Διονύσης Αντωνέλλος
Dassault Aviation: Η συνεργασία μάχης μεταξύ Rafale και F-35 είναι αδύνατη λέει ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας.
Ο Ερίκ Τραπιέ, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Dassault Aviation, επέστησε την προσοχή στο κλειστό σύστημα επικοινωνίας των F-35, το οποίο, σύμφωνα με τον οποίο «παρουσιάζει προβλήματα σε συνεργατικές αποστολές μάχης που έχουν προγραμματιστεί με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μελλοντικής Μάχης (FCAS)».
Όπως ανέφερε ο Τραπιέ για το θέμα, μιλώντας στους Γάλλους γερουσιαστές στις 24 Μαΐου η
«συνεργατική μάχη» επιτρέπει στον υπολογιστή ενός τζετ να χειρίζεται όπλα σε ένα άλλο τζετ κατά τη διάρκεια μιας αποστολής. Αυτός ο συνεργατικός σύνδεσμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δυνατότητες των μαχητών. Ωστόσο, ο Ταπιέ υποστήριξε ότι «αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μεταξύ των Rafale».Dassault Aviation: Η συνεγασία μάχης μεταξύ Rafale και F-35 είναι αδύνατη λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault
Η συλλογική μάχη μεταξύ Rafales και αεριωθούμενων αεροσκαφών F-16 ή F-35 «δεν είναι προς το παρόν δυνατή και αμφιβάλλω ότι θα είναι στο μέλλον», υποστήριξε.
Ενώ υπάρχει «διαλειτουργικότητα» με τα μαχητικά F-16 και F-35, η Dassault βλέπει το F-35 ως άμεσο ανταγωνιστή των Rafale και δεν επιτρέπει την διασύνδεση.
Την ίδια ώρα οι Γάλλοι τονίζουν ότι θα «απογοητευτούν όσοι πάρουν F-35 καθώς σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν ραντάρ που τα ανιχνεύουν».
«Συχνά παρουσιάζεται ως το απόλυτο χαρακτηριστικό για ένα μαχητικό αεροσκάφος η τεχνολογία stealth» όμως, όπως σημειώνει το meta-defence.fr η τεχνολογία αυτή «θα αποδειχθεί επιχειρησιακά αποτελεσματική μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έως το 2030 ή λίγο αργότερα».
Για πολλές χώρες που έχουν ήδη επιλέξει το F35, η απογοήτευση είναι πιθανό να είναι σοβαρή, ακόμη κι αν η συσκευή έχει άλλα πλεονεκτήματα, όπως μια εξαιρετική σειρά αισθητήρων και συστημάτων επικοινωνίας, σε συνδυασμό με μια ισχυρή συγχώνευση δεδομένων», τονίζεται. Θα είναι όμως αυτά αρκετά για να αντισταθμίσουν τα αδύνατα σημεία του αεροπλάνου, όπως η ευελιξία του, η ταχύτητά του ή η εμβέλειά του, «που θυσιάστηκαν στο βωμό ενός παροδικού πλεονεκτήματος;», διερωτάται ο συντάκτης.
ΠΗΓΗ geostratigika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου