Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κατέθεσε στον εισαγγελέα ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Ο  πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης κατέθεσε το πρωί ενώπιον εισαγγελέα και επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ισχυρισμούς του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Ο μάρτυρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσπάθησε να ενισχύσει με επιπλέον στοιχεία όσα είχε πει στην 6ωρη κατάθεσή της η καθηγήτρια οικονομετρίας σύμφωνα με τα οποία «σκοπίμως και εν μέσω πιέσεων, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η ΕΛΣΤΑΤ με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στην χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».

Άλλωστε, ο ίδιος φέρεται να είχε προβεί σε καταγγελία ενώπιον των εισαγγελικών αρχών πως τα στοιχεία της Υπηρεσίας έδειχναν το έλλειμμα στο επίπεδο του 15,5% και ουσιαστικά έβαζαν τη χώρα στη δίνη σειράς σκληρών οικονομικών μέτρων.

Το υπόμνημα και η αντιδικία


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Νίκος Λογοθέτης τον Ιανουάριο του 2010 υπέβαλλε υπόμνημα στον εισαγγελέα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αφού είχε κληθεί ως ύποπτος για κακούργημα, στο οποίο υποστήριζε πως «τα στοιχεία του ελλείμματος παραποιήθηκαν για να εμφανίζονται πως ακουμπούν το 15,5% ώστε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενώ ουσιαστικά το έλλειμμα ήταν πολύ μικρότερο».

Η άλλη όψη της ιστορίας είναι πως ο κ. Λογοθέτης είναι ήδη κατηγορούμενος για «παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος» και συγκεκριμένα όσον αφορά την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργίου τον Αύγουστο του 2010 υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα γιατί παραβιάστηκε το email του και ουσιαστικά έδειχνε ως υπαίτιο τον κ. Λογοθέτη, τότε αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ. Ακολουθήθηκε δικαστική έρευνα και ο κ. Λογοθέτης κλήθηκε ως ύποπτος και λίγο αργότερα του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Στο υπόμνημα όμως που κατέθεσε στον εισαγγελέα αφενός αρνήθηκε την κατηγορία και αφετέρου είπε πως στοχοποιήθηκε γιατί διαφωνούσε με τη διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος. Ανέφερε ακόμα πως ήδη είχε ενημερώσει για το θέμα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Π. Στ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου