Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Συνάντηση Putin – Jinping στη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία – Επιδεινώνονται οι σχέσεις με τη Δύση

Κοινές θέσεις Μόσχας - Πεκίνου στα καυτά διεθνή θέματα

Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση στο Πεκίνο θα έχουν σήμερα Παρασκευή 4/2 οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Κίνας, Xi Jinping σε μια χρονική στιγμή που Ρωσία και Κίνα έρχονται ολοένα και πιο κοντά καθώς απομακρύνονται από τη Δύση.
Άλλωστε οι προβληματικές σχέσεις με τη Δύση είναι και αυτές που αποτελούν κοινό σημείο επαφής μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, αν και ιδιαίτερα ισχυρή είναι και η προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει Putin – Jinping.

Από τη μια η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με την καχυποψία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για το εάν θα εισβάλλει στην Ουκρανία με τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις διαρκώς να επιδεινώνονται και να έχουν επιστρέψει σε ψυχροπολεμικές συνθήκες.


Από την άλλη η Κίνα έχει μια σειρά από ανοιχτά «μέτωπα» με τις ΗΠΑ – τόσο στο εμπόριο και στην τεχνολογία όσο και σε γεωπολιτικά ζητήματα – με αποκορύφωμα το διπλωματικό μποϊκοτάζ που έχουν κηρύξει ΗΠΑ, Καναδάς, Μ. Βρετανία και Αυστραλία, οι οποίες δεν θα εκπροσωπηθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση τους στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Κίνα και Ρωσία αναμένεται να εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο θα αποτυπώνουν τις κοινές θέσεις και στάσεις τους απέναντι σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας, όπως η κρίση που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ουκρανία.

Πιο κοντά

Υπό αυτά τα δεδομένα, η συνάντηση Putin – Jinping εκτιμάται πως θα αποτελέσει μια πρώτη ηχηρή απάντηση της Ρωσίας και της Κίνας στη στάση των ΗΠΑ και της Δύσης.
Ο Putin είναι ο πρώτος ηγέτης που συναντά εδώ και μήνες ο Jinping, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2020, όταν και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, δεν έχει φύγει από την Κίνα.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα βρεθεί στο Πεκίνο όπου και θα δώσει το παρών στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Λίγο πριν την αναχώρηση του, υπογράμμισε την φιλία των δύο λαών και εξήρε την προσωπική σχέση που έχει με τον πρόεδρο της Κίνας.
Μάλιστα ο Putin, ο οποίος αποτελεί τον πιο υψηλόβαθμο ξένο πολιτικό που θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης, θα τιμηθεί ως φίλος της Κίνας.
Και το ερώτημα που θέτουν πολλοί στη Δύση είναι εάν και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει το Πεκίνο, η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας αυτό που έκανε το 2008, όταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, εισέβαλε στη Γεωργία.

Στενή συμμαχία

Ρωσία και Κίνα έχουν βελτιώσει και ενισχύσει το τελευταίο διάστημα τη συνεργασία τους σε εμπόριο (το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 146 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021), σε τεχνολογία αλλά και στον στρατιωτικό τομέα (μέσω κοινών ασκήσεων στον δυτικό Ειρηνικό), προκειμένου να βάλουν τέλος στη δυτική τάξη πραγμάτων, που σύμφωνα με το Πεκίνο, κυριαρχείται από «δήθεν συμμαχίες και μικρές κλίκες».
Τον περασμένο Δεκέμβριο Putin και Jinping κατά τη διάρκεια επικοινωνίας του συμφώνησαν Ρωσία και Κίνα να εντείνουν τη συνεργασία τους στο διεθνές στερέωμα και να απορρίψουν «ηγεμονικές πράξεις και ψυχροπολεμικές νοοτροπίες».
Σε κάθε περίπτωση βέβαια κανείς δεν κάνει λόγο για επίσημη στρατιωτική συμμαχία των δύο κρατών, καθώς κανένα από τα δύο δεν έχει διάθεση να εμπλακεί σε τυχόν στρατιωτικές συγκρούσεις του άλλου.

Κοινή στάση

Όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Κίνα αν και συστήνει αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές προκειμένου να μη διαταραχθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, στηρίζει τις ρωσικές θέσεις και εκφράζει την κατανόηση της στις ανησυχίες που διατυπώνει η Μόσχα σχετικά με την ασφάλεια της από την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Αυτήν άλλωστε τη στήριξη εξέφρασε το Πεκίνο και στις προπαρασκευαστικές εργασίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi και της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Στις συνομιλίες τους οι δύο ΥΠΕΞ ευθυγραμμίστηκαν σε μια σειρά από «καυτά» ζητήματα όπως η κρίση στην Ουκρανία, η κρίση στο Αφγανιστάν, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Καταδίκη μποϊκοτάζ

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να βαθύνει η αποδεδειγμένη στο χρόνο φιλία και ο συνεκτικός στρατηγικός συντονισμός των δύο χωρών», τόνισε ο Wang Yi, ενώ και οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν την εναντίωσή τους στην «πολιτικοποίηση» των Ολυμπιακών Αγώνων και σε κάθε απόπειρα δημιουργίας συγκρούσεων μεταξύ χωρών και οργανισμών.
Σημειώνεται πως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα, πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, επέβαλαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτό σημαίνει ότι αν και οι εθνικές ομάδες τους θα συμμετάσχουν στους Αγώνες, δεν θα ταξιδέψουν Κίνα πολιτικοί ή άλλοι επίσημοι.

ΠΗΓΗ  bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου