Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Κόσοβο: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν σε τρία δημαρχεία

Στρατιώτες ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σχημάτισαν κλοιούς ασφαλείας γύρω από τρία δημαρχεία του Κοσόβου σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου να συγκρατήσουν Σέρβους που διαμαρτύρονται για τους Αλβανόφωνους δημάρχους που ανέλαβαν καθήκοντα σε περιοχές με Σερβική πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι οι Αλβανόφωνοι ανέλαβαν δήμαρχοι μετά τις εκλογές που μποϊκόταραν οι Σέρβοι.

Στο Ζβέτσαν, μία από τις τρεις πόλεις, η τοπική αστυνομία του Κοσόβου - που στελεχώνεται πλέον εξ ολοκλήρου από Αλβανόφωνους αφότου όλοι οι Σέρβοι εγκατέλειψαν τη δύναμη πέρυσι - έκανε χρήση αερίων πιπεριού για να απωθήσει πλήθος Σέρβων που πέρασαν από οχύρωση ασφαλείας και επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο του δημαρχείου, σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Στο Λεπόσαβιτς, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, ειρηνευτικά στρατεύματα των ΗΠΑ με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών τοποθέτησαν συρματοπλέγματα γύρω από το κτίριο του δημαρχείου για να το προστατεύσουν από εκατοντάδες Σέρβους που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του.

Εντός της ημέρας, άλλωστε, διαδηλωτές πέταξαν αυγά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο του νέου δημάρχου του Λεπόσαβιτς.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέκλεισαν επίσης το δημαρχείο στο Ζούμπιν Πότο για να το προστατεύσουν από ντόπιους Σέρβους, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Ο Ιγκόρ Σίμιτς, αναπληρωτής επικεφαλής της "Σερβικής Λίστας", του μεγαλύτερου σερβικού κόμματος του Κοσόβου που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι ότι πυροδότησε εντάσεις στο βορρά.

"Μας ενδιαφέρει η ειρήνη. Οι Αλβανοί που ζουν εδώ ενδιαφέρονται για την ειρήνη και μόνο αυτός (ο Κούρτι) θέλει να δημιουργήσει χάος", είπε ο Σίμιτς σε δημοσιογράφους στο Ζβετσάν, σε δηλώσεις που έκανε στα αγγλικά.

Σημειώνεται ότι οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008 και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες από την εξέγερση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατά της σερβικής κυριαρχίας.

Οι Σέρβοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Απριλίου και Αλβανόφωνοι υποψήφιοι κέρδισαν τη δημαρχία σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία - συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μιτρόβιτσα, όπου δεν αναφέρθηκαν επεισόδια σήμερα - με ποσοστό συμμετοχής 3,5%.

Οι Σέρβοι ζητούν από την κυβέρνηση του Κοσόβου να απομακρύνει τους Αλβανούς δημάρχους και να επιτρέψει στις τοπικές διοικήσεις που χρηματοδοτούνται από το Βελιγράδι να επανέλθουν στα καθήκοντά τους.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου