Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΕΕ-ΝΑΤΟ: Σχέδιο για την προστασία κρίσιμων υποδομών


Η έκθεση, την οποία εκπόνησε η ειδική ομάδα μας, παρέχει μια στέρεη βάση συνεργασίας, καθώς συνδυάζει τα δυνατά σημεία και τα εργαλεία του καθενός μας υπέρ της ασφάλειας της Ευρώπης και των εταίρων μας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν κοινό συμφέρον να αποτρέψουν διαταραχές των κρίσιμων υποδομών, οι οποίες παρέχουν βασικές υπηρεσίες στους πολίτες και στηρίζουν τις οικονομίες μας. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επιφέρει νέους κινδύνους, φυσικές επιθέσεις και κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες συχνά συντρέχουν ως υβριδικές απειλές.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενίσχυσαν τη συνεργασία τους συγκροτώντας την ειδική ομάδα ΕΕ-ΝΑΤΟ για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών στις 16 Μαρτίου 2023. Η ειδική ομάδα ΕΕ-ΝΑΤΟ σήμερα δημοσιεύει την τελική έκθεση αξιολόγησης, η οποία χαρτογραφεί τις σημερινές προκλήσεις ασφάλειας και ταυτοποιεί τέσσερις βασικούς τομείς οριζόντιας σημασίας: ενέργεια, μεταφορές, ψηφιακές υποδομές και διάστημα.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν διατυπώσει διάφορες βασικές συστάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Οι κρίσιμες υποδομές μας είναι αντιμέτωπες με ολοένα και πιο σύνθετες απειλές ασφαλείας. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητά τους, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της παροχής βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τη στήριξη των οικονομιών μας. Χαίρομαι που με τον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ συγκροτήσαμε μια ειδική ομάδα ΕΕ-ΝΑΤΟ και είμαι περήφανη που σήμερα παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των εργασιών της. Η ειδική ομάδα έχει ταυτοποιήσει βασικές προκλήσεις ασφάλειας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των ψηφιακών υποδομών και του διαστήματος και προτείνει στοχευμένες συστάσεις. Θα δώσουμε συνέχεια στο ζήτημα αυτό και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ προσέθεσε: «Η διαταραχή των κρίσιμων υποδομών μπορεί να έχει βαριές συνέπειες για τις οικονομίες, τις κοινωνίες μας, την ασφάλεια των πολιτών, ενώ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον στρατό. Πρέπει να καταστήσουμε την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών αναπόσπαστο τμήμα τόσο των στρατιωτικών όσο και των μη στρατιωτικών εργασιών. Είναι, επομένως, φυσιολογικό ο στόχος αυτός να αποτελεί βασικό στοιχείο της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η έκθεση, την οποία εκπόνησε η ειδική ομάδα μας, παρέχει μια στέρεη βάση συνεργασίας, καθώς συνδυάζει τα δυνατά σημεία και τα εργαλεία του καθενός μας υπέρ της ασφάλειας της Ευρώπης και των εταίρων μας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτ.) δήλωσε: «Ευχαριστώ την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν για την ηγεσία που επιδεικνύει, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για τη στήριξη που προσφέρουν στο πλαίσιο της ειδικής ομάδας ΝΑΤΟ-ΕΕ για την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα της συνεργασίας μας εν δράσει. Η έκθεση της ειδικής ομάδας αναφέρεται στη σημασία της ανθεκτικότητας των τομέων της ενέργειας, των μεταφορών, των ψηφιακών υποδομών και του διαστήματος, και διατυπώνει ορισμένες βασικές συστάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ».

Το προσωπικό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα αξιοποιήσει τις συστάσεις της έκθεσης με βάση τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών και με πλήρη σεβασμό των συμφωνημένων κατευθυντήριων αρχών που κατοχυρώνονται στις τρεις κοινές δηλώσεις για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου