Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Το Βερολίνο δοκιμάζει τα νεύρα της Αθήνας με την έκτη δόση Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ώσπου να λάβει το τελικό πόρισμα της τρόικας

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/

Το Βερολίνο δοκιμάζει τα νεύρα της Αθήνας με την έκτη δόση


Το Βερολίνο συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα της Αθήνας. Επίσημα τουλάχιστον. Η χθεσινή ανακοίνωση της τρόικας, που συνιστά την εκταμίευση της έκτης δόσης στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να ενθουσιάζει πολύ τη γερμανική κυβέρνηση.  



«Η μοναδική βάση για την απόφασή μας είναι το τελικό πόρισμα της τρόικας, που θα εκδοθεί αργότερα» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. «Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Τελεία».
Μισή ώρα αργότερα βέβαια, η τελεία είχε διαγραφεί. «Παίρνουμε φυσικά σοβαρά το θετικό ανακοινωθέν της τρόικας» είπε πηγή της καγκελαρίας. «Δεν αμφιβάλλουμε ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και οι ηγέτες της ευρωζώνης, θα εγκρίνουν τη σύσταση των απεσταλμένων της τρόικας. Απλώς θα πρέπει να έχουμε στο χέρι το τελικό πόρισμα».
Αυτό δεν οφείλεται μόνο σε τυπικούς λόγους. Το πόρισμα θα περιγράφει επακριβώς την τρέχουσα εικόνα της ελληνικής οικονομίας - έτσι όπως τουλάχιστον τη βλέπει η τρόικα. «Χωρίς αυτό είναι αδύνατο να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας» τόνισε η ίδια πηγή. «Και η αναμόρφωση αυτή είναι αναγκαία, επειδή οι αριθμοί και τα δεδομένα, που αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης της 21ης Ιουλίου, έχουν ήδη ξεπεραστεί».
Ταυτόχρονα πρόσθεσε, ότι κατά την αναμόρφωση αυτή δεν πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή των κρατών-μελών της ευρωζώνης. «Τα κράτη έχει δώσει μέχρι τώρα τη μερίδα του λέοντος στα ταμεία στήριξης» είπε. «Η συμμετοχή των δανειστών της Ελλάδας στο δεύτερο πακέτο με μείωση κατά 21% της αξίας των ομολόγων τους, ήταν προφανώς ανεπαρκής. Γι αυτό και θα πρέπει να είναι οι μόνοι που θα σηκώσουν τα βάρη της αναμόρφωσης».
Η ίδια πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι ασφαλώς μεγαλύτερο από 50%-60%. «Το πόσο υψηλό θα είναι το ποσοστό, και το πώς θα ονομαστεί - κούρεμα, χρεοκοπία, αναδιάρθρωση, ή πτώχευση - θα εξαρτηθεί από τα νούμερα του πορίσματος» τόνισε.
Οι οικονομικοί αναλυτές στο Βερολίνο αμφιβάλλουν πάντως για το αν η έκκληση των πολιτικών προς τους τραπεζίτες, να συμμετάσχουν με μεγαλύτερο ποσοστό στην απομείωση του ελληνικού χρέους, θα έχει επιτυχία.
Στον πρόεδρο της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, που απέκλεισε τις προάλλες κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, προστέθηκε τώρα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Ταμιευτηρίων Χάινριχ Χάαζις. «Οταν ζητήθηκε η εθελοντική μας συμμετοχή στο δεύτερο πακέτο, τη δώσαμε» δήλωσε σήμερα. «Δεν βλέπω κανένα περιθώριο για μεγαλύτερη συνεισφορά». 
Η άρνηση του κ. Χάαζις επεκτείνεται όμως και στα σχέδια της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, να επιβάλλουν την αναγκαστική κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών - επιμέρους και με κρατικά κονδύλια. «Δεν θέλουμε χρηματοδοτικές ενέσεις από το κράτος» είπε. «Όταν οι χώρες της ευρωζώνης εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και μέσω αυτού αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους,  τότε οι τράπεζες θα χρειάζονται την κεφαλαιακή βοήθεια των φορολογουμένων».
Το γαλλογερμανικό σχέδιο για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών τραπεζών με όλα τα δυνατά μέσα κινδυνεύει λοιπόν να καταλήξει σε φιάσκο προτού καλά-καλά μπει σε λειτουργία. Και ο λόγος γι αυτό είναι σαφής: Η άρνηση των τραπεζιτών να δεχθούν βοήθεια που θα συνοδεύεται από κρατικό έλεγχο στις συναλλαγές τους - παίζοντας έτσι κορώνα-γράμματα όχι μόνο την υπόσταση των ιδρυμάτων τους, αλλά και του ίδιου του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου