Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Με χατζάρες και στρατιωτικές στολές πιάστηκαν οι δύο ύποπτοι τζιχαντιστές στην Αλεξανδρούπολη

Έφτασαν με Σουηδικά διαβατήρια στο «Ελ. Βενιζέλος» και ετοιμάζονταν να περάσουν στην Τουρκία με τελικό προορισμό τη Συρία - Ο ένας ήταν γνωστός στις διεθνείς διωκτικές Αρχές
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές μετά τις συλλήψεις δύο υπόπτων τζιχαντιστών στη Θράκη.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη  άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, συνέλαβαν στο ΚΤΕΛ της πόλης, δύο άντρες με  Σουηδικά διαβατήρια, οι οποίοι από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενίζελος» έφτασαν οδικώς στην Αλεξανδρούπολη και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις αποσκευές τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια -23και 24 εκατοστών αντίστοιχα-  τύπου χατζάρας και στρατιωτικές στολές.


Οι δύο άντρες δεν σκόπευαν να παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά θα περνούσαν στην Τουρκία και από εκεί θα ταξίδευαν για την Συρία.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο ένας από τους δύο, στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις Αρχές τις Βοσνίας, από όπου είναι και η καταγωγή του, αφού το 2005 είχε συλληφθεί μετά από έρευνα στο σπίτι του όπου είχε βρεθεί ποσότητα εκρηκτικών, μία αυτοσχέδια ζώνη γεμισμένη με εκρηκτικά, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν οι βομβιστες-καμικάζι, αλλά και ένα βίντεο στο οποίο εκτοξεύονταν απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα στο Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο.

Όπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο βίντεο φέρεται ότι ο κουκουλοφόρος ήταν ο 29χρονος Mirsad Bektasevic, που θεωρούνταν μέλος της Αλ Κάιντα. Για την υπόθεση καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση στη Βοσνία. Εξέτισε ένα μέρος της ποινής του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Αμέσως μετά πήγε στη Σουηδία όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο.

Ο δεύτερος τζιχαντιστής, ο 20χρονος Αl Hasani Amer, έχει καταγωγή από την Υεμένη.

Μέχρι στιγμής οι δύο συλληφθέντες, που κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης για κατοχή πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των αστυνομικών ενώ έχουν ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, στον οποίο θα οδηγηθούν την Τρίτη.

Είναι άγνωστο προς το παρόν αν κατάφεραν να περάσουν τα μαχαίρια από τον έλεγχο αποσκευών του Ελευθέριος Βενιζέλος ή αν το προμηθεύτηκαν αφού έφτασαν στην Ελλάδα.


Με την υπόθεση, λόγω και του παρελθόντος του Βόσνιου, ασχολείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ, που ερευνούν την διαδρομή και τον τελικό προορισμό καθώς και τις δραστηριότητες των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι σχεδίαζαν να περάσουν από την Αλεξανδρούπολη στην Τουρκία.

Αυτός είναι ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων, ο 29χρονος Mirsad Bektasevic

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου