Ο Πρόεδρος του Τουρκμενικού Ιδρύματος Bektashi Özdemir Özdemir δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση στον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για το θέμα αυτό.
Ο Özdemir Özdemir, ο Πρόεδρος του Τουρκμενικού Ιδρύματος Alevi Bektashi, έκανε μια δήλωση σχετικά με την εκπροσώπηση των Αλεβιτών ως ξεχωριστής Θρησκείας σε βιβλίο που διανεμήθηκε στα παιδιά από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι αντιμετωπίζει ένα θλιβερό γεγονός που έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου, την στιγμή που η χώρα αγωνίζονται με την παγκόσμια επιδημία.
«Ο Δήμαρχος μιας πόλης 16 εκατομμυρίων, τον οποίο τον ψήφισαν όλα τα στρώματα που ζουν στην κοινωνία αυτή έκανε ένα μεγάλο ατόπημα. Όποια και αν είναι η σοφία του, ο δήμαρχος προσπαθεί να βλέπει το όνομα του κρεμασμένο στα περίπτερα από την ημέρα που εξελέγη. Δεν πράττει τα κύρια καθήκοντα του ως δήμαρχος, αλλά αναλαμβάνει διαρκώς εκδηλώσεις που προσβάλλουν την κοινωνία μας. Βλέπω τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να παρουσιάζει τους Αλεβίτες εκτός Ισλάμ”, τόνισε ο ίδιος.
Ο Özdemir συνέχισε λέγοντας ότι : «Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας έχει εκτυπώσει 100.000 βιβλία για τα παιδιά, μπερδεύοντας τα με την πολιτική στην θρησκεία.
Από πού πήρε αυτό το θάρρος, και χρησιμοποίησε αναφορές που προσβάλλουν την κοινότητα των Αλεβιτών σε τέτοιο βαθμό;
Πώς δημοσίευσε αυτό το βιβλίο και το διανέμει σε 100 χιλιάδες παιδιά;
Έχει κάτι ή χάνει το μυαλό του ο κ. Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος πρέπει να πλένει το στόμα του όταν μιλάει για την κοινότητα των Αλεβιτών.
Δεδομένου ότι δεν γνωρίζει ο ίδιος ούτε τον πολιτισμό, ούτε τη φιλοσοφία ούτε τον τρόπο ζωής της κοινωνίας των Αλεβιτών, τι επιδιώκει με την έκδοση αυτού του βιβλίου με την καθοδήγηση εκείνων που δήλωσαν ότι ήταν Αλεβίτες και βρίσκονται δίπλα του...αυτό είναι προσβολή.
Που είναι το μυαλό του δημάρχου μιας μεγάλης πόλης όπως η Κωνσταντινούπολη, ενώ το κράτος μας ασχολείται με την υγεία της κοινωνίας σε όλα τα στρώματα του κράτους;
Μήπως έχει αυτό το μυαλό από τη βρετανική βασιλική οικογένεια, ή το πήρε από τις ΗΠΑ”; , συνέχισε ο Özdemir.
Τρέμουν ουσιαστικά οι Τούρκοι μην ξεκινήσει ο διαμελισμός μιας πολυεθνικής χώρας με τόσες διαφορετικές θρησκείες.
Πρόσφατα μέλη της μειονοτικής θρησκευτικής κοινότητας της Αλεβιτών της Τουρκίας ικετεύουν για λίγη προσοχή από την διεθνή κοινότητα, μετά τις διώξεις των μελών τους, αλλά και τους βανδαλισμούς των χώρων λατρείας τους, από τους ισλαμιστές του Ερντογάν.
Πριν δύο μήνες , ένας από τους τόπους λατρείας των Αλεβιτών στην Κωνσταντινούπολη, έγινε στόχος βανδάλων και αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά πρόσφατα παραδείγματα μιας σειράς επιθέσεων εναντίον των θρησκευτικών θεσμών και των σπιτιών τους.
Οι Αλεβίτες αποτελούν το 15-20% των 80 εκατομμυρίων πολιτών της σημερινής Τουρκίας, ενώ οι περισσότεροι Τούρκοι είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι.
Ο Özcan Öğüt Αλεβίτης πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου ("Makbul Alevilik"), αναφέρει ότι :
"Οι Αλεβίτες δεν έχουν ποτέ αναγνωριστεί ως ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των διώξεων και των επιθέσεων".
Το ερώτημα για εμάς τους Έλληνες για όλα αυτά που παρακολουθούμε από μακριά στην γειτονική χώρα, είναι γιατί οι Τούρκοι εθνικιστές τους ζωγραφίζουν σταυρούς έξω από τα σπίτια των Αλεβιτών και μιλούν για ξεχωριστή θρησκεία και κυρίως γιατί πραγματικά τους διώκουν, μήπως επειδή τους θεωρούν κρυπτοχριστιανούς;
ΠΗΓΗ pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου