Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Παπαδόπουλος: Αντέχουν οι κυπριακές τράπεζες Παρότι θα επηρεαστεί σημαντικά η κεφαλαιουχική κατάσταση τους

Παπαδόπουλος: Αντέχουν οι κυπριακές τράπεζες

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα επηρεάσει σημαντικά την κεφαλαιουχική κατάσταση των κυπριακών τραπεζών, όμως θεωρούμε ότι τα όποια προβλήματα μπορούν να τύχουν διαχείρισης και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση να βρούμε τις λύσεις ώστε να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε παρενέργειες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στο περιθώριο εργασιών της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως είμαστε στη θέση να γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχει μια τελική κατάληξη σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ένα 'κούρεμα', μια διαγραφή ή επέκταση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους το οποίο θα ανέλθει περίπου στο 50%.


Από τη μια οφείλουμε, είπε, να εκφράσουμε ικανοποίηση από το γεγονός ότι έχει πλέον τελειώσει αυτή η διαδικασία και έχουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι τελικές αποφάσεις θα βοηθήσουν ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να κατευναστούν οι ανησυχίες των αγορών για να μπορέσει κι η Ελλάδα αλλά και η οικονομία της ευρωζώνης να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσουμε και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Θέλω να ελπίζω, πρόσθεσε, ότι το συντομότερο δυνατόν θα έχουμε ολοκληρώσει και την διαδικασία εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης της νομοθεσίας μας για τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών, όχι επειδή θα χρειαστούν αυτή τη νομοθεσία αλλά επειδή θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε ενδεχόμενο.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει το συντομότερο δυνατόν τα τρία νομοσχέδια που είχαν χθες εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εξέφρασε την ελπίδα «να καταλήξουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε κοινά αποδεχτές θέσεις γιατί τέτοια νομοσχέδια είναι καλύτερα να περνούν με συναίνεση και ομοφωνία παρά σε κλίμα αντιπαραθέσεων».

Είπε τέλος πως «τα όποια πρόσθετα κεφάλαια θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, να αντληθούν από τον ιδιωτικό τομέα, από τους υφιστάμενους μετόχους, από τις αγορές και η στήριξη του κράτους θα πρέπει να έρθει μόνο στο τέλος ως έσχατη λύση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε σε σχέση με το κούρεμα των ελληνικών ομόλογων ότι αυτό που ανέμενε το κόμμα του και ευχόταν ήταν το μη χείρον βέλτιστο και ευτυχώς περιορίστηκε στο 50%, με αποτέλεσμα το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να μπορέσει κατά μεγάλο βαθμό να αντέξει αυτά τα προβλήματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί η κεφαλαιουχική επάρκεια των τραπεζών μας.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορούμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μια κοινή προσπάθεια να εξασφαλίσουμε εκείνες τις δανειοδοτήσεις, με τα λογικά επιτόκια, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε μέσα και από μηχανισμούς, που δημιουργούνται με τα τρία νομοσχέδια, που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, έτσι που πραγματικά να περάσουμε και αυτό το σκόπελο ως χώρα».

Ο βουλευτής του Κινήματος Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως «η απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως έχουμε μάθει και μας ενημερώνουν και οι ειδικοί, φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσει τους καταθέτες και τις καταθέσεις».

Οπως ανέφερε, «αυτό που αναμένεται να επηρεάσει είναι τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών, που σημαίνει με απλά λόγια ότι το παζάρι και η αγορά θα έχει ακόμα περισσότερη δυσκολία να δανειοδοτηθεί από τις ιδιωτικές τράπεζες».

Συνεπώς, είπε, «μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ο ρόλος του δημοσίου ως μοχλού ανάπτυξης. Δηλαδή για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να λειτουργήσει ακόμα πιο παρεμβατικά το δημόσιο».

Πρόσθεσε πως «όταν τα κονδύλια στον προϋπολογισμό του κράτους για την ανάπτυξη μειώνονται, όταν περιορίζονται οι δαπάνες που τροφοδοτούν την ανάπτυξη, όταν δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την αγορά να κάνει επενδύσεις αντιλαμβάνεστε ότι συνδυασμένα αυτά τα δύο, δηλαδή η έλλειψη κονδυλίων στους κρατικούς προϋπολογισμούς για την ανάπτυξη και οι επιπτώσεις που θα έχουμε από την απομείωση του ελληνικού χρέους θα αποτελέσουν πλήγμα για την κυπριακή οικονομία».

Κατέληξε λέγοντας ότι «μπορεί να μην πνιγούν οι καταθέσεις του κάθε καταθέτη, του κάθε πολίτη θα πληγεί όμως σε μεγάλο βαθμό η κυπριακή οικονομία και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου