Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Τα γενέθλια του ΔΗΣΥ, ενόψει και των προεδρικών εκλογών, του Φεβρουαρίου 2023, είχαν φέτος προεκλογικό χαρακτήρα, κι αυτό ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό.
Στα πλαίσια των σημερινών προεκλογικών αναγκών, λοιπόν, έγινε η συγκέντρωση της περασμένης Δευτέρας, για τα γενέθλια του κόμματος της συντηρητικής παράταξης, στην οποία μίλησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Ο τελευταίος, ο οποίος πάντα παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις για την επέτειο ίδρυσης του κόμματός του, επιστρατεύθηκε προφανώς αυτή τη φορά για να αυξήσει τη συσπείρωση, αλλά και να… κεντρίσει τον κομματικό πατριωτισμό. Συνταγές ξεπερασμένες, σε μία κοινωνία, που είναι πιο προχωρημένη από το πολιτικό σύστημα και η οποία σήμερα έχει άλλες προτεραιότητες. Κυρίως, αισθάνεται πιεσμένη από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος στην ομιλία του δεν απέφυγε τις υπερβολές. Και δεν είναι ασφαλώς υπερβολή να ζητά να στηριχθεί η υποψηφιότητα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, που είναι ο αρχηγός του κόμματός του. Υπερβολή είναι το αφήγημα που παρουσίασε και τα διλήμματα, που έθεσε, τα οποία δεν νομιμοποιείται κανείς να τα εγείρει: «…Αυτό υπαγορεύει η Ιστορία μας, αυτό θέλει η πατρίδα μας, αυτό ζητώ ως ο Επίτιμος Πρόεδρος της παράταξης από όλους ανεξαίρετα που έχουν το στίγμα του συναγερμικού στο αίμα τους που ρέει, το συναγερμικό DNA» (ρητορική του μακρινού παρελθόντος). Και συνέχισε λέγοντας με «δραματικό τρόπο» και το εξής εξωφρενικό: «Μην προδώσετε την παράταξή μας, μην προδώσετε την πατρίδα μας. Δεν ζητούμε τίποτα άλλο παρά την προσήλωση, την αγάπη στην πατρίδα και τη στήριξη στη σιγουριά, στη σταθερότητα, στην προοπτική».
Είναι προδοσία της πατρίδας να μην ψηφίσει συναγερμικός τον κ. Νεοφύτου; Να μην ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος; Αυτός ο πολιτικός «ορθολογισμός» από πού προκύπτει; Από τις προεδρικές ανορθογραφίες.
Υπενθυμίζεται, για την ιστορία το αναφέρουμε, πως την πατρίδα την πρόδωσαν η ελληνική χούντα και η ΕΟΚΑ Β, που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Μακάριο, ανάβοντας το πράσινο φως στην Τουρκία για να εισβάλει. Και προφανώς ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν μπορεί τόσο απλοϊκά να συνδέει τη ψήφο των πολιτών με την προδοσία της πατρίδας. Την ίδια ώρα θα πρέπει, με την ευκαιρία που ο ίδιος επέλεξε αυτή την οδό, να απαντήσει κατά πόσο σε κρίσιμες στιγμές αυτού του τόπου, είχε βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Το 1974 και το 2004.
«Δεν χρειάζεται η πατρίδα μας πειράματα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ίδια ομιλία του. Ναι, το ανέφερε! Πρόκειται για τον ίδιον, που δέχθηκε να καταστεί η χώρα πειραματόζωο των δανειστών, της τρόικα, με το κούρεμα καταθέσεων το 2013. Γιατί αυτό έγινε. Δοκιμάστηκε εκείνο το μοντέλο, το πείραμα στην Κύπρο, το πειραματόζωο «επέζησε», πλην όμως δεν εφαρμόσθηκε πουθενά αλλού. Για τα πειράματα στο Κυπριακό, μία άλλη φορά, καθώς πολλά θα πρέπει να αναφερθούν.
ΣΗΜ.: Ο ΔΗΣΥ, όπως είναι γνωστό, ιδρύθηκε το 1976 ως μετεξέλιξη του Ενιαίου Κόμματος Εθνικόφρονος Παρατάξεως και συνέχισε να εκφράζει την αστική τάξη, το μεγάλο κεφάλαιο και τη λαϊκή δεξιά. Αλλά και τους πολιτικά άστεγους της ΕΟΚΑ Β΄ και του αντιμακαριακού μπλοκ. Αυτή η συνύπαρξη, συστέγαση διαφορετικών πολιτικο-ιδεολογικών τάσεων και κοινωνικών τάξεων, διαφορετικών προσεγγίσεων στο Κυπριακό, συντηρείται σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα και είναι ένα ζήτημα προς ανάλυση. Αυτά αφορούν την ιστορία και τις ρίζες του κόμματος, που έχει κυβερνήσει τη χώρα για είκοσι σχεδόν χρόνια (Κληρίδης και Αναστασιάδης). Αφορούν, όμως και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα κατά πόσο αυτό το οικοδόμημα θα αντέξει.
ΠΗΓΗ apopseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου