Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Γιώργος Καπόπουλος: Το μήνυμα της πενταμερούς του Βερολίνου

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

 Στην ουσία πρόκειται για μια άτυπη Προσύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με στόχο την αποφυγή δημόσιας αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τους συμμάχους της στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης στο τέλος του μήνα. 

Αν δεν υπήρχε η ανακοίνωση του γραφείου του εκπροσώπου του Ερντογάν Ι. Καλίν δεν αποκλείεται η συνάντηση στο Βερολίνο την Τρίτη 14 Ιουνίου να μην είχε γίνει γνωστή.

ΗΠΑ , Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπήθηκαν στην συνάντηση του Βερολίνου σε υψηλό επίπεδο.

Ο Καλίν για τον Ερντογάν, ο διπλωματικός σύμβουλος του Σολτς Γιένς Πλότερ, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Μπάιντεν Σάλιβαν, ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερερά και τέλος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζόνσον Λαβγκρόουβ.

Στην ουσία πρόκειται για μια άτυπη Προσύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με στόχο την αποφυγή δημόσιας αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τους συμμάχους της στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης στο τέλος του μήνα.

Δημόσιας αντιπαράθεσης για το Βέτο Ερντογάν στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας, την εμπρηστική ρητορική του Προέδρου της Τουρκίας για το Αιγαίο και τέλος για την απειλή εισβολής στην Συρία.

Από μόνη της η πενταμερής του Βερολίνου αποτελεί μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ και των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης να αναζητήσουν μια φόρμουλα κατευνασμού του Ερντογάν.

Πρόκειται για μια επιλογή που αντιφάσκει με την πολιτικά ορθή δημόσια ρητορική των ΗΠΑ και των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων και όχι μόνον καθώς είναι προφανές ότι οι τέσσερεις Δυτικές Δυνάμεις έχουν αποφασίσει να συντονίσουν την στάση τους έναντι της Τουρκίας.

Με άλλα λόγια να μην επαναληφθεί το παραλίγο θερμό επεισόδιο μεταξύ γαλλικής και τουρκικής φρεγάτας το καλοκαίρι του 2020 στα ανοικτά της Λιβύης.

Πέραν των παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η πενταμερής του Βερολίνου συζήτησε την μεθόδευση της αποκλιμάκωσης της έντασης με κινήσεις που να σώζουν τα προσχήματα και για τις δύο πλευρές.

Οι παραπάνω εξελίξεις υποδηλώνουν ότι συνεχίζεται στο παρασκήνιο ο στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-Τουρκίας με στόχο συμβιβαστική φόρμουλα των δύο πλευρών σε ότι αφορά την παρουσία τους στην Συρία , την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα για την προμήθεια των S-400 με πρώτη προτεραιότητα την έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ της αγοράς νέων και εκσυγχρονισμού παλαιών F – 16.

O Ερντογάν δεν έχει δει μέχρι στιγμής η εμπρηστική του ρητορική να του κοστίζει κάτι στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης.

Η συγκυρία με κυρίαρχη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία , τον ευνοεί καθώς το τελευταίο που θα επιθυμούσαν σήμερα οι ΗΠΑ και συνολικά η Δύση είναι μια μετωπική ψυχροπολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Η Πενταμερής του Βερολίνου από μόνη της αναδεικνύει την γεωπολιτική υπεραξία του ανατολικού μας γείτονα και δικαιώνει μέχρι στιγμής τον Ερντογάν.

Χωρίς το Βέτο σε Σουηδία –Φιλανδία δεν θα είχε συγκληθεί η Πενταμερής του Βερολίνου.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)

ΠΗΓΗ ieidiseis 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου