Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Χορτάτο σύστημα ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων! Λεφτά υπάρχουν…

 

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του διαδικτυακού βραχίονα που προέρχεται από την ιστορική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ για τις αιτίες που μπλοκάρουν τόσο τον αγωγό EastMed όσο και την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Μεταξύ άλλων αναφέρει ως “κυριότερο παράγοντα τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος»”, καθώς από το 2019 έχουν μπλοκάρει κάθε απόπειρα έρευνας στις δύο περιοχές που ανέλαβε η κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα πάντα τα καθορίζουν οι αγορές. Το μέγα ερώτημα όμως είναι γιατί αυτά περνούν στην Ελλάδα, όχι στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το αντίστοιχο παράρτημα της WWF Ρωσίας ΔΕΝ ήταν αντίθετο στον Nord Stream; Άρα βρίσκουν -πρόθυμους- και τα κάνουν. Το πρόβλημα δεν είναι οι αγορές, αλλά οι παθογένειες της Ελλάδας και της πολιτικής τάξης της…

Όπως γράφει το ρεπορτάζ, “οι τρεις οργανώσεις είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 Διοικητική Προσφυγή (σ.σ. Αίτηση Θεραπείας) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ίδιο πρόγραμμα. Η Αίτηση Ακύρωσης επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020. Αναβλήθηκε συνολικά τρεις φορές (και στις 4/11/2020 και στις 6/10/2021) και τώρα έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 2 Φεβρουαρίου. Καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής, η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ δεν μπορεί να προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών καταγραφών, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης”.

Άλλο ένα ερώτημα είναι για ποιον λόγο “διέφυγε” από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το ότι οι τρεις αυτές οργανώσεις ευθύνονται άμεσα και για την ακρίβεια που έχει έρθει ήδη, στο μέτρο που η ενεργειακή κρίση έχει προκληθεί από την προβληματική προσφορά του προϊόντος. Αλλά και σε αυτά τα ύψη, κερδισμένος θα ήταν ο ελληνικός λαός εφόσον θα εισέπραττε… Δηλαδή, αυτές οι τρεις οργανώσεις επειδή λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων του –μη χορτάτου τμήματος του– ελληνικού λαού.

Αντιθέτως, στην πράξη, έχουν χώσει τα χέρια τους βαθιά στις τσέπες του, καθώς η ενεργειακή πολιτική, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει συστηματικά αποκρύψει το κόστος της δήθεν πράσινης μετάβασης. Μαζί με ένα πρόθυμο “σύστημα” που δεν κωλύεται να μεταφέρει το φυσικό αέριο όλων των υπολοίπων, αλλά και να προωθήσει στις αγορές το απαγορευμένης μεθόδου απόληψης σε ευρωπαϊκό έδαφος “σχιστολιθικό αέριο“. Εθισμένοι πελάτες σε πολλαπλάσιες τιμές. Μόνο το ελληνικό φυσικό αέριο είναι “κακό” και επιβλαβές στο περιβάλλον.

Παρεμπιπτόντως και προς αποφυγήν μπερδέματος, τα ελληνικά κοιτάσματα μπορούν να αξιοποιηθούν και χωρίς τον East Med. Ούτε αυτό το θέλουν. Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις δήθεν οικολογικές πρωτοβουλίες αυτές που αφορούν μόνο την Ελλάδα και όχι τους υπόλοιπους; Με ποιον τελικό στόχο; Κι ας αφήσουμε έξω τον EastMed. Φαίνεται πως θα μας πείραζε η μεταφορά ελληνικού φυσικού αερίου και από τα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών…

Πηγή https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου