Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Η Τουρκία θα εισβάλει στην ΑΟΖ της Κύπρου, η ΕΕ αδιαφορεί, οι ΗΠΑ μιλούν

Οι Τούρκοι κατακτητές σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα- να μετατρέψουν σε «κόλαση» την κυπριακή ΑΟΖ. Και είναι εκεί, επί της …θαλάσσης, που θα δοκιμαστούν δυνάμεις όπως η Αμερική και η Γαλλία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) της οποίας μέλος είναι και η Κύπρος. Η Ε.Ε. ασχολείται σε καθημερινή βάση με τις υποθέσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας -και καλώς πράττει. Αλλά αναφορικά με τις επιθέσεις και τις απειλές της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες σιωπούν. Πρόκειται για ένοχη σιωπή. Και επικίνδυνη διότι στέλνει λάθος μηνύματα στην κατοχική δύναμη.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Η κρίση που δημιουργεί η Τουρκία με αφορμή την παραχώρηση του οικοπέδου 5 στην ExxonMobil και στην εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ, αφορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τη Γαλλία διότι τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσει -μαζί με την ιταλική ΕΝΙ- τις ίδιες απειλές από την Τουρκία.Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος και στις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε -ανάλογα με τις εξελίξεις- να αναγκαστεί να αναμειχθεί, εάν οι Τούρκοι παρενοχλήσουν την ExxonMobil: Οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, διότι οι απειλές εκτοξεύονται εναντίον μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών των Ηνωμένων Πολιτειών. Και είναι η συγκεκριμένη, μία εταιρεία με πραγματικά κεφάλαια και διεθνή δραστηριότητα, που εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης. Δεν είναι μία εταιρεία του ίντερνετ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στην γραπτή δήλωση του προς το κανάλι μας, ότι “οι ΗΠΑ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Βεβαίως, κάλεσαν «τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση της έντασης”, αλλά η έκκληση τους αυτή έπρεπε να απευθυνθεί MONO στην Τουρκία. Αυτή απειλεί και μάλιστα δική τους, αμερικανική εταιρεία. Όπως αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος την Κύπρου, η Τουρκία ετοιμάζει «έξοδο» γεωτρύπανων και φρεγατών στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένεται «πυκνή κίνηση» τις επόμενες λίγες εβδομάδες, με την τουρκική πλευρά να επιχειρεί να απαντήσει στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο ξεκινά και πάλι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Πρώτα η ExxonMobil και μετά η Total με την ENI. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ  defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου