Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Τι βγήκε από την κατάθεση του Τσούνη στην Επιτροπή του Μενέντεζ; Ότι το μόνο που ενδιέφερε ήταν η Κίνα και το λιμάνι του Πειραιά: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, χωρίς εκπλήξεις, η διαδικασία της κατάθεσης του Τζόρτζ Τσούνη, ο οποίος έχει προταθεί από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζό Μπάιντεν για τη θέση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.

Η διαδικασία έγινε στην Επιτροπή Διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες, πρώτα στην Επιτροπή και μετά στην Ολομέλεια της Γερουσίας, όπου δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα, αφού η στήριξη των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών προς τον υποψήφιο πρέσβη ήταν εντυπωσιακή.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η μοναδική ερώτηση που υποβλήθηκε στον κ. Τσούνη αφορούσε την Κίνα και την αγορά του λιμανιού του Πειραιά από το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς. Και αυτό δείχνει ότι η Αμερική θα συνεχίσει να εστιάζει στις δραστηριότητες της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Είναι ένα θέμα που ανέδειξε και ο νυν πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος ανέπτυξε σημαντική δράση για να αντιμετωπιστεί η ρωσική και η κινεζική διείσδυση.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή την παρουσίαση του ομογενή επιχειρηματία ενώπιον της σημαντικής Επιτροπής της Γερουσίας:

Ο κ. Τσούνης, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής με μεγάλη δραστηριότητα στην ελληνοαμερικανική Κοινότητα, τόνισε ότι η Κίνα έχει εμπλακεί σε κακοήθη επιρροή και οικονομική εισβολή.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει Ευρωπαίο εταίρο για το 5G, και βλέπει με πολύ καθαρό μάτι τη δραστηριότητα της Κίνας.

Ο κ. Τσούνης έκανε μία παρατήρηση που βεβαίως αποτελεί και τη μεγάλη αλήθεια. Για το λιμάνι του Πειραιά, τόνισε, η Κινα έκανε τη μόνη προσφορά. Πρέπει να δώσουμε το παρόν μας, σημείωσε, και πρέπει να είμαστε επιθετικοί. Τόνισε συγκεκριμένα:

«Θέλω να πω πως την περίοδο που πουλιόταν το τμήμα του λιμανιού του Πειραιά, η Cosco έκανε την μόνη προσφορά. Χρειάζεται να βγούμε μπροστά, να είμαστε επιθετικοί. Είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούν (η Κίνα) να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές και να χρησιμοποιήσουν αυτή την οικονομική επιρροή για μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή. Εάν εγκριθώ για την θέση του πρέσβη, υπόσχομαι να εργαστώ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτή την επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση για να δράσω ενάντια σε αυτό. Και, ως επιχειρηματίας κατανοώ τι σημαίνει να ανταγωνίζεσαι επιθετικά στις επιχειρηματικές συναλλαγές».

Είναι μία νέα προσέγγιση αυτή. Η Αμερική επειδή είναι μία καπιταλιστική χώρα, και επειδή το κράτος δεν παρεμβαίνει στις υποθέσεις των ιδιωτικών εταιρειών, δεν μπορεί να ακολουθήσει καν την πρακτική του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας.

Οπότε, εάν η Αμερική επιθυμεί πραγματικά να ανταγωνιστεί την Κίνα σε διεθνές επίπεδο πρέπει να βρει νόμιμο τρόπο να επενδύσει εκεί όπου στοχεύει το Πεκίνο. Αν σκεφθεί κανείς το τίμημα που έδωσε η Κίνα για το λιμάνι του Πειραιά, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι λόγω της μη εμφάνισης των ανταγωνιστών το αγόρασε …δωρέαν σε σχέση με τη στρατηγική και την οικονομική του αξία.

Ο κ. Τσούνης δήλωσε ότι εάν εγκριθεί ο διορισμός του θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνεχίσει να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε έργα σημαντικά για την περιφερειακή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών με τη Βουλγαρία και τα Σκόπια και φυσικά τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Είπε ακόμα πως θα φτάσει στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας. Η σχέση μας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών”.

Σημειωσε ότι ο ετήσιος Στρατηγικός Διάλογος έχει βοηθήσει στον καθορισμό των βασικών πυλώνων της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση των καταστροφών, την ενέργεια και το κλίμα και τους δεσμούς μεταξύ των λαών.

Όπως υπογράμμισε, “η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο σε όλα τα μέτωπα καθώς επιδιώκει την οικονομική αναζωογόνηση, ξεπερνά τις προκλήσεις της πανδημίας και αντιμετωπίζει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει σημασία – όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες” είπε ο κ Τσούνης και συμπλήρωσε πως μέσα στις πρώτες προτεραιότητες του είναι η επιτάχυνση των εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:


Πηγή https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου