Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Άρχισε η «μάχη» στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16

«Μάχη» αναμένεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αναφορικά με την προοπτική πώλησης F-16 στην Αγκυρα. 

 Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ξεκίνησε η «μάχη του Κογκρέσου» για τα F-16, καθώς κατατέθηκε διακομματική τροπολογία που «φρενάρει» την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Η τροπολογία που αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 υπεγράφη από 10 βουλευτές, με επικεφαλής τον Κρις Πάπας. Αν η τροπολογία εγκριθεί, θα θέσει σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, καθώς θα απαγορεύει στον Αμερικανό πρόεδρο να προμηθεύσει με όπλα χώρα του ΝΑΤΟ που τον τελευταίο χρόνο έχει εμπλακεί σε κατ’ εξακολούθησιν παραβιάσεις εναέριου χώρου όπως και παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας χώρας συμμάχου.

Oυσιαστικά οι δέκα βουλευτές ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία, όσο παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και προβαίνει σε προκλήσεις στο Αιγαίο. Η τροπολογία είναι η πρώτη αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στους σχεδιασμούς της Αγκυρας για το θέμα των F-16, που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ωστόσο, η τροπολογία αφήνει περιθώριο, που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ξεπεράσει τους περιορισμούς που δια-τυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο και είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κλείσει η συμφωνία της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα. «Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, στα χέρια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσουν μια αίσθηση σταθερότητας και θα προσφέρουν στον τουρκικό στρατό ικανότητα που είναι σίγουρα προς τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Αμερικής», έγραψε o κ. Γκράχαμ σε μήνυμά του στο Twitter.

Στις ΗΠΑ αναμένεται αντιπαράθεση για το θέμα, καθώς ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ ανέφερε πως θα εργαστεί προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Αγκυρα.

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας ως «δικτάτορα». Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως συζήτησε με τον κ. Ντράγκι το ζήτημα της αγοράς των αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP-T και υποστήριξε πως στο θέμα αυτό η Αγκυρα είναι κοντά στην υπογραφή. Το σύστημα SAMP-T είναι προϊόν συνεργασίας της Ιταλίας με τη Γαλλία και ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως έχει συζητήσει το θέμα και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε πως «στο προσφυγικό η Ελλάδα είναι επικίνδυνη και για την Ιταλία λόγω των επαναπροωθήσεων», καθώς σύμφωνα με την Αγκυρα λόγω της ελληνικής στάσης, πολλοί πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε συστάσεις στον πρόεδρο της Τουρκίας στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε την επιστροφή της Τουρκίας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου