Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Η Τουρκία κήρυξε εθνικό πένθος και κάλεσε τις πρεσβείες να κατεβάσουν τις σημαίες - Η Ελλάδα δεν υπάκουσε


Ελληνική πρεσβεία (Φωτογραφία αρχείου/AP Photo/Virginia Mayo)

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σημείωμα στις ξένες αποστολές στην Τουρκία, με το οποίο τις ενημέρωνε ότι κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων, ζητώντας τους οι σημαίες τους να κυματίζουν επίσης μεσίστιες.

Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο ΑΝΚΑ, αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν κατέβασαν τις σημαίες τους μεσίστιες. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία κατέβασε μόνο την τουρκική σημαία μεσίστια, ενώ η σημαία της ΕΕ παρέμεινε πλήρως υψωμένη.

Το ΑΝΚΑ παρατήρησε επίσης ότι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Σλοβακία ήταν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ που δεν κατέβασαν τις σημαίες τους μεσίστιες. Μαζί με αυτές τις χώρες, οι πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και του Πακιστάν στην Άγκυρα δεν κατέβασαν επίσης τις σημαίες τους μεσίστιες. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα έγραψε στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα το πρωί: «Ως διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία, θρηνούμε την απώλεια αθώων ζωών μαζί με τον τουρκικό λαό και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΝΚΑ ότι «σύμφωνα με τη διπλωματική δεοντολογία δεν μπορεί να ζητηθεί από τις αντιπροσωπείες στην Τουρκία να κατεβάσουν τις σημαίες τους μεσίστιες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου