Της Μύρνας Νικολαΐδου
Όταν ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε από τους Financial Times για την απουσία της ΕΕ από τις συνομιλίες για την Ουκρανία απάντησε με μάλλον περιπαικτική διάθεση: «Φυσικά και θα είναι παρούσα η Ευρώπη, μέσω των δεκάδων μελών του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στην ήπειρο». Πράγματι η ΕΕ είναι η μεγάλη απούσα από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα στην Γενεύη και θα συνεχιστούν σήμερα στις Βρυξέλλες και αύριο στην Βιέννη. Ακόμη κι αν η ΕΕ εμπλέκεται και επηρεάζεται άμεσα. Γιατί η Ένωση είναι αυτή που την «πληρώνει» κάθε φορά που η Ρωσία κλείνει
εκδικητικά τις στρόφιγγες προς την Ουκρανία και τώρα θέλει να την παρακάμψει με τις ευλογίες της Γερμανίας μέσω του Nord Stream. Η ΕΕ και ειδικότερα ο άξονας Βερολίνου-Παρισιού ήταν αυτός που πρωτοστάτησε για την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ το 2015 και η Ένωση ήταν αυτή που έδωσε μια διέξοδο στο Κίεβο, υπογράφοντας την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Τότε γιατί δεν έχει λόγο στις συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας;
Οι λόγοι είναι πολλοί και αλληλένδετοι. Η πανδημία έχει φέρει πάλι στην επιφάνεια όλες τις αντιθέσεις μεταξύ των κρατών μελών, με τον σχηματισμό νέων συμμαχιών και νέων μετώπων. Την θέση της σκληρής Γερμανίας και των δορυφόρων της έχουν πλέον πάρει οι «φειδωλοί 5» -Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία-, που δεν επιθυμούν καμία χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Επιπλέον οι Βρυξέλλες έχουν έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την Πολωνία και την Ουγγαρία, απειλώντας τες με την απώλεια κονδυλίων, με το Polexit να έχει γίνει το επόμενο σύνθημα μετά το Brexit. Από την άλλη, η έλλειψη ηγεσίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, τόσο στο θέμα της πανδημίας με την καθυστερημένη παράδοση των εμβολίων στα κράτη μέλη και το φιάσκο με την Astra Zeneca, τόσο στις σχέσεις της με τις τρίτες χώρες- διαρκής εμπαιγμός από τον Ερντογάν- και η αδυναμία της να υπερασπιστεί τα ίδια της μέλη, με προεξέχουσα την Κύπρο, αλλά και η ντροπιαστική εκκένωση άρον-άρον του Αφγανιστάν επειδή το αποφάσισαν οι Αμερικανοί.
Η ΕΕ κινδυνεύει ακριβώς να πέσει θύμα αυτής της προσπάθειας του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να ανακτήσει και πάλι τα σκήπτρα της παγκόσμιας τάξης. Μετά από μια μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας επί Τραμπ, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπαθεί να δημιουργήσει και πάλι ένα ηγετικό προφίλ εις βάρος των Ευρωπαίων αλλά χωρίς να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί τους. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει με την μυστική υπογραφή της συμφωνίας AUKUS, εξοργίζοντας Βρυξέλλες και Παρίσι. Το διαπιστώσαμε για μια ακόμη μια φορά στην ντροπιαστική αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν, με τον ίδιο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να «αδειάζει» τις ΗΠΑ. Σε ενημερωτικό του σημείωμα τον Σεπτέμβριο του 2021 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σύναψη πολιτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν καθώς και οι αρχές, ο τρόπος και ο χρόνος της στρατιωτικής αποχώρησης ήταν αποφάσεις των ΗΠΑ. Πρόκειται για αποφάσεις ενός κυρίαρχου κράτους και βεβαίως σύννομες λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων των ΗΠΑ. Οι επιλογές αυτές και η ταχεία κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν δημιούργησαν αυτή την αιφνίδια και χαοτική κατάσταση. Πήγαμε στο Αφγανιστάν με τους εταίρους μας, τις ΗΠΑ. Και φεύγουμε μαζί τους. Όμως η νέα κατάσταση έχει πολύ διαφορετικές επιπτώσεις για την Ευρώπη σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γι’ αυτό και η Ευρώπη θα πρέπει γρήγορα να κάνει επιλογές που συνδέονται με τα στρατηγικά της συμφέροντα».
Και τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ο αποκλεισμός της ΕΕ από τις συνομιλίες για την Ουκρανία. Ο ηχηρός παραγκωνισμός της Ευρώπης δεν έμεινε ασχολίαστος από τις Βρυξέλλες. Κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε χαρακτηριστικά «οποιαδήποτε συζήτηση για την Ουκρανία πρέπει να αφορά πρώτα απ' όλα την Ουκρανία. Και για να μιλήσουμε για την ασφάλεια στην Ευρώπη, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη διαβούλευση αλλά και τη συμμετοχή των Ευρωπαίων». Πάντως το Κίεβο το επιθυμεί. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε χθες να πραγματοποιηθεί τετραμερής διάσκεψη κορυφής με την Μόσχα, το Παρίσι και το Βερολίνο προκειμένου «να μπει τέλος στην σύγκρουση» με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Όμως ποιος το ακούει; Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ΕΕ δεν είχε προσκληθεί ούτε στην συνάντηση Ρωσίας- ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, ούτε στην αυριανή στην Βιέννη στο πλαίσιο του Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου