Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ο Βενιζέλος «πετάει το γάντι»

Νέο μήνυμα με αποδέκτες κορυφαία στελέχη του κινήματος έστειλε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας στο Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στη φημολογία περί πρόθεσης στελεχών να δημιουργήσουν νέο κόμμα, απάντησε: «Όποιος θέλει να κάνει κόμμα μπορεί να κάνει. Όποιος θέλει να κατέβει στο λαό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, ας το κάνει. Όποιος έχει πρόβλημα ταυτότητας, αν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ ή όχι, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται. Υπάρχουν τόσοι νέοι που συντάσσονται στην καινούρια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ».


Σχετικά με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ και την απροθυμία ορισμένων κορυφαίων στελεχών να συμμετέχουν στην προσπάθεια, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Δεν με ενοχλεί τίποτα. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες μετά την ήττα. Πρέπει όμως να δουλέψουμε όλοι μαζί στη βάση για να την μεγαλώσουμε. Είναι δύσκολο να προσαρμοστεί κανείς στις νέες συνθήκες».

Δε βγαίνει ο λογαριασμός μόνο με περικοπές δαπανών

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί πολύ δύσκολο και σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί το ποσό των 11,7 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών, και απέδωσε την αδυναμία στην επιδείνωση της ύφεσης. Πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν οι προβλέψεις της τρόικας, οι οποίες διαψεύδονταν και κάθε φορά χρειάζονταν προσαρμογές.

Αν η δημοσιονομική προσαρμογή «απλωθεί» σε 4,5 χρόνια, από σήμερα, ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι περισσότερο εφικτός, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι πρέπει πάντα να αποδεικνύουμε ότι είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Θεώρησε πολύ σημαντικό να μπορέσει η Ελλάδα να συγκροτήσει από μόνη της ένα νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πρέπει, σημείωσε, να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και να το εντάξουμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε τον κίνδυνο που συνεπάγεται η μη έγκριση της επιτάχυνσης καταβολής των δόσεων του δανείου και αναφέρθηκε ειδικότερα στη δόση των 6,5 δισ., καθώς, όπως είπε, αν δεν μπορέσουμε να εξοφλήσουμε υποχρεώσεις μας, να επιστρέψουμε τον ΦΠΑ και να απεμπλακούν τα μεγάλα έργα, τα πράγματα θα παραμείνουν στη σημερινή κατάσταση, αλλά οι δείκτες το Νοέμβριο θα είναι χειρότεροι.

Όλα αυτά, υπογράμμισε, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, όπως δεν μπόρεσε να τα κάνει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας απέναντί της την «αντιμνημονιακή ΝΔ» και τα άλλα κόμματα. Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Οκονομικών Γιάννη Στουρνάρα, απάντησε ότι δημιουργήθηκε ένα θέμα εκ του μη όντως, αν και αποδοκίμασε εμμέσως την επίμαχη δήλωσή του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματικές δηλώσεις τις οποίες ανέγνωσε ο πρωθυπουργός, έχει και προγραμματική συμφωνία των κομμάτων και αυτά είναι που ισχύουν.

«Στενότατη επαφή»

Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε άψογες τις προσωπικές του σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο, όπως είπε, έχει «στενότατη επαφή», ενώ αποκρίθηκε σε σχετική ερώτηση, πως ούτε σήμερα χρειάζεται δημοψήφισμα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι το θέμα αυτό δεν είναι στο τραπέζι και δεν πρέπει να είναι, ενώ συμπλήρωσε ότι αν δεν είχε τεθεί το θέμα του δημοψηφίσματος πιθανόν ο Γιώργος Παπανδρέου να παρέμενε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου