Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Κυρίαρχο όπλο η διπλωματία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Αλεξία Τασούλη

Τώρα που το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας βιώνει την αναβίωση του αναθεωρητισμού και ως θεωρία, αλλά και πολύ χειρότερα, ως πρακτική, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες κατά της Τουρκίας. 

Η Αθήνα προτάσσει τη διπλωματία ως κυρίαρχο όπλο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Οι ομιλίες του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού άμυνας έγιναν σε διεθνές ακροατήριο και έστειλαν μηνύματα όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς τους εταίρους.

Από το Στρασβούργο o Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να λάβουν υπόψη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να απειλεί ευθέως μια χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και πάλι απευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές, είπε: «όταν κοιτάτε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα, ας μην επαναλαμβάνετε την τουρκική προπαγάνδα, ωσάν η Τουρκία να μην έχει κανένα ρόλο σε ό,τι συμβαίνει και οι Έλληνες να είναι αυτοί οι οποίοι συμπεριφέρονται απάνθρωπα όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδιας άφηνε αιχμές επίσης προς τη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι μέχρι να ξεκινήσει ο πόλεμος θεωρούσε αυτή την αμφισβήτηση των κανόνων και της νομιμότητας στην περιοχή μας σαν ένα λίγο περιφερειακό, ίσως καμιά φορά, αδιάφορο πρόβλημα.

Τώρα όμως, το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας βιώνει την αναβίωση του αναθεωρητισμού και ως θεωρία, αλλά και πολύ χειρότερα, ως πρακτική. Είτε με έναν νέο-τσαρικό ή νέο-οθωμανικό μανδύα.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν και οι Αμερικανοί, Δημοκρατικοί και Ρεμπουπλικανοί.
Η τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο Κογκρέσο ήταν μια πρώτη κίνηση από το ελληνοαμερικανικό λόμπι που δείχνει ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για την Τουρκίαc σε ότι αφορά την υπόθεση των F-16. Tην τροπολογία υπογράφουν 10 βουλευτές και σημειώνουν ότι η πώληση δεν μπορεί να γίνει όσο η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο άλλων χωρών και να προκαλεί με υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο που συναντήθηκε χτες με τον Νίκο Δένδια, από το βήμα του συνεδρίου του Economist σημείωσε με νόημα ότι βασικό μέλημα είναι να γίνει καλύτερος εταίρος του ΝΑΤΟ η Τουρκία.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου