν τότε στη συνέχεια αντέστρεψαν την πορεία τους και χθες έδωσαν την έγκρισή τους. Ανάμεσά τους ήταν ο παλαίμαχος γερουσιαστής της Πολιτείας της Νότιας Καρολίνα Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένα μακροχρόνιο «γεράκι» σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, που προηγουμένως αντιτάχθηκε στο πακέτο εξωτερικής βοήθειας της Γερουσίας επειδή δεν συνδυαζόταν με τη νομοθεσία για τα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα, αλλά χθες ψήφισε υπέρ του. Ηδη οπλικά συστήματα που ήταν επί μήνες αποθηκευμένα σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία μεταφέρονται στη Δυτική Ουκρανία.

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επαίνεσε τους πολιτικούς των ΗΠΑ για την έγκριση ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι οι νέες στρατιωτικές προμήθειες δεν θα ανατρέψουν αμέσως την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης στο Ντονμπάς. Είπε ότι «ήταν πεποίθησή μου πως θα είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά η Δύση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή της ειρήνης στην Ευρώπη έχει τελειώσει και είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να οικοδομήσει την αμυντική της βιομηχανία». Επιπλέον ο Κουλέμπα είπε πως είναι αισιόδοξος ότι ο Λευκός Οίκος θα προωθήσει ένα νέο πακέτο όπλων «μέσα σε ημέρες, ίσως και ώρες» και είναι «απλώς θέμα υλικοτεχνικής υποστήριξης να φτάσουν οι προμήθειες στην πρώτη γραμμή στο Ντονέτσκ».

Το Κίεβο ζητάει συστήματα αεράμυνας Patriot

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντ. Κουλέμπα, δήλωσε ότι η χώρα του εντόπισε επτά συστήματα αεράμυνας Patriot που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την προστασία αμάχων σε μεγάλες πόλεις εκτός Κιέβου. Ενα έχει ήδη ληφθεί από τη Γερμανία, άλλα τέσσερα έχουν εντοπιστεί και πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις, ενώ άλλα δύο είναι στο στόχαστρό του. Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η Ελλάδα και η Ισπανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν τους Pαtriot, ενώ έπονται η Πολωνία και η Ρουμανία. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ένα όγδοο σύστημα θα μπορούσε να προέλθει από τις ΗΠΑ. «Νομίζω ότι ο αμερικανικός στρατός έχει πιθανώς ένα εφεδρικό», είπε. «Οι διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους ήταν περίπλοκες, επειδή οι χώρες που λειτουργούν αυτούς τους πυραύλους διαπραγματεύονται για αναπλήρωση ή αποζημίωση», είπε ο Kουλέμπα, αλλά πρόσθεσε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία, δεδομένης της προόδου που σημειώνουμε, ότι οι Patriot θα φτάσουν σύντομα και η Γερμανία επαινείται για την πρώτη κίνηση».

«Πόλεις όπως το Χάρκοβο, το οποίο έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα φέτος και οι κάτοικοί του απομακρύνονται φοβισμένοι, θα μπορούσαν να ζήσουν ειρηνικά και η βιομηχανική τους παραγωγή να συνεχιστεί, εφόσον οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υιοθετήσουν μια πιο σκληρή προσέγγιση για να τη βοηθήσουν». Είπε ότι η αποκατάσταση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, που ανέστειλαν επί μήνες οι Ρεπουμπλικανοί (που ευθυγραμμίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ), δεν θα ήταν αρκετή για να νικήσει τη Ρωσία. «Κανένα πακέτο δεν μπορεί να σταματήσει τους Ρώσους. Αυτό που θα τους σταματήσει είναι το ενιαίο μέτωπο όλης της Ουκρανίας και όλων των συμμάχων-εταίρων της», ανέφερε.

 ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου