Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Φινλανδός Πρόεδρος: Το δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον απαραίτητο

 

epa07890569 President of Finland Sauli Niinistö answers a question during a joint press conference with US President Donald J. Trump (not pictured) in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 02 October 2019. EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL [ EPA-EFE/Chris Kleponis ]

Επαρκή στοιχεία δείχνουν πλέον ότι οι περισσότεροι Φινλανδοί επιθυμούν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο την Τετάρτη στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE, αφού πριν από μία εβδομάδα είχε ζητήσει γενική έρευνα για το θέμα.

Η υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει πλέον ανέλθει στο 61%, δείχνει δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Helsingin Sanomat που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (31 Μαρτίου). Μόνο το 16% αντιτίθεται επί του παρόντος στην ένταξη.

Την αλλαγή στάσης του προέδρου εξήγησε ο Μάτι Πέσου, συνεργάτης του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Uusi Suomi, υποστήριξε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λογικά διαβεβαίωσε τον Νιινίστο στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας ότι το ΝΑΤΟ είναι πεπεισμένο ότι η δημόσια υποστήριξη για την ένταξη υπάρχει ήδη.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι επίσης κάτι που το 75% των Φινλανδών επιθυμεί χωρίς καθυστέρηση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εφημερίδας Keskisuomalainen. Μόνο το 9% δεν επιθυμεί αύξηση.

Η Ρωσία, η οποία σήμερα βλέπει τη Φινλανδία ως φίλη, θα θεωρήσει τη χώρα εχθρό της εάν ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε επίσης ο Νιινίστο στο YLE.

(Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου