Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Τρομοκρατία: Ανήσυχη η Ευρώπη για νέα κτυπήματα

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Τρομοκρατία:  Εντονο προβληματισμό και ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στο ΝΑΤΟ η πολυαξονική παραβίαση του φαινομενικά ισχυρού και υπερσύγχρονου τεχνολογικό-επιτηρησιακού τείχους των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα τη Γάζας.

Μια εβδομάδα πριν την επιχείρηση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου βρισκόταν στην περιοχή και ενημερωνόταν από ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματικούς, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (ο βασικός σύμβουλος του γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλντεμπεργκ) ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ. Περπατώντας μέσα από το συνοριακό στρατόπεδο Re’im στο Νότιο Ισραήλ, ο νατοϊκός αξιωματούχος ενημερωνόταν για όλα τα συστήματα που έχουν αναπτύξει οι Ισραηλινοί κατά μήκος των συνόρων 32 μιλίων, για να σταματήσουν μια ενδεχόμενη εισβολή (drones, κάμερες, Τεχνητή Νοημοσύνη, ρομπότ, ένα ψηλό τείχος που εισχωρούσε βαθιά στο έδαφος με ενσωματωμένους σεισμικούς αισθητήρες για να εντοπίζουν άμεσα αν κάποιος άνοιγε σήραγγα κάτω από αυτόν κ.ά.).

Υπ’ όψιν η μεραρχία των Ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων της Γάζας έχει την ευθύνη για τη λωρίδα γης των 141 τετραγωνικών μιλίων που βρισκόταν ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και έχει εκπαιδευτεί αποκλειστικά για την αντιμετώπιση εισβολής της Χαμάς. Ο Μπάουερ (που σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα επισκέφθηκε το Ισραήλ και 6 αραβικά κράτη) εμφανίστηκε κατάπληκτος με το πώς η Χαμάς διέρρηξε το σύστημα επιτήρησης του Ισραήλ και μιλώντας στην πρόσφατη υπουργική Σύνοδο Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ζήτησε να εξεταστεί σε βάθος η αποτυχία της ανθρώπινης και ηλεκτρονικής επιτήρησης και αναγνώρισης του εισβολέα, ενώ ζήτησε τη σύσταση άμεσα ειδικής επιτροπής μελέτης με προεκτάσεις στο ουκρανορωσικό μέτωπο.

Σε μία άλλη εξέλιξη (που αυξάνει την ανησυχία της Δύσης) το πλοίο διοίκησης και ελέγχου του 6ου στόλου των ΗΠΑ, «Mount Whitney», κατευθύνεται στην Ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξει ενδεχόμενες αμερικανικές διακλαδικές επιχειρήσεις εκεί, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό ναυτικό, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται στην περιοχή μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Τέλος, στην Καλιφόρνια πραγματοποιήθηκε η ετήσια Σύνοδος των αρχηγών μυστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας της πενταμερούς ομάδας «Πέντε Μάτια» (ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο). Ο επικεφαλής του FBI Κρις Ρέι και ο αρχηγός της βρετανικής ΜΙ5, Κεν Μακάλουμ, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για πιθανότατη επιστροφή των «μοναχικών λύκων» με τρομοκρατικές επιθέσεις στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

Καθημερινές οι απειλές σε Γαλλία και Βέλγιο

Η καθημερινή παράνοια των τρομοκρατικών απειλών, των επιθέσεων με αιματηρή κατάληξη και του φόβου, έχει επανέλθει σε πολλές χώρες της Δύσης. Η Γαλλία και το Βέλγιο αποτελούν και πάλι το επίκεντρο των απειλών από ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που στοχεύουν σε αεροδρόμια, κυβερνητικά κτίρια, σχολεία και άλλους «μαλακούς στόχους».

Για πολλοστή φορά χθες, σήμανε συναγερμός σε γαλλικά αεροδρόμια, σε διάφορες πόλεις. Από τα 14 αεροδρόμια, τουλάχιστον τα εκκενώθηκαν (ανάμεσά τους, τα αεροδρόμια της Νάντης, της Βρέστης της Λιλ και του Μονπελιέ), καθώς οι Αρχές βρίσκονται σε μεγάλη νευρικότητα στη Γαλλία, ύστερα από την φονική επίθεση εναντίον σχολείου και το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο.

Την Τετάρτη εκκενώθηκαν έξι αεροδρόμια στη Γαλλία μετά από απειλές για βομβιστικές επιθέσεις. Οι απειλές συνήθως αποστέλλονται με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι Αρχές δεν μπορούν να τις αγνοήσουν στη παρούσα κατάσταση ύψιστου συναγερμού που έχει τεθεί η Γαλλία. Τις προηγούμενες ημέρες, εκκενώθηκαν τρεις φορές τα ανάκτορα των Βερσαλλιών, το Λούβρο και άλλα μουσεία καθώς και δημόσια κτίρια, λόγω απειλής βόμβας.

Η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στη Γάζα έχει αυξήσει τους φόβους για κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, λόγω της ενίσχυσης των αντιδυτικών αισθημάτων στις αραβικές κοινότητες. Χθες, δύο σχολεία στη Φλάνδρα κι ένα σχολείο στην περιοχή της Βαλονίας του Βελγίου εκκενώθηκαν μετά από απειλή για βόμβα. Επίσης, χθες το πρωί άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε εβραϊκή συναγωγή στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου