Η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, προκαλεί ανησυχία (ΕΔΩ) Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους είναι αποκαλυπτικός…
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε -απαντώντας σε ερώτηση της Hellas Journal και του Open– για τα επίμαχα ενεργειακά θέματα της ανατολικής Μεσογείου που επηρεάζουν τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Για τον αγωγό EastMed, η επίσημη Ουάσιγκτον δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση και καλύπτεται πίσω ότι φράση ότι «παραμένει προσηλωμένη στη φυσική διασύνδεση της ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη».
Άρα οι πληροφορίες για το άτυπο έγγραφο που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση είναι ορθές. Η Ουάσιγκτον προτιμά άλλες λύσεις, όχι τον αγωγό EastMed, για οικονομικούς λόγους, αλλά και επειδή προκαλεί, όπως αναφέρουν, εντάσεις με την Τουρκία.
- Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι -για πολλούς- δείχνουν να παίρνουν το μέρος της Τουρκίας σε μια στρατηγική απόφαση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου:
Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί προσφέρουν πολύ ισχυρή υποστήριξη στον μηχανισμό 3+1, που αποτελούν το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διπλωμάτες εδώ την χαρακτηρίζουν εξαιρετική εξέλιξη.
Επίσης, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις ενεργειακές συμμαχίες της Ελλάδας και της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Ιερουσαλήμ και το Κάιρο.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις περιλαμβάνουν, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος, πρωτίστως τον EuroAfrica από την Αίγυπτο προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, και την προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης.
Σε ότι αφορά τον αγωγό East Med, η τελική απόφαση, θα ληφθεί από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις -ειδικά στην περίπτωση αυτή το Ισραήλ- και βεβαίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία ενδιαφέρει άμεσα το θέμα. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο για τον αγωγό. Λόγο έχει η ExxonMobil, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα.
Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι επανήλθε σε θετική τροχιά η τριμερής του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία είχε ζητήσει από την Αμερική να μην λαμβάνει μέρος σε αυτό το σχήμα.
Η Αμερική θα συμμετέχει σε υψηλό επίπεδο στην επόμενη τριμερή +1 που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμα, διότι επείγουν άλλα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας.
Ο εκπρόσωπος θεωρεί ότι περισσότερο από ποτέ η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και γι’ αυτό οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εμβαθύνουν τις περιφερειακές τους σχέσεις και να προωθήσουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Για το λόγο αυτό, μεταθέτουν το ενδιαφέρον τους στις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο το φυσικό αέριο όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέει ο εκπρόσωπος ο οποίος υποστηρίζει ότι:
Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν επίσης στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου