Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Φυσικό αέριο: Ξεπούλησε η Gazprom τον Μάρτιο - Πως βλέπουν οι Ευρωπαίοι το διάταγμα Πούτιν

 

H εταιρεία ανέφερε ότι αύξησε τις ροές αερίου σε ορισμένους βασικούς πελάτες της στην Ευρώπη τον Μάρτιο – μεταξύ άλλων στην Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία - σε σχέση με το επίπεδο πριν από ένα χρόνο

Oι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom στις βασικές ξένες αγορές της αυξήθηκαν τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο επτά μηνών, με τους πελάτες της να αυξάνουν τις παραγγελίες τους λόγω των ανησυχιών για διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη, που είναι η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό αέριο, οι πελάτες προσπάθησαν να προμηθευτούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες του καυσίμου πριν από την καταληκτική προθεσμία της 1ης Απριλίου, οπότε η Gazprom θα αρχίσει να δέχεται μόνο ρούβλια για την παροχή αερίου στην ΕΕ και σε μία σειρά άλλες χώρες που η Ρωσία χαρακτηρίζει ως «μη φιλικές».

Οι ανησυχίες για μία άμεση διαταραχή της προσφοράς μειώθηκαν χθες μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία λεπτομερειών για τον τρόπο που θα γίνει η μετατροπή, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναφέρουν ότι οι μεταβολές πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν στην πράξη τις προμήθειές τους.

Ωστόσο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενδεχόμενης διακοπής της ροής ρωσικού αερίου.

Αύξηση 17% των εξαγωγών σε σχέση με τον Φεβρουάριο

Οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές της Gazprom τον Μάρτιο, εκτός της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ανήλθαν σε 494 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία της εταιρείας.

Πρόκειται για ποσότητες αυξημένες κατά 17% σε σχέση με τον Φεβρουάριο αν και χαμηλότερες κατά 16% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την προσφορά αερίου, σύμφωνα με τα αιτήματα των καταναλωτών και με πλήρη σεβασμό των συμβατικών υποχρεώσεων της.

Η ρωσική εταιρεία δεν ανακοινώνει ανάλυση των εξαγωγών της κατά χώρα, καθιστώντας δύσκολη την αξιολόγηση των προμηθειών προς την Τουρκία και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Σταθερή η παραγωγή στο α' τρίμηνο

Οι ρωσικές ημερήσιες ροές προς τα σύνορα με τις ευρωπαϊκές χώρες ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 360 εκατ. κυβικά μέτρα στο διάστημα 1-27 Μαρτίου έναντι 329 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Gazprom.

H εταιρεία ανέφερε ότι αύξησε τις ροές αερίου σε ορισμένους βασικούς πελάτες της στην Ευρώπη τον Μάρτιο – μεταξύ άλλων στην Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία - σε σχέση με το επίπεδο πριν από ένα χρόνο.

Η μέση ημερήσια παραγωγή αερίου της Gazprom τον Μάρτιο ανήλθε σε 1,47 εκατ. κυβικά μέτρα, καταγράφοντας μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.  

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εξαγωγές της Gazprom σε βασικές ξένες αγορές μειώθηκαν 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι στα 38,5 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Στο ίδιο διάστημα, η παραγωγή της δεν παρουσίασε ουσιαστική μεταβολή και διαμορφώθηκε στα 135 δις. κυβικά μέτρα.

Πεσκόφ: Δεν κλείνουμε τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου σήμερα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε πριν από λίγο πως η Ρωσία δεν θα διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Ευρώπης από σήμερα, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν για την πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και ότι το ρούβλι είναι το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή.

Με πληροφορίες από Bloomberg

ΠΗΓΗ https://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου