Κόκκινες γραμμές έχουν χαράξει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του ανταγωνισμού σχετικά με τις επιχειρηματικές κινήσεις στο πεδίο της κατασκευής ημιαγωγών.
Κόκκινες γραμμές έχουν χαράξει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του ανταγωνισμού σχετικά με τις επιχειρηματικές κινήσεις στο πεδίο της κατασκευής ημιαγωγών. Οι αποτυχημένες διασυνοριακές εξαγορές της Arm με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και της γερμανικής Siltronic, οι οποίες, όταν είχαν πρωτοανακοινωθεί, αποτιμώντο σε 45 δισεκατομμύρια δολάρια, λένε πολύ περισσότερα για τη σπανιότητα της τεχνολογίας παρά για τις προοπτικές που έχει η συσπείρωση δυνάμεων εντός του συγκεκριμένου κλάδου. Η πώληση του ομίλου Arm, ιδιοκτησίας της ιαπωνικής Softbank, με αποδέκτρια την αμερικανική Nvidia προκάλεσε λυσσαλέες αντιδράσεις από τη στιγμή που παρουσιάστηκε. Η βρετανική εταιρεία, η αποκαλούμενη, μάλιστα, Ελβετία των ημιαγωγών, εκδίδει άδειες για συγκεκριμένα σχέδια του προϊόντος για τον καθέναν, δηλαδή από τον αμερικανικό κολοσσό της Qualcomm έως την κινεζική Huawei, oπότε οι φόβοι ότι ο νέος ιδιοκτήτης της μπορούσε να περιορίσει για τους τρίτους την πρόσβαση στην πνευματική ιδιοκτησία της έμοιαζε βάσιμος. Σημειωτέον πως τον Δεκέμβριο του 2021 η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κινήθηκε δικαστικά κατά της Arm, αποσκοπώντας να παρεμποδίσει τη συμφωνία. Ισχυρίστηκε ότι μια εξαγορά της τελευταίας θα κατέφερε πλήγμα στο πεδίο του ανταγωνισμού για ημιαγωγούς χρησιμοποιούμενους στη δικτύωση και στα οχήματα αυτόνομης οδήγησης. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αρμόδιες Αρχές ανησυχούσαν και αυτές για τις αυξήσεις στις τιμές και την περιστολή των επιλογών και της καινοτομίας.
Οι κυβερνήσεις μπλοκάρουν τις εξαγορές, καθώς έχουν στρατηγική σημασία για τις οικονομίες τους.
Εν τω μεταξύ, η είδηση για τη μη ευόδωση της εξαγοράς της Arm από τη Nvidia, η οποία έγινε γνωστή στις αρχές της εβδομάδας, έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά το γεγονός ότι η ταϊβανέζικη επιχείρηση GlobalWafers εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει από μια σχεδιαζόμενη εξαγορά, που οργάνωνε και αφορούσε τον γερμανικό όμιλο της Siltronic. Η πρώτη δεν κατόρθωσε εγκαίρως να εξασφαλίσει την αναγκαία έγκριση από μεριάς της γερμανικής κυβέρνησης. Εάν ευοδωνόταν, τότε θα δημιουργείτο ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στον κόσμο στην κατασκευή δισκίων πυριτίου 200 μιλιμέτρ, ενός ζωτικής σημασίας στοιχείου, το οποίο χρησιμοποιείται στην κατασκευή ημιαγωγών. Εντούτοις το να περάσει σε χέρια ξένων η μοναδική μεγάλη εταιρεία της Ευρώπης στην προμήθεια δισκίων πυριτίου θα είχε υποχρεώσει τη Γηραιά Ηπειρο να εξαρτηθεί έτι περαιτέρω από τις αλυσίδες εφοδιασμού της νοτιοανατολικής Ασίας και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται οξείες ελλείψεις σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα.
Ανεξαρτήτως της αναδίπλωσης στις ανωτέρω δύο συμφωνίες, η τάση συσπείρωσης στον κλάδο δείχνει δελεαστική ούτως ή άλλως. Ακόμα κι αν οι τιμές των ημιαγωγών εκτινάσσονται λόγω των παγκόσμιων ελλείψεων, το να κατασκευάζει μια εταιρεία μικροεπεξεργαστές καθίσταται ολοένα και δαπανηρότερο και τεχνολογικά δυσκολότερο. Τα κεφάλαια που προβλέπεται να δαπανηθούν για τους ημιαγωγούς θα αυξηθούν περισσότερο από ένα τρίτο στο εντυπωσιακό νούμερο των 152 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της IC Insights. Οι όμιλοι οι οποίοι θα είναι μεγαλύτεροι και με περισσότερο διαφοροποιημένες δραστηριότητες θα αποδειχθούν ανταγωνιστικότεροι, ενώ η επέκτασή τους με εργαλείο τις εξαγορές θα αποβεί λιγότερο ριψοκίνδυνη από το να συμβάλουν στο να γεννηθεί ένας πιθανός κορεσμός προμηθειών στο μέλλον. Τέλος, από πλευράς των κυβερνήσεων, εξαιρουμένων των τελευταίων εξελίξεων, οι περισσότερες δείχνουν να διάκεινται ευμενώς σε επιχειρηματικές συμφωνίες, από τη στιγμή που οι στόχοι εξαγοράς δεν έχουν στην κατοχή τους τεχνολογία καίριας σημασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου