Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Αθήνα προς Άγκυρα: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα, δηλητηριάζετε το κλίμα

 

Σκληρή απάντηση στην τουρκική πλευρά δίνει με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ με αφορμή την προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και δηλητηριάζει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε, νωρίτερα εκδώσει ανακοίνωση κατά της Κ. Σακελλαροπούλου, κάνοντας λόγο για αβάσιμους ισχυρισμούς που «δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που επιχείρησε να εισβάλει στην Τουρκία διαπράττοντας βάρβαρα εγκλήματα στη Μικρά Ασία».

Μάλιστα για να στηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς η Τουρκία επικαλείται το άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάνης με το οποίο η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε ο ελληνικός στρατός

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει ότι οι ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση των προβλημάτων τους.

«Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Κατά την εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης», είχε αναφέρει η Κ. Σακελλαροπούλου.

Πηγή https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου