Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Α/Α PATRIOT: Η επωφελής για τα συμφέροντα της Ελλάδας συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία πλησιάζει…

Μετά από έναν σχεδόν χρόνο που την ελληνική επικαιρότητα απασχόλησε η προοπτική αποστολή μιας πυροβολαρχίας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία, είχε δοθεί η εντύπωση ότι το θέμα αυτό είχε ξεχαστεί. Λίγο μια σχετική αποκλιμάκωση στο μέτωπο της Υεμένης και λίγο οι μεταβαλλόμενες ισορροπίες στην περιοχή, δεν είχαν επιτρέψει την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Εξάλλου αυτό δεν εύκολο. Απαιτούνται επιμέρους συμφωνίες για την προστασία του προ0σωπικού που θα υπηρετήσει στη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης κι άλλες ρυθμίσεις για κάθε απίθανη λεπτομέρεια. Πριν από ένα πενθήμερο, στο ρεπορτάζ του έμπειρου συναδέλφου Μάκη Πολλάτου για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αποκαλυπτόταν ότι όχι μόνο η συμφωνία δεν έχει ενταφιαστεί, αλλά βρίσκεται ένα βήμα από την ολοκλήρωσή της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται όντως στο τελικό στάδιο. Η μόνη διαφορά με το αρχικό ρεπορτάζ που προαναφέρθηκε, είναι ότι το προσωπικό που θα απαιτηθεί θα είναι γύρω στα 100 άτομα, τα οποία θα υπηρετούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα αντικαθίστανται από άλλους στη συνέχεια.

Μπορούμε επίσης να αποκαλύψουμε, ότι όλα ξεκίνησαν, ως συνήθως, από τη φαντασία και το όραμα ατόμων στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, που πήραν την πρωτοβουλία διερεύνησης της υπόθεσης. Όχι μόνο πολιτικά, αλλά μετέβησαν στο βασίλειο και βάδισαν στους αμμώδεις λόφους που θα εγκατασταθούν οι Patriot ώστε να έχουν εξασφαλισμένη και την παραμικρή λεπτομέρεια, εντυπωσιάζοντας τους οικοδεσπότες.

Οι Σαουδάραβες, παρότι έχουν λόγους να είναι ενοχλημένοι από ελληνικές συμπεριφορές του παρελθόντος, έχουν αντιληφθεί ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στο δυναμικό τους αξιωματικούς που δεν έχουν να ζηλέψουν ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ από συναδέλφους τους των πλέον προηγμένων στρατιωτικά δυνάμεων.

Έχουν να συνδιαλλαγούν με επαγγελματίες, οι οποίοι το μόνο που στερούνται είναι της απαραίτητης στήριξης από την πατρίδα τους. Που είναι κρίμα η τεράστια εμπειρία τους να μην αξιοποιείται μετά την αποστρατεία τους, παρότι βρίσκονται στο απόγειο της “επαγγελματικής τους ωριμότητας”.

Όταν αυτή η προϋπόθεση της στήριξης από την πατρίδα όμως υφίσταται και η ευελιξία της σκέψης σε συνδυασμό με τη φαντασία δουλεύει”, τότε είναι που η εικόνα της Ελλάδας ταυτίζεται με τις διακηρύξεις της πολιτικής της ηγεσίας. Ότι είναι όαση σταθερότητας και ασφάλειας, εξαγωγέας στον τομέα αυτό και αξιόπιστος εταίρος.

Οι επαφές που έγιναν με τις χώρες της Μέσης Ανατολής ξεκίνησαν επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ευτυχώς συνεχίστηκαν επιτυχώς από τη σημερινή κυβέρνηση. Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι και ακριβείς. Χωρίς τις νομοτελειακά καταστροφικές κομματικές παρωπίδες. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουμε σιγά σιγά να τα βλέπουμε.

Αυτό που χρειαζόταν είναι να “διαβάσουμε” ως χώρα με σωστό τρόπο το διεθνές περιβάλλον, να αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται σε εποχές που γίνονται μεγάλα ξεκαθαρίσματα και αναζητούνται νέες ισορροπίες, να είμαστε φορείς και ταυτόχρονα όμηροι της ψευδαίσθησης ότι θα κρυβόμαστε αποτελεσματικά και θα καταφέρνουμε με πολιτικούς ελιγμούς να τα έχουμε με όλους καλά.

Πρέπει να ξέρουμε να λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις και να ανταλλάξουμε το όποιο κόστος συνεπάγονται οι επιλογές μας με ωφελήματα σε πολλαπλά επίπεδα που τα αντισταθμίζουν. Η συμφωνία για τους Patriot με τη Σαουδική Αραβία εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Το DP επαναφέρει ανάλυση για το θέμα που είχε δημοσιευθεί όταν ήρθε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Η ανάλυση που ακολουθεί, διαπραγματεύεται και αποδεικνύει ότι πρόκειται για σωστή επιλογή…

————————————————————-

Συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τη συμφωνία “δανεισμού” στοιχείων μιας πυροβολαρχίας του αντιαεροπορικού-αντιβαλλιστικού συστήματος μακρού βεληνεκούς Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία. Μεταξύ άλλων, έχουν διατυπωθεί απόψεις που θέτουν ορθώς το ζήτημα του κενού που θα προκύψει στην ελληνική αεράμυνα, ενώ άλλα επιχειρήματα εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση για εμπλοκή στη διένεξη σιιτών-σουνιτών στη Μέση Ανατολή, καθώς διασταλτικά οι Patriot στρέφονται κατά του Ιράν.

Γράφει ο Ζαχαρίας Β. Μίχας*

Το ζήτημα πρέπει να προσεγγιστεί σε δύο διαστάσεις: Η μία είναι η στρατιωτική και η άλλη αυτή που αφορά στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Πώς δηλαδή επηρεάζει την ελληνική αεράμυνα και τις συνέπειες που έχει στο επίπεδο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ PATRIOT
Το ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας) και το ΓΕΑ (Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας), έχοντας ασφαλώς το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, έχουν χειριστεί το θέμα με μεγάλη προσοχή, κατορθώνοντας να διασφαλίσουν τα εθνικά συμφέροντα σε πολλαπλά επίπεδα. Μακάρι οι χειρισμοί όλα τα ζητήματα να αντιμετωπίζονται στο εξής με την ίδια προσοχή.

Πάντα με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν πρόκειται να προκύψει κανένα αμυντικό κενό στην αεράμυνα, η οποία μάλιστα σε μικρό σχετικά βάθος χρόνου θα βγει εξαιρετικά ωφελημένη. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας θα επεκταθεί. Οι δυνατότητες να αποδειχθεί ακόμη και κομβικής σημασίας για την ελληνική άμυνα προσεχώς είναι μεγάλες.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των υποσυστημάτων των έξι μοιρών Patriot που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία με τη βοήθεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και με μηδενικό κόστος για την ελληνική πλευρά. Για ευνόητους λόγους, δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των αναβαθμίσεων που θα γίνουν, αλλά οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα από όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας.

Το κόστος για τη μετάβαση και διαμονή-διαβίωση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί τα συστήματα (δεν αναφέρονται αριθμοί για ευνόητους λόγους), καθώς επίσης και η δύναμη ασφαλείας που θα το συνοδεύει, θα καλυφθεί από τη σαουδαραβική πλευρά, ακόμα και τα “εκτός έδρας”.

Μεγάλο όφελος της ελληνικής πλευράς είναι η απόκτηση τεράστιας επιχειρησιακής εμπειρίας του προσωπικού από τη χρήση του συστήματος σε αντιβαλλιστικό ρόλο σε επιχειρησιακές συνθήκες.

Η ευκαιρία αυτή, μάλιστα, θα δοθεί σε όλους, καθότι το ΓΕΑ φέρεται να σχεδιάζει εναλλαγή ανά τακτά χρονικά διαστήματα του προσωπικού που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, ώστε όλοι οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις μοίρες Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας να αποκτήσουν τη σχετική εμπειρία.

Η (ΓΕΩ)ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Όσον αφορά τώρα τη διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, κατά την άποψή μας πρόκειται για έναν ακόμα επιτυχημένο ελιγμό της ελληνικής πλευράς με πολλαπλές ευεργετικές επιπτώσεις που θα φανούν προσεχώς. Ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τουλάχιστον στο επίπεδο της εφαρμογής της (σ.σ. σε επίπεδο εισηγήσεων και αναλύσεων η εικόνα είναι διαφορετική από αυτό που τελικά διατυπώνεται δημόσια) είναι ότι δείχνει συνήθως αδυναμία να προβλέψει τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους.

Προφανώς η παρατήρηση αφορά στο θέμα της Λιβύης, αν και όλα τα ανωτέρω αφορούν και το θέμα της Συρίας. Αμφότερα είναι ζητήματα που εμπλέκουν άμεσα τα ελληνικά (ελλαδικά και κυπριακά) συμφέροντα. Επιγραμματικά, επιχειρώντας να απαντήσει κανείς για τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την εκτίμηση ότι η ελληνική απόφαση στρέφεται εναντίον του Ιράν, μπορούν να πούμε τα ακόλουθα:

Οι ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη γεωπολιτική περιφέρεια της Ελλάδας, καταδεικνύουν ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με ψυχρό ρεαλισμό, χωρίς συναισθηματικές προσεγγίσεις. Απόλυτη προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και η προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι κομβικής σημασίας και οφείλουν να αναπτυχθούν με απόλυτη ειλικρίνεια. Οι μηχανισμοί διμερούς διαβούλευσης μπορούν να περιλάβουν και τομείς ευαίσθητους. Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της ΕΕ, χαίρει εκτίμησης και σεβασμού στον Αραβικό Κόσμο και μπορεί να παίξει ρόλο στη διευκόλυνση των σχέσεων και στη συνεννόηση των Αράβων με την Ευρώπη.

ΤΟ ΑΝΤΙΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η Σαουδική Αραβία (σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο) είναι η χώρα που ηγείται της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της αποσταθεροποιητικής δράσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην περιοχή της Μεσογείου και όχι μόνο. Ας μην ξεχνάμε, ότι την Αδελφότητα χρησιμοποιεί σαν βραχίονα επεκτατισμού και διείσδυσης η Τουρκία του Ερντογάν.

Το δεδομένο αυτό έχει παίξει ρόλο τόσο στο μέτωπο της Συρίας όσο και σε αυτό της Λιβύης. Από την έκβαση αυτής της μάχης θα κριθούν πολλά και για τις ενεργειακές φιλοδοξίες και όχι μόνο της Ελλάδας. Οι εξελίξεις στη Λιβύη δεν αφήνουν περιθώρια φιλολογικών συζητήσεων και ολιγωρίας.

Όσον αφορά το Ιράν, οι ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία αποστολή θα έχουν την άμυνα έναντι επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι θα έχουν στόχο αστικά κέντρα. Τις ενέργειες αυτές χρεώνονται οι σιίτες Χούθι από την Υεμένη. Επιπρόσθετα, εάν στην Ελλάδα υποστηρίζουμε ότι οι ελληνικοί Patriot στρέφονται εναντίον του Ιράν, εμμέσως χρεώνουμε τους αντάρτες στην Τεχεράνη. Ας σημειωθεί ότι η Τεχεράνη αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις των Χούθι.

Οι διεθνείς σχέσεις είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και ο ασφαλέστερος τρόπος λειτουργίας ενός κράτους στον τομέα αυτό είναι να εξυπηρετεί με ξεκάθαρο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα. Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τους Patriot είναι επωφελής, ενώ ανοίγει προοπτικές επέκτασης της συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα, με εμφανή, σε όσους δεν εθελοτυφλούν, οφέλη για την Ελλάδα.

*Ο Ζαχαρίας Β. Μίχας είναι Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ / ISDA)

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου