Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Ηλίας Κονοφάγος στο pagenews.gr: Δεκάδες κοιτάσματα μεγαλύτερα του Zohr στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

 



Ηλίας Κονοφάγος στο pagenews.gr: Υπάρχουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα τουλάχιστον 30 κοιτάσματα φυσικού αερίου μεγαλύτερα από το γιγαντιαίο αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr!

“Από τους 38 στόχους οι 30 είναι τύπου Zohr δηλαδή σπηλαιώδεις, μοιάζουν σαν να είναι αντίγραφα του κοιτάσματος Zohr. Το μέγεθος του Zohr είναι τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Zohr είναι τα αποθέματά του, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα οι ετήσιες εισαγωγές φυσικού αερίου. Το Zohr είναι 800 δισεκατομμύρια τετραγωνικά κυβικά μέτρα και ταυτόχρονα περικλείει και ένα δισεκατομμύριο βαρέλια υγρών υδρογονανθράκων, και του δίνουν μια συνολική αξία 220 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, είναι η σημερινή αξία του κοιτάσματος Zohr…” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κονοφάγος.

Η αξία των δυνητικών ελληνικών κοιτασμάτων είναι άνω του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ!

“Οι διαφορές που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή εμείς με βάση το Διεθνές Δίκαιο και είναι δεδομένο αυτό η χαρτογράφηση, είχε γίνει με το Διεθνές Δίκαιο, όλοι οι στόχοι που σας είπα είναι μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εφ’όσον βέβαια η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν ισχύει..”

Ηλίας Κονοφάγος στο pagenews.gr: Στην Ελλάδα έχει να γίνει γεώτρηση 40 χρόνια!

“Με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες. Τι σημαίνει η συνέχιση των ερευνών; Για να μπορείτε τελικά να έχετε βεβαιότητα χρειάζεται ένα γεωτρύπανο. Στην Ελλάδα έχουμε 40 χρόνια, για να δει κανείς ότι δεν κυνηγάμε το αντικείμενο. Έχουμε σαράντα χρόνια να δούμε θαλάσσιο γεωτρύπανο. Η τελευταία γεώτρηση που έγινε ήταν στο Θερμαϊκό κόλπο το 1982 αν δεν κάνω λάθος. Άρα έχουμε 40 χρόνια να δούμε γεωτρύπανο στην Ελλάδα…” ανέφερε ο κ. Κονοφάγος.

Τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσουν οι έρευνες

“Πρέπει να έρθεις σε επαφή με τη διεθνή αγορά και τις εταιρείες και να βολιδοσκοπήσεις τους όρους που θα επιθυμούσαν να γίνει ώστε να είσαι ελκυστικός και να έρθουν τελικά, γιατί αυτό φοβούνται και για αυτό δεν γίνεται τίποτα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Φοβούνται αν προκηρύξουν για λόγους διαφοράς με την Τουρκία δεν θα έρθουν οι εταιρείες να επενδύσουν στην Κρήτη…” είπε ο Χημικός Μηχανικός κ. Ηλίας Κονοφάγος.

Η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της εμμονής της Κομισιόν για άμεση παύση της χρήσης υδρογονανθράκων

Σχετικά με αυτό το ζήτημα ο κ. Κονοφάγος δήλωσε: “Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να προκύψει από περαιτέρω επαφές της ελληνικής πλευράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να υπάρξει μια μεγαλύτερη ελευθερία στο κομμάτι ενέργειας στην Ελλάδα. Δηλαδή ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή η εκμετάλλευση των λιγνιτών να καταλήξει σε μερικά χρόνια και να μην έχουμε παραγωγή λιγνιτών…”.

Ηλίας Κονοφάγος στο pagenews.gr: Το φυσικό αέριο αναγκαίο για τη μετάβαση της πράσινης ανάπτυξης και για μπλε και πράσινο υδρογόνο

“Αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει πολύ γενικότερα, να βρούμε στην Κρήτη μερικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, να διοχετεύσουμε το φυσικό αέριο στην ξηρά και να παράξουμε μαζικά υδρογόνο προς όφελος της Ελλάδος, προς όφελος της πράσινης ενέργειας αλλά θα μπορούσε να μεταφερθεί αυτό μέσω πλοίων νέας γενιάς στην Ευρώπη…” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κονοφάγος.


Παράλληλα συζητήθηκαν τα θέματα ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα νομοθεσία για το μπλε και πράσινο υδρογόνο και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παράξει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Πηγή https://www.pagenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου