Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία ΛΕΝΑ ΑΡΓΥΡΗ
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, όταν θέλει… Μπορεί… Και το απέδειξε κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον όπου ήρθε προσκεκλημένος του Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν.
Βεβαίως, όπως το περιμέναμε, εξέφρασε και προώθησε τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς όπως είπε και κατά την ανάληψη των καθηκόντων του αυτές είναι οι θέσεις της Κύπρου.
Μετά την αποχώρηση του από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης είχε μπλέξει με την ομάδα των «πρώην», οι οποίοι όταν χάνουν τα κυβερνητικά τους πόστα ξαφνικά βλέπουν το …φως! Και είχε εκφράσει κάποιες θέσεις για το Κυπριακό με αφορμή το φιάσκο του Κραν Μοντανά, για τις οποίες είμαι βέβαιος πως έχει μετανιώσει…
- Ερχόμενος στην Ουάσιγκτον, γνώριζε ότι τον περίμεναν με ανοικτές τις αγκάλες λόγω των θέσεων του εκείνων.
- Όμως, με όσα είπε και υποστήριξε, θα τους απογοήτευσε τους γραφειοκράτες-«λάτρεις» της Τουρκίας. Διότι η ανάλυση του και γενικά η παρουσίαση των θέσεων του ήταν ένα κατηγορώ για την κατοχική δύναμη και το κατοχικό καθεστώς.
Ξεκινώντας από τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κασουλίδη συνέχισε να κτίζει στο οικοδόμημα που του άφησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως ο πρώην υπουργός είχε συνεχίσει να κτίζει στα θεμέλια που του άφησε ο νυν υπουργός, το 2018.
Για να φτάσουμε στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, κάτι που αποδεικνύει και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Κασουλίδης επέμενε σε αυτό το σημείο.
Στην ουσία έλεγε στους συνομιλητές του ότι η Κύπρος δεν πρέπει να είναι στρατηγικός εταίρος όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της υπερδύναμης. Αλλά πρέπει, και μπορεί, να είναι για πάντα. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στις διμερείς σχέσεις και αυτό θα συνεχιστεί επί της υπουργίας του.
Απ’ εκεί και πέρα έγιναν συζητήσεις στρατηγικού επιπέδου, αλλά και για τη λύση του Κυπριακού, την οποία η Τουρκία έχει εγκαταλείψει, διότι αυτό στόχευε πάντα: Στην απαράδεκτη λύση των δύο κρατών, που δεν μπορεί να αποδεχθεί κανένας Κύπριος ηγέτης, αν και υπάρχουν ένας-δύο διεφθαρμένοι πολιτικάντηδες έτοιμοι, αν εκλεγούν ποτέ πρόεδροι, να προσφέρουν το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Και είναι γι’ αυτό το λόγο που πρέπει να υποστηριχθούν νέοι και καθαροί άνθρωποι.
Στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Κασουλίδη, προωθήθηκε το θέμα της τριμερούς συν ένας, που αφορά βασικά την ενεργειακή ασφάλεια και γενικά την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι γνωστοί γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησαν να «σκοτώσουν» την τριμερή του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Κύπρο και με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Έγιναν συναντήσεις για το θέμα αυτό στην Ουάσιγκτον, που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Φαίνεται ότι κάποιοι εκ των γραφειοκρατών παρουσιάζουν θέσεις στους Έλληνες και στους Κύπριους διπλωμάτες, οι οποίες είναι προβληματικές. Αυτές οι θέσεις θύμωσαν τον γερουσιαστη Ρόμπερτ Μενέντεζ που αντέδρασε…
Επί υπουργίας του Μάικ Πομπέο έγιναν άλματα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Βοήθησαν πολύ οι Αμερικανοί διπλωμάτες στις δύο πρωτεύουσες. Ιδιαίτερα, ο Τζέφρι Πάιατ ανέβασε τον πήχυ πολύ ψηλά. Το πλέον σημαντικό είναι ότι παρατηρήσαμε μία τρομακτική υποχώρηση του αντιαμερικανισμού, που οφειλόταν στη δραστηριότητα του κ. Πάιατ και στη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Τον τελευταίο χρόνο, η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει θυμώσει πολλούς στην Ελλάδα και πολύ περισσότερους στην Ομογένεια. Δυστυχώς, ο αντιαμερικανισμός ειδικά στην Ελλάδα θα αυξηθεί. Και θα συμβεί με ένα πρόεδρο, που στο παρελθόν τίμησε τις φιλίες του με τους ομογενείς μας…
Είναι μία καλή είδηση ότι ο Κύπριος υπουργός έφυγε από την Ουάσιγκτον με την υπόσχεση ότι ο κ. Μπλίνκεν θα λάβει ο ίδιος μέρος στην επόμενη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που ο κ. Κασουλίδης ευελπιστεί να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Και ελπίζουμε να μην αλλάξει γνώμη ο Αμερικανός υπουργός για να μην …στενοχωρηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο …μεγάλος αυτός σύμμαχος(!!!) της υπερδύναμης Αμερικής.
- Δυστυχώς, οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι γνήσιοι φίλοι τους και ποιοι οι εχθροί τους. Αναλύοντας την συμπεριφορά τους απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και την συνεχή υποστήριξη στην Τουρκία, εύκολα καταλήγει κανείς ξανά στο γνωστό συμπέρασμα: ότι τους συμβαίνει το προκαλούν οι ίδιοι…
Ένα παράδειγμα είναι ο αγωγός EastMed: Οι γραφειοκράτες έσπευσαν να ενστερνιστούν μία πρόταση του Άμος Χόκσταϊν, ο οποίος όταν ήταν εκτός κυβέρνησης εργαζόταν σε μία διεφθαρμένη εταιρεία της Ουκρανίας. Και γιατί το Ισραήλ, ας πούμε, πρέπει να αποδεχθεί αυτό που λέει ο εν λόγω κύριος για τον αγωγό; Αυτός θα τον πληρώσει; Η αλήθεια είναι ότι ένας αγωγός στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί καθόλου, μα καθόλου, τα συμφέροντα της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Και ο καθένας καταλαβαίνει…
Ο κ. Κασουλίδης έθεσε το θέμα και ζήτησε εξηγήσεις, τις οποίες και έλαβε. Ήταν ικανοποιητικές. Η Αμερική δεν προσφέρθηκε ποτέ να επενδύσει στον EastMed. Αλλά υποστήριξε με σθένος το έργο. Για να έρθει ο κ. Χόκσταϊν να το εκτροχιάσει…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Μάριος Λυσιώτης και οι συνεργάτες του, ετοίμασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα συναντήσεων για τον υπουργό Εξωτερικών. Χάρις στις προσπάθειες τους, η επίσκεψη ήταν αναβαθμισμένη και έδωσε την ευκαιρία στον κ. Κασουλίδη να συναντηθεί με σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής, με πρώτους τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου για την υπόθεση της νεαρής Βρετανίδας, που καταδικάστηκε άκουσον-άκουσον για «δημόσια βλάβη», είναι εντυπωσιακή, όπως και να την δει κανείς. Να θυμίσω ότι κατηγορήθηκε για «ψευδή καταγγελία» όταν δήλωσε ότι έπεσε θύμα βιασμού από δώδεκα Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα το καλοκαίρι του 2019. Το Ανώτατο Δικαστήριο, αναγνώρισε πως δεν υπήρξε δίκαιη δίκη. Η απόφαση έσωσε την τιμή της Κύπρου. Από την αρχή η υπόθεση έμπαζε από παντού. Φαίνεται ότι μέλη της κυπριακής αστυνομίας εξανάγκασαν τη νεαρή Βρετανίδα να …«παραδεχθεί» ότι είπε ψέματα και ότι δεν ήταν θύμα βιασμού. Αποδείχθηκε ότι η καταδίκη ήταν αναξιόπιστη. Απ’ εδώ και πέρα, όσοι αναμείχθηκαν στην υπόθεση και συνωμότησαν εναντίον της νεαρής κοπέλας πρέπει να πληρώσουν. Αλλιώς η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν θα έχει καμία αξία. Και να μην ξεχνάμε αυτό: Ο βιασμός είναι βιασμός. Και είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα αυτή η νοοτροπία ότι «η κοπέλα τα ήθελε και τα έπαθε» ή «τι γύρευε με 12 Ισραηλινούς» και άλλα τέτοια. Στην Κύπρο, δυστυχώς, η κοινωνία είναι ακόμα «ανδροκρατούμενη» και συναντούμε ακόμα άτομα που πιστεύουν ότι η θέση της γυναίκας είναι στην …κουζίνα! Αλλά τι να περιμένουμε όταν η πρώην «Πρώτη Κυρία», κ. Ανδρούλα Βασιλείου, δίκασε την 24χρονη Θεσσαλονικιά στο άψε-σβήσε….
- Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου