Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Ο (νέος) απεσταλμένος και τα αναγκαία μηνύματα προς Γ.Γ.

ΟΠΟΙΟΣ και να είναι ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, θα πρέπει να ενεργεί στα πλαίσια των εντολών που έχει ο Γ.Γ. στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η αναφορά αυτή του Προέδρου προφανώς είναι μήνυμα προς τον Διεθνή Οργανισμό για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει ο (νέος) απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πως ο Πρόεδρος το είπε επειδή θεωρεί δεδομένο, αυτονόητο, ότι ο όποιος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών διοριστεί θα λειτουργήσει, θα ενεργεί μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν οι αποφάσεις και οι αρχές του Διεθνούς Οργανισμού. Το ανέφερε γιατί δεν είναι για τη Γραμματεία του ΟΗΕ αυτονόητο.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ υπήρξαν περιπτώσεις αξιωματούχων του Διεθνούς Οργανισμού, οι οποίοι κάθε άλλο παρά λειτουργούσαν με βάση τις εντολές, που διέπουν τέτοιες αποστολές. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθούν τα αναγκαία μηνύματα προς τη Νέα Υόρκη, προς τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να μη βιώσουμε όσα έγιναν στο παρελθόν. Την ίδια ώρα, ο κ. Γκουτέρες, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να ελέγχει τους απεσταλμένους του, ώστε να τηρούν τις εντολές που διέπουν την αποστολή του. Έχουμε αναφερθεί και πρόσφατα για κάποιες ενέργειες του νυν Ειδικού Αντιπροσώπου του στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, που κάθε άλλο παρά ήταν εναρμονισμένες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Άλλωστε, ο εκάστοτε Ειδικός Αντιπρόσωπος στην Κύπρο δεν ασχολείται μόνο με τις Καλές Υπηρεσίες, το Κυπριακό, αλλά υπηρετεί σε μία χώρα, την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό κανείς δεν θα πρέπει να το ξεχνά και να προσεγγίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κοινότητα και να την εξισώνει με το κατοχικό καθεστώς.

ΕΙΝΑΙ γι’ αυτό που, κατά την άποψή μας, επιβάλλεται να σταλούν μηνύματα προς τη Νέα Υόρκη, όχι μόνο για το πρόσωπο που θα επιλεγεί, αλλά και για το πώς θα ενεργεί. Κανονικά δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά έχοντας υπόψη μας τι έχει γίνει στο παρελθόν. Άλλωστε η τουρκική πλευρά πάντα λειτουργεί προληπτικά ενίοτε και εκβιαστικά. Θα αναμένουμε!

  Η Θέση του "Φ"    

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου