Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup δια… τηλεφώνου για να ανοίξει ο δρόμος για τη δόση

Στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το απόγευμα του Σαββάτου, θα επιχειρηθεί για πολλοστή φορά να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει Ευρωπαίους και ΔΝΤ, αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και να δοθεί επιτέλους μια πειστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα χρέους της χώρας μας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης, στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) το Σάββατο, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε συμφωνία.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξετάσουν τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενού και της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα εμφανίζονται η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας αμέσως μετά την… πρόωρη λήξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της να επιλυθεί το ζήτημα της οικονομικής δόσης προς την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «δεν έχει ακόμη τη λύση»!

«Όλοι ανεξαιρέτως μέσα στο Eurogroup έχουν κατανοήσει την επείγουσα ανάγκη να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη που έχει η ελληνική οικονομία για πιστώσεις, για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, ή για την αποπληρωμή των κρατικών οφειλών, όπως και για «επιδοτήσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη».

Ωστόσο, απέκλεισε κάθε σενάριο για διαγραφή του τμήματος του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τους δημόσιους πιστωτές!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε μεν «σίγουρος ότι θα βρούμε λύση για το χρέος» σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι «δεν είναι εύκολο να κλείσουν όλες οι «τρύπες» στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας»...

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ευρωζώνη σημειώνει πρόοδο στην εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει λύση στο Eurogroup της Δευτέρας.

"Σημειώνουμε πρόοδο, υπάρχει η συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει τότε μια συμφωνία", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.



Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε εξάλλου ότι μια συμφωνία δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα χάσει χρήματα.

"Θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα αυτά που κερδίσαμε από ένα συγκεκριμένο αριθμό χρεογράφων που έχουμε στην κατοχή μας. Αυτό είναι λογικό", σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ξένα μέσα ενημέρωσης, μετέδιδαν τις τελευταίες ώρες ότι το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας τίθεται υπό αμφισβήτηση, λόγω της αύξησης των τιμών των ομολόγων.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους εννέα δισ. ευρώ, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ελληνικό χρέος θα φθάσει τα 340,6 δισ.ευρώ ή στο 175,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 και αναμένεται να ανέλθει στο 191% το 2015, ήτοι 357,7 δισ.ευρώ.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα την Παρασκευή, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, κ. Tomas Wieser, έχει στη διάθεσή του περιθώριο 48 ωρών, προκειμένου να λύσει τη μαθηματική εξίσωση του “ελλείμματος” των 10 δισ. ευρώ που χωρίζουν το Eurogroup και το ΔΝΤ από μία απάντηση στο αδιέξοδο της “βιωσιμότητας” του ελληνικού χρέους.

Σε αυτά τα 10 δισ. αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο Γ. Στουρνάρας ως «το ποσό που μας χωρίζει από την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος». Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα «θα είναι μεγαλύτερο από το ποσό που μας χωρίζει».

Σε όλες τις συναντήσεις των πολιτικών τις τελευταίες ώρες και στις επαφές μεταξύ στελεχών των οικονομικών επιτελείων, ο επικεφαλής του EuroWorking Group επιχειρεί να βρει τον τρόπο να καλυφθεί το «κενό χρηματοδότησης» που θα δώσει το πράσινο φως για να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα.

«Μπορεί κανείς να είναι σχετικά αισιόδοξος, κοιτάζοντας προς τη Δευτέρα, καθώς δεν έχουμε πλέον να κάνουμε με προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά κυρίως με τεχνικά προβλήματα» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Γκέοργκ Στράιτερ.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος σημείωσε ότι «η βούληση όλων να βρουν λύση είναι μεγάλη», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει ως τη Δεύτερα».

Και ανέφερε: «Βρισκόμασταν σίγουρα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Διαπιστώνω σε όλες τις πλευρές, σε όλους τους συμμετέχοντες, μια πολύ μεγάλη βούληση για συνεργασία».

Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή της ότι τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία, για να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, εξέφρασε και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου