Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

ΗΠΑ και Ρωσία στο “σημείο μηδέν” για την Ουκρανία: Ο Nord Stream θα πεθάνει είπε ο Μπάιντεν στον εμβρόντητο Σολτς… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Chancellor of Germany Olaf Scholz (L) and US President Joe Biden (R) hold a joint news conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 07 February 2022. EPA, MICHAEL REYNOLDS

Μετά από 24 ώρες εντατικών συζητήσεων στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, και μάλιστα στο πιο υψηλό επίπεδο, αυτό που μένει είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν υποχώρησαν ούτε ένα πόντο από τις θέσεις τους.

Μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται από την δυτική πλευρά να επιμένει στους όρους ασφαλείας που έθεσε. Είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή του, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Αλλά, και οι Αμερικανοί από την πλευρά τους, τηρούν απόλυτα σκληρή στάση, και απ’ ότι φάνηκε, μετά τη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη να υποχωρήσει αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, μετά και τη συνάντηση του Λευκού Οίκου, όπου ο Γερμανός Καγκελάριος έδειξε μία ευθυγράμμιση με τον Αμερικανό πρόεδρο:

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξασφάλισε την υποστήριξη του κ. Σολτς -τουλάχιστον αυτό φαίνεται δημόσια. Ο Γερμανός Καγκελάριος έκανε δηλώσεις συμπαράταξης με την Αμερική που εξέπληξαν τους διπλωμάτες με δεδομένη μία όχι τόσο καθαρή στάση που κράτησε το Βερολίνο στην αρχή της κρίσης.

Στην Ουάσιγκτον συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία και απορρίπτουν τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου με την κλασσική φράση ότι η συσσώρευση δυνάμεων στα σύνορα είναι η απόδειξη που επιβεβαιώνει τους ρωσικούς σχεδιασμούς.

Προκάλεσε επίσης μεγάλη εντύπωση η επιμονή του προέδρου Μπάιντεν να καλέσει ξανά τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία.

Η νέα έκκληση του, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον κ. Σολτς, οφείλεται στις νέες αποδείξεις που προμήθευσαν το Λευκό Οίκο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και βασίζονται σε πρόσφατη υποκλοπή πληροφοριών.

Αναφορικά με τον αγωγό Nord Stream II, ο κ. Μπάιντεν ήταν απόλυτος ότι στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης το έργο θα πεθάνει – δεν θα υπάρξει αγωγός δήλωσε χαρακτηριστικά στον εμβρόντητο Καγκελάριο, ο οποίος δεν τόλμησε καν να αναφέρει τον αγωγό.

Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι συμφωνούν απόλυτα με τους Αμερικανούς. Όμως, τουλάχιστον οι Γερμανοί θα κάνουν τον ίδιο βηματισμό, όχι στο θέμα, όμως, του Nord Stream II.

Ο Λευκός Οίκος είναι ικανοποιημένος με τις υποσχέσεις που έλαβε από τον κ. Σολτς, ο οποίος φέρεται να είπε στον κ. Μπάιντεν πως και στο θέμα του αγωγού θα υπάρξει μία συνεννοηση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι από τη στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα περάσουν στην Ουκρανία, ο Nord Stream II θα τελειώσει. Και ότι έχει τρόπο να το πράξει. Μόνος του…

Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε την ανάγκη η Αμερική, η Γερμανία και όλοι οι σύμμαχοι να λένε το ίδιο πράγμα, να μιλούν με μια φωνή και να κάνουν μαζί τα ίδια πράγματα.

Ο κ. Σολτς υποσχέθηκε να υποστηρίξει πλήρως και χωρίς κανένα δισταγμό τις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν με την αμερικανική πλευρά μόλις υπάρξει στρατιωτική επίθεση.

Υποσχέθηκε ακόμα ότι το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πολύ υψηλό και στη Μόσχα, όπως είπε, το έχουν καταλάβει.

Τέλος, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στενά απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα και να συνεχίσουν να προωθούν τη σταθερότητα και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αυτή η τελευταία παράγραφος του ανακοινωθέντος δείχνει, πιθανότατα, και το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των Δυτικών με την Κίνα, αυτή τη φορά… Οι Κινέζοι έχουν “εισβάλει” κανονικά στα Βαλκάνια. Και αυτή η εξέλιξη δεν είναι αναγκαστικά καλή για δυτικές χώρες, όπως η Ελλάδα.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Πηγή https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου