Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Στο Τραπέζι και Πάλι ο EastMed με Απόφαση της Ευρωβουλής

 

της Μύρνας Νικολαϊδου

Μια σημαντική απόφαση για τα ελληνικά συμφέροντα έλαβε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο, βαφτίζοντας ουσιαστικά πράσινες τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια. 

Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται δυναμικά και πάλι στο προσκήνιο η κατασκευή του αγωγού EastMed και άλλων ανάλογων έργων. Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός μπήκε στο συρτάρι όταν απερρίφθη  προ μηνών από την αμερικανική πλευρά ως μη ρεαλιστικός και κοστοβόρος για χάρη του πανάκριβου αμερικανικού LNG.  Ωστόσο η ΕΕ δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το έργο, ενώ και η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα φαίνεται να το επαναφέρει το τραπέζι εξ αιτίας της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσεως που πλήττει με σφοδρότητα Ελλάδα και Ευρώπη 

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση για μη ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Η ένσταση στην πρόταση της Επιτροπής απορρίφθηκε με 278 ψήφους υπέρ, 328 κατά και 33 αποχές. Για να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία 353 ευρωβουλευτών. Ειδικώτερα, πρόκειται για την  πρόταση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης της Επιτροπής για την ταξινομία, η οποία προβλέπει την ένταξη ορισμένων δραστηριοτήτων στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα καλύπτονται από την ταξινόμηση της ΕΕ.

Σε μια εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσεως, η Κομισιόν εκτιμά τώρα ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε να χαρακτηριστούν ορισμένες δραστηριότητες στους τομείς αυτούς ως μεταβατικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Εντούτοις, η ένταξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα υπόκειται σε ειδικούς όρους και απαιτήσεις διαφάνειας. Υπενθυμίζεται ότι πριν τον πόλεμο,  το φυσικό αέριο θεωρείτο η  «γέφυρα» για την μετάβαση στο νέο ενεργειακό τοπίο, καθώς οι χώρες απογαλακτίστηκαν από τα ορυκτά καύσιμα και αύξησαν την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Γαλλία και άλλες χώρες πίεσαν για τη συμπερίληψη και της πυρηνικής ενέργειας στις «πράσινες» επενδύσεις, παρά την έντονη αντίθεση που εξέφρασε η  Γερμανία.

Οργίλη ήταν η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων απέναντι στην απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε ανακοίνωσή της η Greenpeace την χαρακτήρισε «βρώμικη πολιτική» που θα έχει ως αποτέλεσμα «περισσότερα χρήματα να ρέουν στο σεντούκι του πολέμου του Πούτιν». Οι πολέμιοι της αποφάσεως επιμένουν ονται ότι  θα δώσει κίνητρα για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και θα καθυστερήσει τη μετάβαση της ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Ωστόσο, οι υπερασπιστές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος έχει εντείνει την ανάγκη για γρήγορες επενδύσεις στην υποδομή που απαιτείται για την εισαγωγή φυσικού αερίου από χώρες εκτός της Ρωσίας. Ελπίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα δώσουν ώθηση σε επενδύσεις σε υποδομές, όπως νέοι αγωγοί φυσικού αερίου ή εγκαταστάσεις για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο η χώρα μας και σε επίπεδο κατασκευής νέων αγωγών αλλά και αποθηκεύσεως υγροποιημένου αερίου. 

ΠΗΓΗ https://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου