Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Στερεύει η υπομονή των Αμερικανών: Αρκετά κύριε Τσαβούσογλου

 Πληθαίνουν οι φωνές ενάντια στην Τουρκία εντός ΗΠΑ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δεν είναι μόνο ο Μπομπ Μενέντεζ, που ορθώνει ανάστημα ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, και πληθώρα Αμερικανών Γερουσιαστών. Είναι και η καμπάνια No Jets For Turkey (Κανένα μαχητικό για την Τουρκία) ξεκίνησε από το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγετών (Hellenic American Leadership Council – HALC) με επικεφαλής τον Endy Zemenides.

«Η πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα – συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων F-16

– είναι ένα προνόμιο, που πρέπει να κερδίσει η Τουρκία και όχι ένα δικαίωμα, που δικαιούται. Αυτή η πρόσβαση πρέπει να αποκλειστεί μέχρι η Τουρκία να αποδείξει ότι θα τιμήσει και θα ευθυγραμμιστεί με το δίκαιο, τις αξίες, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες των ΗΠΑ» υποστηρίζει ο Ελληνο-Αμερικανός Έντι Ζεμενίδης, που μετά την καμπάνια αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της προμήθειας των S-400 τώρα εντείνει τις πιέσεις του προς το Κογκρέσο για τα μαχητικά F-16 block 70/ Viper. 


 

Το κλίμα στην Αμερική βαραίνει ολοένα και περισσότερο σε βάρος της Τουρκίας. Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, το αμερικανικό site γεωπολιτικών αναλύσεων Natiotal Interest φιλοξενεί άρθρο με τίτλο: «Αρκετά! Τι πρέπει να πει ο Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου».

Το άρθρο υπογράφει ο Sinan Siddi, συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD), όπου συνεισφέρει στο Πρόγραμμα του FDD για την Τουρκία και στο Κέντρο Στρατιωτικής και Πολιτικής Ισχύος (CMPP), και Αναπληρωτής Καθηγητής Σπουδών Ασφάλειας στο Command and Staff College-Marine Corps University και στο School of Foreign Service του Πανεπιστημίου Georgetown.

«Κατά την επίσκεψή του, ο Μπλίνκεν θα πρέπει να είναι πολύ ειλικρινής με τον υπουργό Τσαβούσογλου» αναφέρει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας: «Εάν η Ουάσιγκτον πρόκειται να ακούσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, εναπόκειται στην Άγκυρα να ενεργήσει μια για πάντα σαν σύμμαχος. Αυτό σημαίνει άνευ όρων τουρκικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συμβεί εισβολή στη Συρία. Σημαίνει ότι η Τουρκία σταματά να ασχολείται με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σημαίνει ότι ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οντότητα και διώχνει τα μέλη της από την Τουρκία. Σημαίνει ότι η Άγκυρα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις ότι θα διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές, με υποψήφιους της αντιπολίτευσης όπως ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου να επιτρέπεται να είναι ανεμπόδιστοι (σε ​​αντίθεση με τη φυλάκιση). Σημαίνει ότι η Τουρκία λαμβάνει ενεργά μέτρα για να επιβεβαιώσει εκ νέου το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης της χώρας απελευθερώνοντας πολιτικούς κρατούμενους όπως ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Οσμάν Καβάλα και πολιτικοί όμηροι, όπως ο Μετίν Τοπούζ. Τέλος, απαιτεί από την Άγκυρα να αποδείξει απερίφραστα ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εκποιώντας τον εαυτό της από το παράνομα ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και εφαρμόζοντας περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας, σε συμφωνία με τους δυτικούς εταίρους της».

Και το άρθρο καταλήγει: «Μόλις τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε κυρώσεις στον Sitki Ayan, στενό έμπιστο του Ερντογάν για «πώληση πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων» στην Κίνα και τη Ρωσία, τα έσοδα από τα οποία προσδιορίστηκε ότι είχαν γεμίσει τα ταμεία των Ιρανική Ισλαμική Επανάσταση των Φρουρών-Δύναμη Qods, καθώς και ένας Ιρανός πληρεξούσιος, η Χεζμπολάχ. Αυτό μας λέει ότι οι αρχές των ΗΠΑ γνωρίζουν τι είναι ικανή και πρόθυμη να κάνει η Άγκυρα προκειμένου να παραβιάσει το αμερικανικό και το διεθνές δίκαιο. Η συνάντηση των αρχηγών εξωτερικής πολιτικής είναι μια ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να πουν στην Τουρκία ότι φτάνει».

 ΠΗΓΗ enikos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου