Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στην διάρκεια της DEFEA 2023 βρεθήκαμε στο περίπτερο μίας ελληνικής νεοφυούς (start up) επιχειρήσεως, που παρά το μικρό χρονικό διάστημα που συμπληρώνει ως οντότητα, παρουσιάζει δείγματα πολλά υποσχόμενα στον τομέα τους.
Μιλήσαμε με τον κ. Δημήτριο Κώττα, μηχανικό με προϋπηρεσία στην Apple και ιδρυτή της εταιρείας, όπως και με τον συνάδελφό του κ. Γεώργιο Κοντογιάννη, μηχανικό λογισμικού που εργάστηκε στις ΗΠΑ. Νέοι μηχανικοί και ταλέντα, που αφού απέκτησαν αξιόλογη εργασία στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην πατρίδα για να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η Lambda (λ) Automata Autonomous Systems συστήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Η πενταμελής ομάδα συμμετείχε ήδη στον διαγωνισμό καινοτομίας που οργάνωσε το ΥΠΕΘΑ (2021-2022) και διακρίθηκε με την πρότασή της η οποία κατατάχθηκε στην 3η θέση. Τον Οκτώβριο του 2022 η εταιρεία πέτυχε την ολοκλήρωση επενδύσεως από την επενδυτική εταιρεία Marathon Venture Capital.
Στο περίπτερο κυριαρχούσε η διάταξη Πύργου Επιτηρήσεως, έκθεμα που μπορούσε να παραπλανήσει, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αντικείμενο της εταιρείες είναι απλώς οι μεταλλικές κατασκευές. Στην πραγματικότητα η Lambda (λ) Automata ειδικεύεται στον χώρο των νέων τεχνολογιών λογισμικού για αναζήτηση αμυντικών και εμπορικών εφαρμογών που διακρίνονται από την αυτονομία λειτουργίας και ευφυία Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εταιρεία αυτοπροσδιορίζεται ως εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης που δραστηριοποιείται στον χώρο της Άμυνας και της Πολιτικής Προστασίας. Αναπτύσσει αυτόνομα συστήματα επιτηρήσεως μεγάλων εκτάσεων για έγκαιρη προειδοποίηση έναντι πυρκαγιάς ή εισβολής, καθώς και για ενισχυμένη Επίγνωση Καταστάσεως (Situation Awareness) κατά την διαχείριση κρίσεως.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει ήδη μία πλατφόρμα λογισμικού που επιτυγχάνει σύντηξη δεδομένων (data fusion) προερχομένων από αισθητήρες διαφόρων τύπων, με τελικό αποτέλεσμα επεικόνιση ψηφιοποιημένης επιχειρησιακής εικόνας πραγματικού χρόνου. Αυτό, επιτρέπει επιτάχυνση μιας σειράς κρίσιμων λειτουργιών πεδίου, όπως ο εντοπισμός, η παρακολούθηση, η αναγνώριση, επικοινωνία και αναφορά διαφόρων συμβάντων που ενδιαφέρουν το αρμόδιο κλιμάκιο.
Το πρώτο πιλοτικό προϊόν που παρουσίασε με την τεχνολογία αυτή η εταιρεία, είναι ένας Πύργος Επιτηρήσεως (Outpost) που διακρίνεται από αυτονομία λειτουργίας και απουσία φυσικής παρουσίας προσωπικού για τον χειρισμό του. Η μεταλλική κατασκευή επιτρέπει ευχέρεια εγκαταστάσεως σε κάθε έδαφος, χωρίς περιβαντολλογικές παρεμβάσεις που κρίνονται ανεπιθύμητες. Η ενέργεια λειτουργίας εξασφαλίζεται από συσσωρευτές και φωτοβολταϊκές επιφάνειες ενώ με αυτόνομες επικοινωνίες φέρονται εις πέρας λειτουργίες ISTAR (Πληροφορίες, Πρόσκτηση Στόχου, Αναγνώριση) προειδοποιώντας για απειλές που μπορεί να είναι παρουσία ανθρώπων, οχημάτων, πλωτών ή εναερίων μέσων ή και καπνός από εστίες πυργκαγιών.
Ο Πύργος Επιτηρήσεως είναι αυτόνομος χάρη στο λογισμικό που εκτελεί όλους τους χειρισμούς, εξαλείφοντας τις ανάγκες επανδρώσεως που σε περίπτωση δικτύων Πύργων σε απόμακρες περιοχές θα ήταν υψηλές ενώ η επεξεργασία των δεδομένων υποβοηθείται σε μεγάλο βαθμό από αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης. Έτσι, το προϊόν είναι όχι μόνο χαμηλού κόστους στην πρόσκτηση αλλά και οικονομικό στην χρήση, αφού πλέον των άλλων, οι ανάγκες συντηρήσεως είναι ελάχιστες. Σε σύγκριση με τους επανδρωμένους πύργους επιτηρήσεως, η λύση που προσφέρει η Lambda (λ) Automata διακρίνεται από τα παρακάτω πλεονεκτήματα: άπειρες πληροφορίες ανά άτομο, αυτόματη σάρωση εντοπισμού στόχου, ανεξάρτητο υποδομής και σύστημα ενημερώσεως “από άκρο σε άκρο” (end-to-end) δηλαδή πλήρω λειτουργική λύση χωρίς οποιαδήποτε πρόσληψη από τρίτο μέρος.
Η εγκατάσταση του Πύργου Επιτηρήσεως σε οποιοδήποτε μέρος απαιτεί χρόνο μερικών λεπτών μόνο και δεν απαιτεί υποδομές, υποστηρίζει υφιστάμενα συστήματα με κάμερες ημέρας ή θερμικές και αναλόγως τύπου, εξασφαλίζει επιτήρηση σε ακτίνα 4 χλμ. τουλάχιστον. Για ειδοποίηση εγγύς παρουσίας ανθρώπου ή εμφανίσεως ίχνους καπνού, χρησιμοποιούνται “παγίδες” μικρών διαστάσεων (50×30 εκ.) που μπορούν να εγκατασταθούν σε απόσταση 5 χλμ. από τον Πύργο και μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης αποτρέπουν φαινόμενα εσφαλμένων συναγερμών. Οι “παγίδες” δεν απαιτούν φόρτιση καθώς ενσωματώνουν φωτοβολταϊκή επιφάνεια.
Στην κορυφή του Πύργου Επιτηρήσεως, εφέρετο παθητικό σκοπευτικό Miwok. Το σκοπευτικό, ως συλλογή φέρεται υπό ενός ανδρός και μπορεί να προσαρμοστεί σε φορητό τρίποδο για αφανή εγκατάσταση και αυτόνομη λειτουργία σε περιοχές ενδιαφέροντος. Το Miwok επιτυγχάνει ταχεία και ταυτόχρονη πρόσκτηση στόχου χωρίς χρήση ακτίνος λέιζερ.
Στοιχείο της τεχνολογίας στο προϊόν της Lambda (λ) Automata, το οποίο βρισκόταν επίσης στο περίπτερό της, ήταν η Ενισχυμένη Μονάδα Αυτόνομης ISR, που αναβαθμίζει κάθε δίκτυο από κάμερες, με Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ συνοδεύει το παθητικό σκοπευτικό Miwok. Το Hydra, όπως ονομάζεται η μονάδα, βάρους 4,35 κιλών, δημιουργεί μία γεωτοποθετημένη ροή γεγονότων, ενημερώνοντας για κάθε εντοπισμό στην περιοχή καλύψεως. Ένα δίκτυο Hydra (HydraNet) λειτουργεί ανεξάρτητα από GPS αφού προβάλει αυτοπροσδιορισμένα τα δεδομένα σε τρισδιάστατο μοντέλο χάρτη της περιοχής ενδιαφέροντος.
Με ολοκλήρωση μεγαλύτερης ποικιλίας αισθητήρων, εκτιμάται ότι ο Πύργος Επιτηρήσεως της εταιρείας μπορεί να επαυξήσει το εύρος δεδομένων που μπορεί να προσφέρει
Προς το παρόν, ένας αριθμός Πύργων Επιτηρήσεως της εταιρείας έχει τοποθετηθεί σε περιοχή των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο προγράμματος πολιτικών εφαρμογών – Πολιτικής Προστασίας αλλά οι αμυντικές εφαρμογές, είναι προφανείς. Οι άνθρωποι της εταιρείας κρίνουν εντελώς υπερβολικό το κόστος που ανακοινώνεται κατά καιρούς από αναθέσεις έργου σε διαγωνισμούς για ανάλογα έργα, επομένως οι προοπτικές είναι καλές με βάση αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια ανταγωνισμού.
ΠΗΓΗ https://doureios.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου