Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην Αθήνα – Πότε θα ανεγερθεί και πού θα τοποθετηθεί

 

Άποψη από το Πάρκο Ριζάρη (φωτ.: EUROKINISSI/ Γουλιέλμος Αντωνίου)

Ο Στέφανος Τανιμανίδης μίλησε στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη για τις διαβεβαιώσεις του Κώστα Μπακογιάννη και του Δήμου Αθηναίων

Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού θα αποκτήσει η πρωτεύουσα της Ελλάδας, αφού γι’ αυτό δόθηκε διαβεβαίωση από το Δήμο Αθηναίων αλλά και προσωπικά τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ).

Το μνημείο θα τοποθετηθεί στην πλατεία Ριζάρη, όπως δήλωσε στο pontosnews.gr ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του ΠΑΣΠΕ Στέφανος Τανιμανίδης.

Πρόκειται για ένα προβεβλημένο σημείο του κέντρου της Αθήνας, πολύ κοντά σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης, όπως την Εθνική Πινακοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο, το άγαλμα του Δρομέα αλλά και το ξενοδοχείο «Χίλτον».

Σύμφωνα με τον Στέφανο Τανιμανίδηέχει ήδη εγκριθεί ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ, προκειμένου να φιλοτεχνηθεί και να τοποθετηθεί το μνημείο. Ωστόσο όπως αναφέρει στο pontosnews.gr, σε περίπτωση που δεν επαρκέσει το εν λόγω ποσό, υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν κι άλλα χρήματα.

«Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να προχωρήσει το θέμα διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Είδαμε τρεις φορές τον κ. Μπακογιάννη για το θέμα και λάβαμε την τελική έγκρισή του. Αποφασίστηκε ως σημείο τοποθέτησης η πλατεία Ριζάρη, απέναντι από το “Χίλτον” και ορίστηκε το ποσό των 100.000 ευρώ για να γίνει το μνημείο», τονίζει ο Στέφανος Τανιμανίδης.Mnimeio pontiakou ellinismou Athina Stefanos Tanimanidis

Όχι νωρίτερα από 8 χρόνια

Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή για την τοποθέτηση του μνημείου στην Αθήνα, αφού αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν περάσουν οκτώ χρόνια από σήμερα. Αυτό διότι, όπως λέει ο Στέφανος Τανιμανίδης, στο σημείο που πρόκειται να τοποθετηθεί το μνημείο, εκτελούνται έργα του μετρό και δεν μπορεί να γίνει καμία ενέργεια, πριν αυτά ολοκληρωθούν. Το ΠΑΣΠΕ ήρθε σε επαφή και με τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό ΑΕ» Νίκο Ταχιάο, και έλαβε και τη δική του σύμφωνη γνώμη για να τοποθετηθεί στο σημείο το μνημείο, μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό.

Mnimeio pontiakou ellinismou Athina Stefanos Tanimanidis 1

«Επειδή στο σημείο εκτελούνται έργα του μετρό και δεν μπορεί να τοποθετηθεί το μνημείο πριν ολοκληρωθούν αυτά, δηλαδή σε οκτώ χρόνια από σήμερα, ο δήμος μάς πρότεινε, για να μην περιμένουμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, να μπει το μνημείο σε κοντινή απόσταση, στο Α΄ νεκροταφείο. Με αυτήν την προοπτική θα είχαμε μνημείο στην Αθήνα για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Ωστόσο, η άποψή μας είναι να τοποθετηθεί σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης και γι’ αυτό επιμείναμε στην πλατεία Ριζάρη. Θέλαμε το μνημείο να είναι στο κέντρο και όχι στο πουθενά», λέει ο Στέφανος Τανιμανίδης.

Ακόμα δεν έχει αποφασισθεί η εικόνα που θα έχει το μνημείο, με τον εκπρόσωπο επικοινωνίας του ΠΑΣΠΕ να λέει στο pontosnews.gr ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένας τύμβος. Το ύψος του θα φτάνει τα περίπου πέντε μέτρα, προκειμένου να είναι επιβλητικός και ευδιάκριτος από όλους τους περαστικούς.

Περισσότερα από 30 χρόνια προσπάθειας

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο Στέφανος Τανιμανίδης, οι προσπάθειες να τοποθετηθεί μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στην Αθήνα ξεκίνησαν επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου ακόμα, από το 2001.

«Το 1988, στο Β΄ Παγκόσμιο Συνέδριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, στο οποίο συμμετείχαν ομοσπονδίες από ολόκληρο τον κόσμο, ελήφθησαν τρεις αποφάσεις: Να ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική Πολιτεία, ώστε να καθιερωθεί η 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, να τοποθετηθούν μνημεία για τα θύματά της σε ολόκληρο τον κόσμο και να γυριστούν ταινίες με το συγκεκριμένο θέμα, αντίστοιχες με αυτές που γυρίστηκαν για το Ολοκαύτωμα των ΕβραίωνΌλα αυτά με στόχο να βγει από τα ελληνικά σύνορα και να διεθνοποιηθεί το ζήτημα της Γενοκτονίας. Έκτοτε ξεκίνησε μεγάλος αγώνας για να τοποθετηθούν μνημεία. Τοποθετήθηκε ένα στη Θεσσαλονίκη, επί δημαρχίας Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ύστερα από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Τανιμανίδη και συνεχίστηκε η προσπάθεια, ώστε να τοποθετηθούν μνημεία και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού», λέει ο Στέφανος Τανιμανίδης.

Mnimeio pontiakou ellinismou Athina Stefaos Tanimanidis 2

Κατά τον ίδιο, δεν ήταν δυνατό να μη διαθέτει ένα τέτοιο μνημείο η πρωτεύουσα της χώρας, όπου πολύ συχνά καταφθάνουν αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι από διάφορες χώρες. Έτσι, ξεκίνησε σειρά επαφών με δημάρχους της πόλης. «Συναντηθήκαμε αρχικά με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, υιοθέτησε την πρότασή μας, αλλά το αίτημα δεν υλοποιήθηκε. Το ίδιο έγινε με τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καμίνη. Τώρα, όμως, με τον Κώστα Μπακογιάννη τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού έχει επιλεγεί ο χώρος και καθορίστηκε το ποσό», τονίζει ο Στέφανος Τανιμανίδης.

stefanos tanimanidis dora bakogianni

Οστεοφυλάκιο για τους Ασσύριους

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, σύμφωνα με τον Στέφανο Τανιμανίδη, συμμετείχε και στις διαβουλεύσεις με το Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να παραχωρηθεί χώρος, για να ανεγερθεί οστεοφυλάκιο για την ασσυριακή κοινότητα που βρίσκεται στην Ελλάδα. Λύση βρέθηκε και το Οστεοφυλάκιο θα γίνει στο νεκροταφείο του Αιγάλεω.

«Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουμε με τις ομοσπονδίες των Αρμενίων και των Ασσυρίων για την προώθηση κοινών θεμάτων, συμμετείχαμε στις διαβουλεύσεις με το Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία οστεοφυλακίου για την εν Ελλάδι κοινότητα των Ασσυρίων. Εδώ και τριάντα χρόνια οι Ασσύριοι αναζητούν χώρο, για να τοποθετούν τα οστά, όσων φεύγουν από τη ζωή. Ο Κώστας Μπακογιάννης δέχθηκε το αίτημα, το νομιμοποίησε και το Οστεοφυλάκιο θα γίνει στο νεκροταφείο του Αιγάλεω, όπου παραχωρήθηκε χώρος. Το αίτημα ήταν πολύ σημαντικό, προκειμένου να έχει συνέχεια αυτό το μεγάλο έθνος», λέει ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του ΠΑΣΠΕ.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στο pontosnews.gr, ο δήμαρχος Αθηναίων παραχώρησε και ένα κλειστό χώρο στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να γίνονται πρόβες για ομάδες που θα συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε δράσεις για την προβολή της κουλτούρας και του πολιτισμού των Ποντίων.

Τέλος, ο Στέφανος Τανιμανίδης σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η προσπάθεια υλοποίησης σειράς δράσεων του ΠΑΣΠΕ σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία για το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, οι οποίες «πάγωσαν» την τελευταία διετία λόγω του κορονοϊού.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης


Τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στο κείμενο προσκόμισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΠΕ Στέφανος Τανιμανίδης, για τις ανάγκες της δημοσίευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου