Εκτός, εάν ο Όλαφ Σόλτς έχει αποφασίσει να ταυτιστεί απόλυτα με την αμερικανική θέση στο θέμα της Ουκρανίας, όπου -όπως είναι γνωστό- υπάρχουν διαφορές. Οι πιο σημαντικές: Το θέμα του αγωγού Nord Stream II και επίσης το σημείο των κυρώσεων που αφορά ειδικά τις τράπεζες.
Στο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων, οι διπλωμάτες ανέμεναν με αγωνία την ενημέρωση μετά τη συνάντηση… Στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, σημειώνονται τα εξής:
- Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα και να συνεχίσουν να προωθούν τη σταθερότητα και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν, ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι “το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, αν φτάσουμε σε στρατιωτική επίθεση» της Ρωσίας.
“Έχουμε σημαντικές συνομιλίες στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας, μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και φυσικά στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι και ενεργούμε σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την υπέρβαση αυτής της κρίσης”, τόνισε ο κ. Σολτς.
- Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή και τις πληροφορίες ότι οι Ρώσοι στρατηγοί δεν είναι βέβαιοι τώρα για το εγχείρημα της εισβολής εναντίον της Ουκρανίας:
Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ενημέρωσε για τα θέματα της συνάντησης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και στην περίπτωση που θα εισβάλει στην Ουκρανία και στην περίπτωση που αποφασίσει να αναβάλει την υλοποίηση των σχεδιασμών της.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει, όπως ισχυρίζονται, ότι στη Μόσχα γίνονται δεύτερες σκέψεις καθώς η εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να μην αποδειχθεί υπόθεση ολίγων εβδομάδων και να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι υπέκλεψαν συνομιλίες Ρώσων στρατιωτικών οι οποίοι δεν είναι βέβαιοι για την επιτυχία της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας. Τα στελέχη των υπηρεσιών, απαντώντας στις ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι δεν προτίθεται να εισβάλει, αναρωτήθηκαν γιατί συνεχίζεται η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Αναφερόμενος στην ημερησία διάταξη της συνάντησης του κ. Μπάιντεν με τον Γερμανό Καγκελάριο, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι στα σημαντικά θέματα συμπεριλαμβάνεται η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η αναφορά προκάλεσε έκπληξη.
Ο αξιωματούχος είπε ότι αναμένω πως οι ηγέτες θα θελήσουν να συζητήσουν την υποστήριξή τους στα Δυτικά Βαλκάνια, που αποτελεί περιοχή προτεραιότητας στην Ευρώπη τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τη Γερμανία.
Θα συζητήσουν, είπε, και το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να προάγουμε τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και να συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην περιοχή, που βεβαίως αφορά και ενδιαφέρει και την Ελλάδα, πρέπει να δοθεί η συλλογική μας απάντηση στις αντιδημοκρατικές κινήσεις της Κίνας.
Ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει με τον κ. Σολτς και τις πρακτικές της Κίνας στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, οι οποίες -όπως είπε ο αξιωματούχος- πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Σημειώνουμε, επειδή αφορά και την Αθήνα, ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι Κινέζοι -μέσω αυτού- προσπαθούν να διεισδύσουν στην Ευρώπη.
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου