Κατά τη συνάντηση, ο Boual Khattabia, ζήτησε την επιστροφή ελληνικών εταιρειών στο Τομπρούκ για να συμμετάσχουν στην υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής, ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης. Ο Λίβυος αξιωματούχος τόνισε τη σημασία της επανέναρξης των υποτροφιών για Λίβυους φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ζήτησε επίσης να ενισχυθούν όλοι οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ του δήμου Τομπρούκ και της Ελλάδας.
Ο Δήμαρχος επαίνεσε τις προσπάθειες της ελληνικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ για την εγκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ισχύος 740 μεγαβάτ στο Τομπρούκ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Έλληνας Πρόξενος στη Βεγγάζη, Αχιλλέας Ρακίνας.
Επιπλέον, ο Μπουάλ Χατάμπια ανεφερε ότι είναι αναγκαίο να ανοίξει γραφείο για την ελληνική πρεσβεία στο Τομπρούκ, προκειμένου να διευκολυνθεί η έκδοση βίζας για τους Λιβύους πολίτες.
Τον Απρίλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τη Λιβύη και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι το Μνημόνιο Κατανόησης Λιβύης-Τουρκίας (MoU) που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2019 για τη συνεργασία για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο είναι «παράνομο και νομικά ανίσχυρο». Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι ένα τέτοιο Μνημόνιο παραβιάζει «κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Το Μνημόνιο υπεγράφη από την Τουρκία και την πρώην Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters
ΠΗΓΗ onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου