Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Η "θανατηφόρα" χρηματοδότηση της Χαμάς μέσω κρυπτονομισμάτων


Του Lionel Laurent

Καθώς δικηγόροι και εισαγγελείς μαζεύουν τις στάχτες της καταρρεύσασας αυτοκρατορίας κρυπτονομισμάτων της FTX του Sam Bankman-Fried, ένας άλλος απολογισμός σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα βρίσκεται σε εξέλιξη: οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εντείνουν την καταστολή των πηγών χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων - συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων - μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία κόστισε περισσότερες από 1.400 ζωές και οδήγησε σε επιθέσεις αντιποίνων που έχουν σκοτώσει χιλιάδες.

Μικρό αλλά θανατηφόρο

Τα crypto είναι ένα μικρό αλλά θανατηφόρο κομμάτι της συνολικής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας: έρευνα από την εταιρεία ανάλυσης Elliptic το 2021 υπολόγισε ότι τα ψηφιακά πορτοφόλια τα οποία συνδέονται με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είχαν λάβει περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 40.000 δολαρίων σε Dogecoin, το memecoin με θέμα τον σκύλο το οποίο είναι το αγαπημένο του Έλον Μασκ.

Αυτά τα ποσά δεν συγκρίνονται με τα 100 εκατομμύρια δολάρια τα οποία στέλνει ετησίως το Ιράν στη Χαμάς και σε άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις, με τη βοήθεια 360 εκατομμυρίων δολαρίων του Κατάρ για τη Λωρίδα της Γάζας ή με τα περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια τα οποία λαμβάνει η Χαμάς μέσω φορολογίας επιχειρήσεων και εκβιασμών, όπως εκτιμά ο Matthew  Levitt του Washington Institute.

Τα μικρά αυτά ποσά, ωστόσο, μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια εποχή επιθέσεων χαμηλού κόστους και χαμηλής τεχνολογίας. Μια εκτίμηση γύρω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από τους New York Times διαπίστωσε ότι κόστισαν στην Αλ Κάιντα μισό εκατομμύριο δολάρια, ωστόσο κόστισαν τελικώς στις ΗΠΑ 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι κυβερνήσεις έχουν δίκιο να παίρνουν στα σοβαρά τα κρυπτονομίσματα - επιτρέπουν τη μετακίνηση μεγάλων ποσών σε όλο τον κόσμο με υψηλό βαθμό ανωνυμίας (αν και αφήνουν ένα κάποιο ίχνος συναλλαγών) και αποτελούν μέρος της ευρύτερης "ταπετσαρίας” της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, χρησιμοποιούμενα συχνά σε συνδυασμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμβάσματα και προπληρωμένες κάρτες.

Η χρηματοδότηση τείνει να αυξάνεται σε περιόδους σύγκρουσης και το φρένο στη Χαμάς ώστε να μη λαμβάνει δωρεές σε Bitcoin, το οποίο ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, μπορεί να μην διαρκέσει για πάντα - η εθνική υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος της Αυστραλίας επισήμανε αυτήν την εβδομάδα εκκλήσεις στο Telegram για δωρεές σε κρυπτονόμισμα προς τη Χαμάς, σύμφωνα με έκθεση της AFR.

Ο όγκος σε αξία των λογαριασμών κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με τη Χαμάς και υπόκεινται σε κατάσχεση από το Ισραήλ

Το δίχτυ πλαταίνει. Αφότου το Ισραήλ εισέβαλε σε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων οι οποίοι συνδέονται με τη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες, πάγωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Barclays ο οποίος προφανώς ήταν συνδεδεμένος με τη Χαμάς, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Τετάρτη επέβαλε κυρώσεις σε χρηματοοικονομικές οντότητες και φορείς που συνδέονται με τη Χαμάς. Περιλαμβάνουν μια επιχείρηση μεταφοράς χρημάτων και crypto με έδρα τη Γάζα που ονομάζεται "Buy Cash", καθώς και οντότητες διευκόλυνσης τις οποίες χρησιμοποιούν εταιρείες στο Σουδάν για να ξεπλένουν χρήμα και να δημιουργούν έσοδα. Η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ τόνιζε όχι μόνο την πλευρά της συγκέντρωσης κεφαλαίων στην εξίσωση των crypto, αλλά και τη χρήση του Buy Cash για τη μεταφορά κεφαλαίων προς φιλικές οντότητες.

Αυστηροποίηση

Αυτή η προσέγγιση λογικά θα ενισχύσει την μετα-FTX προσπάθεια για αυστηροποίηση των κανόνων οι οποίοι διέπουν τον κλάδο των crypto, ο οποίος απωθεί συστηματικά τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να δημιουργήσουν ένα τείχος προστασίας γύρω από την παραδοσιακής μορφής χρηματοδότηση και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από έναν νέο κύκλο άνθησης και κατάρρευσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστραλία πρότεινε την επέκταση των υφιστάμενων κανόνων του χρηματοπιστωτικού τομέα στα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Η Αμερικανίδα ομοσπονδιακή γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν αποπειράται να δημιουργήσει δικομματική υποστήριξη για μια πιο σκληρή στάση έναντι των crypto από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η δε ανταγωνίστρια της FTX, Binance, δήλωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται νέους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συμμορφωθεί με τους κανόνες μάρκετινγκ για τον κλάδο των crypto της χώρας. Οι εταιρείες του κλάδου όπως η Coinbase θα δυσκολευτούν να δουν τη νομική σταθερότητα και προβλεψιμότητα την οποία επιζητούν, ακόμη και τη στιγμή που οι traders φαίνονται εξαιρετικά ενθουσιασμένοι από την προοπτική ενός αμοιβαίου κεφαλαίου (ETF) Bitcoin.

dfgdfgdfg
Τα υψηλότερα επιτόκια και η "επίθεση" των ρυθμιστικών αρχών οδήγησε σε σκάσιμο τη φούσκα του bitcoin

Χρειάζεται κάποια ταπεινότητα σε αυτόν τον σημαντικό αγώνα: η καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας δεν είναι πανάκεια και είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση. Το να γίνει λάθος θα μπορούσε να σημαίνει παρεμπόδιση ή καθυστέρηση της γνήσιας ανθρωπιστικής βοήθειας, σε μια κρίση όπου ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με την ημέρα.

Aκόμη και μια επιτυχημένη υποκλοπή κεφαλαίων μπορεί να αποτελεί μόνο προσωρινή νίκη. Ο Andrew Fierman της Chainalysis επισημαίνει ότι παρόλο που οι συναλλαγές blockchain είναι ανιχνεύσιμες και οι αρχές επιβολής του νόμου συνήθως προλαβαίνουν να έχουν εικόνα, οι στρατηγικές για την αποφυγή του εντοπισμού έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκες. Η Χαμάς κάποια στιγμή χρησιμοποίησε εργαλεία για να δημιουργεί μια νέα διεύθυνση για κάθε δωρητή crypto, με στόχο να αποκρύπτει την ταυτότητά του.

Είναι ωστόσο μια μάχη η οποία αξίζει να δοθεί. Υπάρχουν τόσες πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας όσα και τα γράμματα του αλφαβήτου, από έργα τέχνης μέχρι χρυσό και φόρους zakat. Τα crypto μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένα όσο τα μετρητά, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο. Το να ακολουθούμε την πορεία των χρημάτων της τρομοκρατίας σημαίνει αναγκαστικά υψηλότερου επιπέδου ιχνηλάτηση ψηφιακού τύπου.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου