Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Το ατόπημα της Ειρηνευτικής Δύναμης και η προειδοποίηση

ΤΟ Υπουργείο Εξωτερικών υπέδειξε, σε τόνο προειδοποίησης, προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι η «νεκρή ζώνη» τελεί υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει αναστείλει προσωρινά την άσκηση της στρατιωτικής της δικαιοδοσίας, με αποκλειστικό σκοπό τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να ασκεί κανονικά την αστική της δικαιοδοσία εντός της «νεκρής ζώνης». Αυτή η αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών, που διατυπώνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση,  επιβεβαιώνει πως σε σχέση με το γνωστό θέμα του γηπέδου «Τσεντίκαγια»»,  το ποτήρι έχει ξεχειλίσει σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται από τουρκικής πλευράς και με την ανοχή της Ειρηνευτικής Δύναμης στη «νεκρή ζώνη». 

ΑΦΟΡΜΗ για την έκδοση της ανακοίνωσης είναι η  παράνομη ενέργεια της κατοχικής δύναμης στον χώρο της τάφρου, πίσω από το Σπίτι της Συνεργασίας, στη Λευκωσία («γήπεδο Τσεντίκαγια»), που έγινε με τη συναίνεση και την ανοχή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η τελευταία, ως γνωστό,  δεν ανταποκρίθηκε ποτέ- ως όφειλε- στα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ροκάνιζε» το χρόνο, πρόβαλλε διάφορες δικαιολογίες ενώ τα έργα συνεχίζονταν και ολοκληρώθηκαν. Προφανώς η τακτική αυτή αποσκοπούσε στο να ολοκληρωθούν τα παράνομα έργα και να ξεκινήσει η λειτουργία του γηπέδου προπονήσεων. Η Ειρηνευτική Δύναμη αναλωνόταν στο ύψος του κιγκλιδώματος και όχι στην ουσία της υπόθεσης, η οποία αφορά την παραβίαση του στάτους κβο. 

ΕΝΟΨΕΙ όλων αυτών κλήθηκε εκ νέου στο υπουργείο Εξωτερικών ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ και τέθηκε το θέμα από κυπριακής πλευράς ζητώντας από τον Διεθνή Οργανισμό να τερματίσει τις παράνομες εργασίες. Είναι σημαντική η αναφορά/ υπενθύμιση, που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως φιλοξενούσα χώρα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και ως ιδιοκτήτης του τεμαχίου στο οποίο γίνονται οι παράνομες εργασίες («γήπεδο»), δεν έχει δώσει τη συγκατάθεση ή την έγκρισή της για οποιεσδήποτε εργασίες ή χρήση του υπό αναφορά χώρου. Σημειώνεται δε περαιτέρω ότι η περιοχή αυτή έχει ιδιαιτερότητες καθώς καταγράφονται και συχνές παραβιάσεις του  status quo από τoν κατοχικό στρατό.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλείται, χωρίς καμία καθυστέρηση, να προβεί σε όλες τις ενέργειες για τον τερματισμό της παραβίασης, της παρανομίας. Θεωρούμε την παρέμβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναγκαία, με σωστό περιεχόμενο, τόσο σε σχέση με την αδράνεια της Ειρηνευτικής Δύναμης όσο και για το καθεστώς της «νεκρής ζώνης». Αυτό έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής.

 Η Θέση του "Φ"    

ΠΗΓΗ philenews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου