Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Εξέταση αποθηκευμένων M60A3 στο ΚΕΤΘ από Ουκρανούς αξιωματικούς


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το ενδεχόμενο παραχωρήσεως αρμάτων μάχης M60A3 προς την Ουκρανία, απασχολεί εδώ και μερικούς μήνες, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από το ΝΑΤΟ για την στρατιωτική στήριξη του Κιέβου. 

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έγραψε τον περασμένο Ιούνιο, ότι το θέμα ετέθη στην διάρκεια της διαδοχικών Συνόδων των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (UDCG). Το ενδιαφέρον για τα παλαιά αμερικανικά άρματα, αποδεικνύει ότι εξετάζονται όλες οι δυνατές επιλογές αποστολής υλικού, μετά την ρωσική εισβολή, που κρατάει ήδη ενάμισυ χρόνο και τον υψηλό ρυθμό απωλειών μεταξύ των αντιπάλων.

Η εξέταση της περιπτώσεως των M60A3 του Ελληνικού Στρατού έγινε κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας και για τον σκοπό αυτό την περασμένη εβδομάδα επιτροπή Ουκρανών αξιωματικών επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στην Αυλώνα. Εκεί, έγινε συνοπτική επιθεώρηση των αρμάτων που προσφέρονται, τα οποία όμως δεν βρίσκονται σε ενέργεια αλλά σε αποθήκευση και απαιτούν εκτενείς εργασίες επιθεωρήσεως, συντηρήσεως και επισκευών. Τα άρματα αυτά διατηρούνται ως απόθεμα και όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάστασή τους δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει ταχεία εκμετάλλευση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κρίθηκε ότι τα συγκεκριμένα M60A3 δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν στην παρούσα φάση, καθώς για την αποκατάστασή τους απαιτείται χρόνος και υπολογίσιμο κόστος. Πέρα από το χρηματικό ποσό που θα ζητούσε η ελληνική πλευρά για την παραχώρηση, το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για ανάθεση συμβάσεως αναβαθμίσεως με νέα σκοπευτικά και άλλες παρεμβάσεις, πιθανότατα από ισραηλινή εταιρεία, θα αύξανε το κόστος αλλά και τον χρόνο μέχρι την τελική παράδοση στην Ουκρανία. Μία επιπλέον διάσταση, είναι η δυσκολία εξευρέσεως πηγών ανταλλακτικών για άρματα M60.

Από την άλλη, είναι αυτονόητο ότι και οι Ουκρανοί θα επιθυμούσαν την παραλαβή υλικού στο οποίο ήδη εκπαιδεύουν προσωπικό, μετά από συμφωνίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τις παραδόσεις των αρμάτων Leopard 2 και Challenger 2 που συμφωνήθηκαν κι έχουν περατωθεί, σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα η συμφωνία με Γερμανία, Ολλανδία και Δανία, για την παραχώρηση αρμάτων Leopard 1. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιμετωπίζει δυσκολίες, λόγω της αρνήσεως της Ελβετίας να εγκρίνει την μεταπώληση αποθηκευμένων αρμάτων Leopard 1A5 της ελβετικής RUAG AG στην Γερμανία.

Η ιδέα της ανταλλαγής αρμάτων Leopard 1A5 του Ελληνικού Στρατού με αποθηκευμένα άρματα του τύπου, έχει τεθεί από τις αρχές του χρόνου, όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, στην συνάντηση του τότε ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Γερμανό ομόλογό του. Μεσολάβησε η προεκλογική και η παρατεταμένη εκλογική περίοδος στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ατονίσει η λήψη αποφάσεων. Η γενική ιδέα που υποστηρίζει το ΓΕΣ στην περίπτωση παραχωρήσεως αρμάτων Leopard 1A5, είναι η υποβολή σε πρόγραμμα αναβαθμίσεως στην θωράκιση και τα σκοπευτικά, των αρμάτων που θα δωθούν προς αντικατάσταση. Το κόστος θα αναλάβουν οι ενδιαφερόμενες χώρες, Γερμανία και Ολλανδία.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου