Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι οι Γιάννης Στουρνάρας και Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων με τους συναδέλφους τους από τα άλλα υπουργεία με αντικείμενο την περικοπή δαπανών. Μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θ΄ακολουθήσει σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο κτίριο της οδού Νίκης.


Το τηλεφώνημα του Στουρνάρα στον Σαμαρά για τις «γκρίνιες»

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπ. Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των συναντήσεων που είχε ο Γ. Στουρνάρας με τους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών τον ενημέρωσε για τις προτάσεις των υπουργών για τις περικοπές των δαπανών και την απροθυμία που υπήρξε από ορισμένους. Η εικόνα προβλημάτισε τον Πρωθυπουργό ο οποίος επικοινώνησε τόσο με τον Ευ. Βενιζέλο όσο και με τον Φώτη Κουβέλη.

Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου που θα «κλειδώσουν» και τα μέτρα ύψους 11,5 δισ ευρώ και στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν, αφού οι περικοπές των δαπανών που παρουσίασαν οι υπουργοί δεν καλύπτουν τον στόχο ούτε κατά το ήμισυ.

• Ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρότεινε 100 εκ. περικοπές και χρειάζονται 2,1 δισ. ευρώ.

• Ο υπ. υγείας πρότεινε για κάθε χρόνο περικοπές 300 εκ. και απαιτείται 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση του Πάνου Παναγιωτόπουλου να πάει στο Μαξίμου και να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και να στείλει στον Γιάννη Στουρνάρα τους διευθυντές του υπουργείου Άμυνας. Επίσης, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών άμυνας και οικονομικών.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε μετά την συνάντηση του με τον Α. Σαμαρά «πρέπει να δοθεί μάχη μέχρι το τέλος και αυτή η μάχη να είναι επιτυχής, για να μην υπάρξουν άλλες περικοπές μισθών στις ένοπλες δυνάμεις».

Ο υπουργός Άμυνας έχει παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 160 εκ. ευρώ μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.

Επίσης ο υπουργός Παιδεία Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι μπορεί να προχωρήσει σε μείωση των δαπανών ύψος 150 εκ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσει το υπουργείο εργασίας το οποίο θα πρέπει να περικόψει δαπάνες ύψους 4 δισ. ευρώ. «Το συγκεκριμένο υπουργείο θα είναι ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας. Ο,τι γίνει θα γίνει με δίκαιο τρόπο» τόνιζαν συνεργάτες του Γιάννη Βρούτση.

Οι περικοπές θα αφορούν

• Περιορισμός κοινωνικών – προνομιακών επιδομάτων
• Επιβολή πλαφόν στις συντάξεις
• Περικοπή στο εφάπαξ
• Εντοπισμός όλων των μαϊμού επιδομάτων και συντάξεων

Αν δεν τις κόψουνε αυτοί θα τις κόψουμε εμείς

Οι κύριοι Στουρνάρας και Σταϊκούρας έχοντας μπροστά τους του κωδικούς του κάθε υπουργείου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορούν να περικοπούν πολλές περισσότερες δαπάνες απ όσες παρουσιάζουν οι υπουργοί. Γι΄ αυτό τον λόγο εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι ίδιοι στο «μαχαίρι» των δαπανών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου