Η διακοπή λειτουργίας του δυτικού κοιτάσματος, το οποίο παράγει περίπου 65.000 βαρέλια αργού την ημέρα, είναι η τελευταία από μια σειρά διαταραχών που πλήττουν την πετρελαϊκή βιομηχανία του μέλους του ΟΠΕΚ εν μέσω της επιδεινούμενης πολιτικής κρίσης.
Η παραγωγή αργού της Λιβύης έχει κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως φέτος, από σχεδόν 1,2 εκατομμύρια το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η πτώση κοστίζει στη χώρα εκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντα έσοδα και έρχεται όταν η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι ήδη σφιχτή, με τις τιμές του αργού τύπου Brent να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η El Feel βρίσκεται κοντά στη Σαράρα, το μεγαλύτερο κοίτασμα της Λιβύης, και το πετρέλαιό της αποστέλλεται κανονικά από τα λιμάνια της Ζαουίγια και της Μελιτά. Δεν είναι σαφές αν θα μειωθούν οι αποστολές από αυτά τα τερματικά, τα οποία έχουν και τα δύο πετρέλαιο σε αποθήκες.
Οι διακοπές έρχονται καθώς το βορειοαφρικανικό έθνος, βυθισμένο σε συγκρούσεις από την πτώση του δικτάτορα Μοαμάρ Αλ Καντάφι το 2011, αντιμετωπίζει μια αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων πολιτικών. Ο Ντιμπίμπα αντιστέκεται στις εκκλήσεις ορισμένων βουλευτών να παραιτηθεί, αφού ανακήρυξαν τον Φεβρουάριο πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, εκπρόσωποι του ανατολικού διοικητή Χαλίφα Χάφταρ παραιτήθηκαν από μια εθνική στρατιωτική επιτροπή που προορίζεται να διασφαλίσει την τήρηση της εκεχειρίας. Είπαν επίσης ότι ο Χάφταρ θα πρέπει να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου.
ΠΗΓΗ capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου