Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

«Δόξα» στην πολιτική του κατευνασμού: Ο Αναστασιάδης θα αλλάξει τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου για χάριν της Τουρκίας, εάν λυθεί το Κυπριακό!

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει σημαντικά και στην επαναξιολόγηση του όλου ενεργειακού προγράμματος έτσι ώστε να μην παραγνωριστούν οι βλέψεις ή οι προγραμματισμοί, οραματισμοί της Τουρκίας να έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά ενδεχόμενα τη διέλευση ή τη συμμετοχή στις διεργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου». Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι «αρκεί να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, αρκεί να σεβαστούν την ΑΟΖ των γειτονικών κρατών».

Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας  στη Γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στον  Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, έκανε έκκληση τόσο προς την ηγεσία της κατοχικής δύναμης της και τον εγκάθετο της στα κατεχόμενα, για να συνεργασθούν. Η αναφορά του επαναξιολόγηση του ενεργειακού προγράμματος, προφανώς και εντάσσεται στη λογική των δώρων, στην ακολουθούμενη πολιτική του κατευνασμού.

  • Ο φυσικός πλούτος ανήκει στην Κύπρο, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες, που έχουν αδειοδοτηθεί για να δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ένα σχεδιασμό προέχει η διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας. Η Άγκυρα μπορεί να είναι μέρος των σχεδιασμών υπό προϋποθέσεις, εάν και εφόσον επιλυθεί το Κυπριακό και η όποια απόφαση εμπλοκής της θα εξυπηρετεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι ο φυσικός πλούτος δέλεαρ για οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Ιδιαίτερα όταν η κατοχική Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης. Τίποτε, συνεπώς, μπορεί να θεωρείται δεδομένο όταν λυθεί το Κυπριακό. Αλλά ακόμη κι εάν η Τουρκία θα έχει εμπλοκή αυτό θα προκύψει ως ανάγκη και όχι να θεωρείται δεδομένο και εκ προοιμίου. Δηλαδή, να θεωρείται ως αναμενόμενο πως  με τη λύση, θα αλλάξει το ενεργειακό πρόγραμμα για να την εξυπηρετήσει. Άλλωστε η «καταλύτες» δοκιμάσθηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν. Δοκιμάσθηκε και ο «καταλύτης» του φυσικού αερίου, αλλά η Τουρκία δεν είναι συνεργασία που επιδιώκει αλλά να υφαρπάξει τον πλούτο της Κύπρου και της περιοχής.

Η λογική του κατευνασμού οδηγεί και σε λανθασμένες προσεγγίσεις, που δεν έχουν να κάνουν με τις γεωπολιτικές πραγματικότητες. Είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δεν βλέπει «γιατί η Τουρκία θα πρέπει να εμμένει, μια χώρα με τόση έκταση στο να συντηρεί την κατοχή σε μια μικρή νήσο, σε ένα μικρό κράτος. Είναι προς όφελος της Τουρκίας, μέσα από τη λύση του Κυπριακού που θα είναι απόλυτα συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων αλλά και της ιδίας, θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Ευρώπη, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αξιοποίησης του φυσικού πλούτου καθώς και θα δώσουν την ευκαιρία να επικρατήσει ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή…»

Η Τουρκία έχει σχεδιασμό για την περιοχή, σύμφωνα με τον οποίο θέλει να επιβάλλει τον ηγεμονισμό της και στα πλαίσια αυτά η Κύπρος αποτελεί βασικό εργαλείο. Το λένε χρόνια τώρα οι Τούρκοι, αλλά στη Λευκωσία εξακολουθούν να κωφεύουν. Έχει επιβεβαιωθεί πως η πολιτική του κατευνασμού απέτυχε, αλλά κάποιοι επιμένουν καθώς φοβούνται την αλλαγή πορείας.

ΠΗΓΗ apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου