Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Το Ισραήλ ανοίγει ξανά Γραφείο Οικονομικού και Εμπορικού Ακολούθου στην Τουρκία - Βελτιώνονται οι δεσμοί

 


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά το Γραφείο Οικονομικού και Εμπορικού Ακολούθου στην Τουρκία, την 1η Αυγούστου, μετά από χρόνια υποβάθμισης των δραστηριοτήτων του λόγω της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των χωρών.

«Η επαναλειτουργία του Γραφείου OEΥ αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς του με την Τουρκία», δήλωσε η Ισραηλινή υπουργός Οικονομίας, Όρνα Μπαρμπιβάι, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή έρχεται ως μέρος της «δέσμευσης του Ισραήλ να εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία. Σκοπεύουμε να προωθήσουμε σύντομα μια κοινή οικονομική διάσκεψη μεταξύ των χωρών, μετά από μια δεκαετία».

Η επαναλειτουργία του γραφείου ΕΟΥ του Ισραήλ θα βοηθήσει περισσότερες από 1.500 ισραηλινές εταιρείες που εξάγουν αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Οικονομίας.

Η Τουρκία «είναι μια σημαντική χώρα για το εξωτερικό εμπόριο του Ισραήλ», ανέφερε ο Ohad Cohen, διευθυντής του τμήματος Εξωτερικού Εμπορίου στο υπουργείο Οικονομίας.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν προχωρήσει σε βήματα για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, λόγω της καταδίκης για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από την Τουρκία, της τουρκικής υποστήριξης στη Χαμάς και των διαφωνιών για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες απέλασαν τους πρεσβευτές τους το 2018 για τη δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Παρά τις πολυετείς εντάσεις, οι χώρες διατήρησαν ωστόσο το εμπόριο και η Τουρκία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εταίρους του Ισραήλ. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των εθνών αυξήθηκε κατά 30% το 2021, φτάνοντας τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Η Τουρκία είναι ο τέταρτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για την ισραηλινή οικονομία και ο πέμπτος σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός το 2021.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου